10.637.183 Γάλλοι, είναι όλοι φασίστες;

3 Min Read

Κάλοι και δίκαιοι είναι οι πανηγυρισμοί για την νίκη του Εμανουέλ Μακρόν, που αναδείχθηκε 8ος Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας κερδίζοντας δυο στους τρεις Γάλλους ψηφοφόρους, από εκείνους που προσήλθαν στις κάλπες. Αν όμως το μόνο μήνυμα που πήρε η ηγεσία της Ευρώπης είναι ο πανηγυρισμός του Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης «Οι Γάλλοι επέλεξαν τον δρόμο του «ευρωπαϊκού μέλλοντος» της χώρας τους», αυτό σημαίνει ότι οι Βρυξέλλες δεν πήραν το ακριβές μήνυμα που έστειλαν οι Γάλλο ψηφοφόροι.

 

Η δεν το κατάλαβαν, η κάνουν πως δεν το κατάλαβαν. Τα σχεδόν ένδεκα εκατομμύρια Γάλλων που προσήλθαν και ψηφίσαν το «Εθνικό Μέτωπο», υπερβαίνουν κατά πολύ τις ως τώρα δυνάμεις του. Όταν ο ιδρυτής του, ο Ζαν Μαρί Λεπέν, πέρασε το 2002 στο δεύτερο γύρο, απέναντι στον Ζισκάρ Ντ Εστέν, το ποσοστό που κατάφερε να αποσπάσει ήταν μόλις 18%. Τώρα, η θυγατέρα του, που τον διαδέχτηκε στη ηγεσία του ακροδεξιού κόμματος, κατάφερε να πιάσει διπλάσιο ποσοστό. 36%. Όπερ σημαίνει ότι την ψηφίσαν κάτι παραπάνω από έναν στους τρις Γάλλους.

 

Είναι εύκολο να «ξεμπλέξεις» με όλους αυτούς, βαπτίζοντας τους συλλήβδην φασίστες. Αλλά αυτή δεν είναι η πιο υπεύθυνη ανάλυση της πραγματικότητας. Η μαύρη και πικρή αλήθεια είναι ότι την Μαρί Λεπέν ψηφίσαν και άνθρωποι που κάθε άλλο παρά είναι φασίστες η ρατσιστές. Οι αναλύσεις των αποτελεσμάτων, όπως τις παρουσίασαν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, δείχνουν ότι μέσα σε αυτά τα εκατομμύρια περιλαμβάνονται ακόμη και αριστεροί ψηφοφόροι. Από εκείνους οι όποιοι, στον πρώτο γύρο, είχαν ψηφίσει τον «ριζοσπάστη» Ζαν Λυκ Μελανσόν.

 

Η θεαματική άνοδος της Λεπέν, οφείλεται, σε ένα σοβαρό ποσοστό, σε μια «ψήφο διαμαρτυρίας» κατά της πολιτικής που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες. Της πολιτικής της λιτότητας, αλλά και του συνεχούς ψαλιδίσματος του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου: Του κοινωνικού κράτους.

 

Όσοι σήμερα διοικούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλουν, πέρα από την «ανακούφιση» που αισθάνθηκαν με την νίκη του Μακρόν, να αντιληφτούν «τι έχουν τα άρμα» και δεν ψοφάμε, αλλά ψηφίζουν έτσι ώστε η λαϊκιστική ακροδεξιά να γίνεται όλο και απειλητικότερη στην Ευρώπη. Και οι αρνητές της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης να καθίστανται ρυθμιστές των εξελίξεων σε τόσες πολλές χώρες.

 

Αν σταθούν μόνο στους πανηγυρισμούς, στρουθοκαμηλίζουν επικινδύνως.

 

 

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

www.massavetas.gr

Μοιραστείτε την είδηση