130 μαθητές από 28 σχολεία του νομού συμμετείχαν στο Μαραθώνιο Ανάγνωσης για τη Διεθνή Μέρα Γαλλοφωνίας

3 Min Read

«Ο Αστερίξ στους Ολυμπιακούς Αγώνες» ήταν το θέμα που επελέγη για να γιορταστεί στο κλείσιμο του Μαρτίου, που είναι ο μήνας γαλλοφωνίας, η γαλλική γλώσσα, αλλά και οι επικείμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες.

130 μαθητές από 28 σχολεία της Κοζάνης, της Πτολεμαϊδας, των Σερβίων και της Σιάτιστας συμμετείχαν στο μαραθώνιο γαλλοφωνίας, διαβάζοντας το συγκεκριμένο κόμικ από τον Ρενέ Γκοσινί, στο οποίο οι μεγαλύτεροι αθλητές του αρχαίου κόσμου έχουν συγκεντρωθεί στην Ελλάδα για να μετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο νεαρός Γαλάτης Καψουρίξ, με την υποστήριξη των φίλων του Αστερίξ και Οβελίξ, προσπαθεί να νικήσει για να κατακτήσει την καρδιά της υπέροχης Ελληνίδας πριγκίπισσας Ειρήνης.  

«Θα ήθελα να συγχαρώ τις συναδέλφους της γαλλικής γλώσσας που δίνουν το στίγμα της γλώσσας και του πολιτισμού και φέρνουν όλα αυτά τα παιδιά γύρω από τη γλώσσα, τον πολιτισμό, την πολυγλωσσία, την ανοχή στο διαφορετικό και δίνουν μια νέα προοπτική στη σχολική ζωή» ανέφερε στο χαιρετισμό της η διευθύντρια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Βασιλική Βόντσα.

«Τα γαλλικά ενώνουν 321 εκ. ανθρώπους» συμπλήρωσε η Όλγα Βαρδάκα, πρόεδρος του Συλλόγου Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Ν. Κοζάνης που είχε και την πρωτοβουλία της διοργάνωσης για τρίτη χρονιά του μαραθωνίου γαλλοφωνίας.

Η νεανική χορωδία δωματίου Κοζάνης πλαισίωσε μουσικά την εκδήλωση, τραγουδώντας στα γαλλικά για την Ολυμπιακή Φλόγα.

Στο τέλος της εκδήλωσης απονεμήθηκαν οι έπαινοι στους μαθητές και τις μαθήτριες που με την άψογη προφορά και τον ιδιαίτερα ζωντανό τρόπο που διάβασαν την ιστορία του «Αστερίξ στους Ολυμπιακούς Αγώνες» κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού για δύο σχεδόν ώρες.

Τι είναι η γαλλοφωνία

Η γαλλοφωνία, που πρωτοεμφανίστηκε το 1880 κάτω από τη γραφίδα του γεωγράφου Ονήσιμου Ρέκλου για να περιγράψει τη γλωσσική και πολιτιστική κοινότητα που αποτελούσε η Γαλλία με τις αποικίες της, έχει σήμερα απελευθερωθεί από την αποικιακή χροιά και προσδιορίζει δυο διαφορετικές αλλά αλληλοσυμπληρούμενες πραγματικότητες. Στην ευρύτερή της έννοια, περιλαμβάνει το σύνολο των δράσεων προώθησης της γαλλικής γλώσσας και των αξιών των οποίων είναι φορέας, ανεξάρτητα από τις χώρες στις οποίες αυτές αναπτύσσονται. Με τη θεσμική έννοια, η Γαλλοφωνία προσδιορίζει μία διεθνή οργάνωση 88 κρατών και κυβερνήσεων και κρατών-παρατηρητών, που έχουν επιλέξει να προσχωρήσουν στον Καταστατικό της Χάρτη.

Η γαλλική γλώσσα συνεχίζει να κατέχει σημαντική θέση στον κόσμο, καθώς είναι η μοναδική γλώσσα που ομιλείται και στις πέντε ηπείρους. Όπως και η αγγλική, η γαλλική γλώσσα παραμένει γλώσσα εργασίας των διεθνών οργανισμών στην Ευρώπη, καθώς επίσης και την Αφρική.

Μοιραστείτε την είδηση