Νέες προοπτικές από την αναβάθμιση του αεροδρομίου «Φίλιππος»

4 Min Read

Χαμόγελα επικρατούν από χθες στην Κοζάνη και σε όσους ασχολούνται με την αεροπορία, λόγω της πολύ θετικής εξέλιξης να επεκταθεί το ωράριο λειτουργίας του αεροδρομίου από την ανατολή έως την δύση (SS/SR). Η συγκεκριμένη εξέλιξη «κλειδώνει» την παραμονή της Σχολής Εκπαίδευσης Επαγγελματιών Πιλότων Αερογραμμών EGNATIA AVIATION που χρησιμοποιεί ως δεύτερη βάση εκπαίδευσης το αεροδρόμιο Κοζάνης.

Την είδηση της επέκτασης ωραρίου είχε αποκλειστικά ο «Χ» στο χθεσινό του φύλλο, είδηση που αναπαράχθηκε από αρκετά ΜΜΕ της περιοχής και στο διαδίκτυο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως με το που αναρτήθηκε η είδηση στο Facebook πολλοί Ιρακινοί μαθητές της σχολής (απόφοιτοι και εν ενεργεία) που γνωρίζουν το πρόβλημα με τους περιορισμούς στην εκπαίδευση (περίπου 30 έφυγαν από την Κοζάνη και μετακινήθηκαν στην Καβάλα για να εκπαιδευτούν εκεί), δήλωναν την ικανοποίησή τους και εξέφραζαν την χαρά τους για την συγκεκριμένη εξέλιξη με την ευχή «Clear Skies” (καθαρούς ουρανούς).

Η επίσημη ανακοίνωση (NOTAM) από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εκδόθηκε χθες το απόγευμα και από σήμερα  το «Φίλιππος» θα λειτουργεί – έως τις 27 Μαρτίου 2021, από τις 08:00 έως τις 17:00, δηλαδή 9 ώρες ημερησίως (6 ημέρες την εβδομάδα).

Για να συμβεί αυτό ήταν απαραίτητη η ενίσχυση του αεροδρομίου με προσωπικό. Μετά από πολλές πιέσεις και πολιτική, ουσιαστικά, παρέμβαση η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας απέσπασε για τρεις μήνες δυο υπαλλήλους με στόχο στο τρίμηνο είτε να αντικατασταθούν είτε να ενισχυθούν με δυο επιπλέον. Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι πιέσεις του Περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη και του Βουλευτή ΝΔ Γιώργου Αμανατίδη καθώς και οι ερωτήσεις στην Βουλή του ΚΙΝΑΛ και Ελληνικής Λύσης καθώς και της Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Καλλιόπης Βέττα που παραλείψαμε, ακούσια, να αναφέρουμε στην χθεσινή μετάδοση της είδησης. Η κ. Βέττα είχε επισκεφθεί το αεροδρόμιο και είχε συνομιλήσει με το προσωπικό και κατέθεσε την σχετική ερώτηση στις 7 Αυγούστου του 2020.

Οι προοπτικές

Η λειτουργία του αεροδρομίου της Κοζάνης από την ανατολή έως την δύση του ηλίου σε συνδυασμό με την ενίσχυση προσωπικού δημιουργεί ευοίωνες προοπτικές για την αεροπορική δραστηριότητα. Ήδη η EGNATIA AVIATION «ξεπάγωσε» τις διαδικασίες ερχομού νέας σειράς εκπαιδευόμενων πιλότων στην Κοζάνη κάτι που λόγω της στασιμότητας που επικρατούσε «στοίχισε» στην πόλη η οποία στερήθηκε σε πρώτη φάση νέα συμβόλαια με ιδιοκτήτες ακινήτων, περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας των σπουδαστών της σε κατανάλωση αλλά κυρίως σε νέες θέσεις εργασίας τόσο στο αεροδρόμιο όσο και στο κέντρο θεωρητικής εκπαίδευσης που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Καστοριάς και Φλέμινγκ.

Επίσης, πλέον το αεροδρόμιο μπορεί να γίνει ελκυστικό και για άλλες σχολές εκπαίδευσης πιλότων που δραστηριοποιούνται στην χώρα, αφού δεν υπάρχει πια ο περιορισμός των πτήσεων σε ελάχιστες ώρες αφού η εκπαίδευση στον χειρισμό αεροσκαφών αποτελεί δυναμική και συστηματική διαδικασία.

Ελπίζουμε πως η EGNATIA AVIATION πλέον θα κάνει πράξη και τα όσα είχε ανακοινώσει με την άφιξή της στην Κοζάνη. Να προχωρήσει δηλαδή στο δεύτερο στάδιο του σχεδιασμού της να δημιουργήσει εδώ τεχνική βάση των αεροσκαφών της και Σχολή Μηχανικών Αεροσκαφών καθιστώντας την Κοζάνη πόλη των αεροπορικών επαγγελμάτων.

Του Σωκράτη Μουτίδη

Μοιραστείτε την είδηση