10% η αύξηση του τιμολογίου της τηλεθέρμανσης

6 Min Read

Αναζητείται πολιτική λύση αλλά δεν βρίσκεται για τα χρέη και τα αυξημένα κόστη της επιχείρησης

Την απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ για 10% αύξηση στην τηλεθέρμανση και καμιά αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική  σε ύδρευση-αποχέτευση για το 2023 ενέκρινε το μεσημέρι της Τρίτης, κατά πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης σε μια συνεδρίαση, που αναδείχθηκαν τα τεράστια προβλήματα της επιχείρησης αλλά και η ανάγκη άμεσα εξεύρεσης πολιτικής λύσης.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Βασικό πρόβλημα η εκτίναξη από το 2021 του κόστους της τηλεθέρμανσης (Co2, ΔΕΗ, πετρέλαιο) που οδήγησε για πρώτη φορά στην ιστορία της να μην είναι  καταγράφοντας  ζημία, που ξεπέρασε τα 6,5εκ. ευρώ οδηγώντας τα καθαρά αποτελέσματα της επιχείρησης (+3,5εκ. ευρώ η ζημία ύδρευσης- αποχέτευσης) σε ζημιά 10εκ. ευρώ ενώ υπάρχει και υποχρέωση 17εκ. ευρώ προς τη ΔΕΗ από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, για τις λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης, λόγω αδυναμίας ανταπόκρισης.Αντίστοιχα και χειρότερα αναμένονται να είναι και τα καθαρά αποτελέσματα του 2022.

Να σημειώσουμε εδώ πως η Διεύθυνση Οικονομικών της ΔΕΥΑΚ για να καλύψει την ετήσια ζημιά είχε ζητήσει για το 2023 μεσοσταθμική αύξηση του κόστους  τιμολογίου Ύδρευσης -Αποχέτευσης, για τους καταναλωτές της πόλης της Κοζάνης σε 32,95% και για τα Τοπικά Διαμερίσματα σε 44,65% και αύξηση στο τιμολόγιο της τηλεθέρμανσης κατά 67,19%, πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή από το ΔΣ της ΔΕΥΑΚ.

Εισηγητής της νέας τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΚ ήταν ο Πρόεδρος της Κώστας Κυτίδης ο οποίος προσπαθώντας να εξηγήσει την αύξηση του 10% σε σχέση με όσα ζήτησε η υπηρεσία ξεκαθάρισε πως στόχος είναι να βρεθεί ισορροπία μεταξύ της  κοινωνικής προσφοράς της επιχείρησης και της επιβίωσης της.

«Η ΔΕΥΑΚ είναι μονομετοχική  εταιρεία του Δήμου Κοζάνης, λειτουργεί με ανταποδοτικές εισφορές και δεν υπάρχει θέμα ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων για να συζητάμε για την επιβίωση της. Γιατί διαφορετικά θα μπαίναμε σε μια άλλη λογική που δεν θα ήταν κοινωνικής δράσης αλλά ιδιωτικής εταιρείας, που με τις μελέτες κόστους οφέλους θα είχε δυσανάλογα αποτελέσματα στην τιμή των τιμολογίων»

Ο κ. Κυτίδης έθεσε ως βασική επιδίωξη της τιμολογιακής πολιτικής είναι η επιδίωξη πολιτικής λύση με την επιχείρηση στα πόδια της και χωρίς δυσβάσταχα κόστη.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ ανέφερε επίσης πως το τιμολόγιο της  τηλεθέρμανσης είναι σε μεταβατικό στάδιο «καθώς σύντομα θα υπάρχει η μονάδα ΣΗΘΥΑ για την οποία θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει με το τιμολόγιο, καθώς σύμφωνα με τις σημερινές τιμές του φυσικού αερίου θα έπρεπε να πουλούσαμε στα 80 ευρώ από 55 φέτος με την αύξηση (50% φθηνότερη από θέρμανση με ρεύμα και πετρέλαιο)».

«Δεν αμφισβητούνται οι καλές προθέσεις του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ αλλά η αποτελεσματικότητα του  γιατί από πέρυσι ακούμε αλλά  δεν υπάρχει  πολιτική λύση» ανέφερε ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης Κοζάνη Τόπος Να Ζεις Χάρης Κουζιάκης προσθέτοντας πως «τα κόστη αυξάνονται και σε καμιά περίπτωση δεν θα καλυφθούν με το 10%. Θεωρούμε ότι η αύξηση του 10% είναι μη πρόταση στο να ορθοποδήσει η ΔΕΥΑΚ. Η αύξηση του 10% είναι πλήρως ακαθόριστη. Απλά ρίχνουμε νερό στο μύλο της σταδιακής αύξησης των τιμολογίων ώστε να συνηθίσει ο κόσμος».

Ο κ. Κουζιάκης έκανε λόγο για αδυναμία της δημοτικής αρχής να πετύχει πολιτική λύση ενώ άλλες τηλεθερμάνσεις (εννοώντας την Τ/θ Εορδαίας)  επιδοτήθηκαν από κεντρικούς πόρους δημιουργώντας, όπως τόνισε,  ανισότητα που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

«Στόχος της ΔΕΥΑΚ πρέπει να είναι μόνο η πολιτική λύση» ανέφερε σημειώνοντας πως μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί λύση για που θα βρεθούν τα  28εκ ευρώ, που απαιτούνται για την ίδια συμμετοχή της ΔΕΥΑΚ για τη διασύνδεση της ΣΗΘΥΑ., και μέχρι σήμερα δεν έχει ενταχθεί σε κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο.

Ο Φώτης Κεχαγιάς από την πλευρά του υποστήριξε πως «το πρόβλημα μπαίνει κάτω από το χαλί και πηγαίνει στην επόμενη διοίκηση της ΔΕΥΑΚ, συσσωρεύοντας χρέη» και έκανε λόγο για ανάγκη εξορθολογισμού δαπανών, ανείσπρακτα σε τρομακτικό ύψος και την πρόταση να χρησιμοποιηθεί εισπρακτική εταιρεία.

Κλείνοντας ο Δήμαρχος Λάζαρος Μαλούτας σημείωσε μεταξύ άλλων πως «η αύξηση του 10% δεν λύνει κανένα πρόβλημα αλλά είναι μια επιλογή, που δείχνει πως η ενέργεια ολοένα και ακριβαίνει και πρέπει να προσαρμοστούμε» ενώ τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχουμε αύξηση των ανείσπρακτων.

Κάνοντας και μια γενική τοποθέτηση ανέφερε πως η κατάσταση είναι καλύτερη σε σχέση με το 2019 αναφορικά με το μέλλον της τηλεθέρμανσης τονίζοντας πως «παραλάβαμε το 2019 μια επιχείρηση  με σύμβαση με τη ΔΕΗ με πενταπλασιασμό του κόστους των Co2, είχαμε τη μείωση της παραγωγής του λιγνίτη, δεν υπήρχε κανένα σχέδιο για την εξασφάλιση της παροχής θερμικής ενέργειας  και το μπλοκάρισμα των λογαριασμών της ΔΕΥΑΚ από πλευράς ΔΕΗ. Σήμερα έχουμε ένα σχέδιο για το πως προχωράμε με τη ΣΗΘΥΑ».

Αίσθηση έκανε τέλος η αναφορά στη δήλωση του κ. Κουζιάκη για την επιδότηση της τηλεθέρμανσης Εορδαίας με τον κ. Μαλούτα να δηλώνει πως «για όσα μας συγκρίνουν να δουν τι χρωστάνε οι άλλοι».

«Υπερ» της τιμολογιακής πολιτικής ψήφισαν οι σύμβουλοι των τριών συνεργαζόμενων παρατάξεων, «παρών» η παράταξη «Κοζάνη Τόπος Να Ζεις» και ο Φώτης Κεχαγιάς, «όχι» οι Γιάννης Ιωαννίδης,, Κώστας Κουρού και Τάνια Βεντούλη χωρίς όμως να κάνουν καμία τοποθέτηση για τους λόγους.

Γιάννης Κωσταρέλλας

Μοιραστείτε την είδηση