11 Οκτωβρίου 1981: Όταν οι εκδηλώσεις δεν έγιναν λόγω των εκλογών

3 Min Read

Από το αρχείο του «Χρόνου» και με την υπογραφή του ιδρυτή της εφημερίδας Νίκου Κωσταρέλλα διαβάζουμε για την 11η Οκτωβρίου του 1981 ότι οι εκδηλώσεις δεν έγιναν λόγω των εκλογών. Ο Νίκος Κωσταρέλλας στα 69 χρόνια της επετείου γράφει για το άκουσμα του αγγέλματος της νίκης στην Κοζάνη, όταν όλοι άρχισαν να φιλιούνται και να αγκαλιάζονται, ζώντας ιστορικές στιγμές που τις περίμεναν αιώνες.

11 Οκτωβρίου 1912. Πέρασαν κιόλας 69 χρόνια απ’ αυτή την ημερομηνία ορόσημο για την Κοζάνη. Στις 4.30 το απόγευμα εκείνης τη μέρας ένας καβαλάρης έφερε το μήνυμα που περίμεναν γενεές – γενεών Κοζανιτών «Είμαστε λεύτεροι». Ο Ελληνικός στρατός μετά την Ελασσόνα, με τη μεγάλη νίκη του Σαρανταπόρου, είχε μπει στις 10 Οκτωβρίου στα Σέρβια.

Με το άκουσμα του αγγέλματος της νίκης, οι Κοζανίτες, ξεχύθηκαν στους δρόμους από ενθουσιασμό και με υγρά μάτια υποδέχτηκαν τους καβαλάρηδες του υποστράτηγου Σούτσου, που μπήκαν καμαρωτά στην πόλη.

Οι καμπάνες των εκκλησιών άρχισαν να χτυπούν χαρμόσυνα, ενώ από τα σεντούκια βγήκαν οι γαλανόλευκες και αναρτήθηκαν περήφανα στα παράθυρα.

Ας αφήσουμε όμως χρονογράφο της εποχής να μας περιγράψει την υποδοχή: «…Αγκαλιάζονται και φιλιούνται ελευθερωτές κι αδούλωτοι, κλαίνε όλοι απ’ τη χαρά τους, τρόμοι, καϋμοί, δάκρυα, όνειρα αιώνων συμπυκνώνονται σε κείνη την ιστορική στιγμή που λαχταρούσανε γενιές ολόκληρες να τη ζήσουνε κι ας πεθαίνανε.

Βγαίνει ο δεσπότης ο Φώτιος ντυμένος στα πιο φανταχτερά του άμφια, ο Αρμενούλης ο δήμαρχος και το συμβούλιο με τα επίσημα, ο γυμνασιάρχης ο Λιούφης, οι δάσκαλοι, οι παπάδες, οι τσορμπατζήδες, ο λαός. Παίρνουνε τους αξιωματικούς και τους φαντάρους και τους πάνε στον Άγιο Νικόλαο για τη δοξολογία…».

«Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα Νικητήρια…».

Ένας περήφανος λαός που στον κατακτητή ήταν «αφέντης» πανηγύριζε τα ελευθέριά του… Περήφανα και σήμερα οι Κοζανίτες αναφέρουν ότι «Τούρκος στην πόλη τους δεν έκτισε τζαμί»!

Σαν σήμερα στις 12 Οκτωβρίου 1912 μπήκε στην Κοζάνη, το κύριο σώμα του Ελληνικού στρατού και το απόγευμα της ίδιας μέρας ο διάδοχος Κωνσταντίνος με το επιτελείο του.

Πέρασαν κιόλας 69 χρόνια από τότε… Αν και φέτος λόγω των εκλογών δεν θα γίνουν εκδηλώσεις, οι Κοζανίτες στέκονται ευλαβικά στη μέρα κείνη.

www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση