12ο Φεστιβάλ Κυκλαδίτικης Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» – Ένα “μεγάλο τραπέζι” γεμάτο με όλα τα κυκλαδικά προϊόντα. Της Φανής Φτάκα – Τσικριτζή

6 Min Read


Το φεστιβάλ του Νοτίου Αιγαίου που αποτελεί πλέον την επιτομή της Αιγιακής Γαστρονομίας, φιλίας και φιλοξενίας και την ενσάρκωση του πλούσιου “Κυκλαδικού Τραπεζιού” με επίκεντρο το νησί της Σίφνου .
Ένα μεγάλο “Κυκλαδικό Τραπέζι” που στήνεται κάθε χρόνο στις 6, 7 και 8 του Σεπτέμβρη στη Σίφνο με πρωτοβουλία και διοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου. Μια δράση που αγκάλιασαν και στήριξαν από την πρώτη στιγμή όλοι οι οικισμοί και οι κάτοικοι του νησιού, απλοί πολίτες ή επαγγελματίες της εστίασης και η Ομοσπονδία Μικρών Κυκλαδονήσων. Μια δράση που υποστηρίχτηκε επίσης από το Δήμο Σίφνου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και μια πολυσήμαντη δραστηριότητα της οποίας η φήμη αφού απλώθηκε και εδραιώθηκε σε όλα τα Κυκλαδονήσια, απέκτησε εξωστρέφεια , με προσκεκλημένους αρκετούς φορείς από το εξωτερικό και την υπόλοιπη Ελλάδα. Ορατό αποτέλεσμα αυτής της επίπονης και πολύχρονης προσπάθειας , το φεστιβάλ του χρόνου, το 2019 θα έχει και την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιας και το Νότιο Αιγαίο με επίκεντρο την Σίφνο έχουν επιλεγεί ως η Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης .
Ένα γαστρονομικό φεστιβάλ με έντονη παρουσία από 9 Κυκλαδικούς νησιωτικούς Δήμους, με ζωντανή και δυναμική συμμετοχή και δράση από 24 Πολιτιστικούς Συλλόγους , εκ των οποίων οι 3 εκτός Κυκλάδων, μεταξύ των οποίων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Ιωακείμ Λιούλιας” από τον Κρόκο Κοζάνης, με παρουσία τεσσάρων φέτος ξένων αποστολών από την Κύπρο, Βραζιλία, Ισπανία και Ιταλία, αλλά και με δυναμικό παρόν από μεμονωμένους επιφανείς παρουσιαστές, εισηγητές και πρέσβεις της ελληνικής κουζίνας όπως ο Ηλίας Μαμαλάκης και η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Και τι δεν είχε φέτος το “12ο γαστρονομικό τραπέζι” που στήνεται για 12η χρονιά στη Σίφνο: Αυθεντικές γεύσεις πασπαλισμένες με τα πλούσια αρώματα της στενής χωρισμένης σε λουριές Κυκλαδικής γης και τους μυρωδάτους αέρηδες του Αιγαίου. Τι να πρωτοαναφέρει κανείς; τις φάβες, τις ρεβυθοσαλάτες και τις καπαροσαλάτες ή τις 100 διαφορετικές μυζήθρες και τυριά των Κυκλάδων, τα αμέτρητα κριθαροκούλουρα και τις παξιμαδαρές ή τις κυκλαδίτικες ξυπόλυτες και ξεβράκωτες πίτες, τα γλυκά του γάμου και τις βανίλιες ή τα άσωτα αμυγδαλωτά, ξασπρισμένα και μη, τα θαλασσινά πιάτα ή τα κατσικάκια του βουνού ψημένα σε κούπια και ξυλόφουρνους;
Και από δράσεις άλλες τόσες, όσες μπορούσαν να χωρέσουν μέσα σε τρεις διαφορετικές και γεμάτες μέρες: από παιδομαγειρέματα μέχρι μαγειρέματα ατόμων και συλλόγων με τα ξεχωριστά Κυκλαδικά προϊόντα, από παρουσιάσεις σαν αυτή του γαστρονομικού χάρτη και του πρωινού των Κυκλάδων μέχρι παρουσιάσεις βιβλίων μαγειρικής σαν τις «Γεύσεις από Παλιά Κοζάνη», από εικαστικά εργαστήρια και αφιερώματα σε μεγάλους πρέσβεις και maître της Ελληνικής κουζίνας σαν τον Νίκο Τσελεμεντέ ή σε Έλληνες θαλασσινούς μέχρι εισηγήσεις για την προώθηση της γαστρονομίας ως μοχλό της τοπικής ανάπτυξης των Κυκλάδων, από γευσιγνωσίες ιδιαίτερων τοπικών φαγητών, τυριών και γλυκών των Κυκλάδων μέχρι θαλασσομαγειρέματα και κεράσματα δίπλα στο κύμα. Kαι όλα αυτά συνοδεία παραδοσιακών μουσικών από ζωντανές ορχήστρες με λαούτα και βιολιά, να παίζουν μπάλους και νησιώτικες σούζες, χορευτικούς ομίλους και απλούς πολίτες να στήνουν στο άψε –σβήσε χορούς κυκλωτικούς ή σκόρπιους, δίνοντας ολημερίς νότα πανηγυριού από άκρη σ’ άκρη του νησιού της Σίφνου, με κορύφωση τον Αρτεμώνα.
Ένα πανηγύρι από το οποίο φυσικό επόμενο ήταν να μην λείπει και το δρώμενο του παραδοσιακού Σιφνέικου γάμου. Μια γαμήλια πομπή και μια τελετή που κινητοποίησε πέντε οικισμούς του Νησιού (Εξάμπελα, Καταβατή, Απολλωνία, Άνω Πετάλι, Αρτεμώνα ), με τις Σιφναίες νοικοκυρές να στέκονται όρθιες στα καλντερίμια και να κερνούν όλους τους καλεσμένους , ενώ οι προσκεκλημένοι συλλογικοί φορείς του φεστιβάλ συνέβαλαν στο εθιμικό δρώμενο συμμετέχοντας σ’ ένα καταπληκτικό διαπολιτισμικό παιχνίδι : “δάνεισαν” στην Σιφναία νύφη όχι μόνο κάποιους από τους πρωταγωνιστές του γαμήλιου δρώμενου αλλά παρουσίασαν ταυτόχρονα και τις ιδιαίτερες γαμήλιες τελετουργίες του τόπου καταγωγής τους ο καθένας μαζί με τα αντίστοιχα τραγούδια τους . Έτσι οι Κύπριοι πρόσφεραν το γαμπρό, ως δώρο στην όμορφη Σιφναία νύφη, ο Σύλλογος του Κρόκου τον κουμπάρο μαζί με πολλά δώρα για τους νεόνυμφους , ο Σύλλογος της Παιανίας την λεβέντισσα κουμπάρα, ενώ ο Σύλλογος του Έβρου παρουσίασε τα τραγούδια και τα γαμήλια έθιμα του.
Μια βδομάδα μετά τη λήξη του, το Φεστιβάλ, παραμένει μια αξέχαστη εμπειρία με το μυαλό μας ακόμα φορτωμένο με πολύχρωμες ανεξίτηλες εικόνες γεμάτες νησιωτικές γεύσεις και μυρωδιές, μουσικές και χορούς !
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κ. Μαρία Ναδάλη, Πρόεδρο και ψυχή του Φεστιβάλ και στον κ. Αντάρτη Γιάννη, Αντιπρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου για την πρόσκληση και τη θερμή φιλοξενία τους. Αν μη τι άλλο, ξαναρχόμαστε στη Σίφνο με μεγάλη μας χαρά ……….!!!!!!
Κοζάνη, 17/9/2018 Φανή Φτάκα-Τσικριτζή

Μοιραστείτε την είδηση