10 Ιουλίου 2020 : Η Πόλις Εάλω ξανά, της Αργυρώς Ξανθοπούλου

2 Min Read

Στις 24 Ιουλίου  θα πραγματοποιηθεί η πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία ανακοίνωσε στο διάγγελμα του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μια ημερομηνία που δεν επρόκειτο για κάποια τυχαία επιλογή.

Στις 24 Ιουλίου του 1923, η Ελλάδα, η Βουλγαρία και άλλες χώρες που πολέμησαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπέγραψαν στην Ελβετία τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία ορίζει τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας.

Μια συνθήκη – ήττα κατά τον Ερντογάν και προσωπικά του ίδιου του Κεμάλ Ατατούρκ.

Μεθοδικά ο Ερντογάν, στοχοποιώντας τους Κεμαλικούς, με αφορμή την στρατηγική (προσωπική)  ήττα που υπέστη στην Κωνσταντινούπολη από τον Κεμαλιστή δήμαρχο της, μετατρέπει την Αγία Σοφία σε τζάμι (μια κίνηση αφανισμού – πολιτικής στρατηγικής ) .

Ως νέος Μωάμεθ ο πορθητής στρέφεται προς την Ανατολή προσπαθώντας να αποκαθηλώσει τον Κεμάλ και να γίνει ο νέος εθνοπατέρας της Τουρκίας.

Για να πετύχει τον στόχο του και ενώ βρίσκεται υπό διεθνή πίεση περιφρονεί και παραβλέπει τους πάντες, οδεύοντας προς την νέα οθωμανική στρατηγική που προετοίμαζε χρόνια.

Η αδιαλλαξία του Ερντογάν  να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε ισλαμικό τέμενος με έναν τόσο ακραίο τρόπο, απαιτώντας δε τον σεβασμό ως προς τη απόφαση διότι η όποια αντίρρηση συνιστά παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Τουρκίας, όπως αναφέρει, πρέπει να καταδειχθεί διεθνώς.

Είναι σαφές πλέον πως δεν υπάρχει δρόμος διαλόγου με αυτή την Τουρκία.

Η Κερκόπορτα άνοιξε.

Είναι αδήριτη ανάγκη ο επανακαθορισμός της αντίληψης του πολιτικού μας συστήματος.

Δεν πρόκειται για ένα λυπηρό γεγονός όπως δήλωσε η UNESCO. Είναι πολλά παραπάνω.

Υ.Γ Όταν αναφέρεσαι σε λάβαρο κατάκτησης αναγνωρίζεις πως το έδαφος είναι “δανεικό”… κατεκτημένο!

 

Μοιραστείτε την είδηση