“Oχι” στο ΧΥΤΑΜ από το Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων

3 Min Read

To ζήτημα της δημιουργίας ΧΥΤ Αμιάντου στα Μεταλλεία Αμιάντου στο Ζιδάνι, συζητήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων  σε μια ακόμη θυελλώδη συνεδρίαση, που πολλές φορές ξέφυγε από τα όρια και ολοκληρώθηκε με την υπερψήφιση της πρότασης της αντιπολίτευσης το Δημοτικό Συμβούλιο να πει “όχι” στη δημιουργία ΧΥΤΑΜ απένταντι στη θέση της δημοτικής αρχής που επίσης συμφωνούσε σε ένα “μεγαλειώδες όχι” όπως ανέφερε ο Χρήστος Ελευθερίου αλλά έβαζε και επιπλέον ζητήματα.

Εισηγητής του θέματος  ήταν ο Βασίλης Κωνσταντόπουλος ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως η  ανάπτυξη της περιοχής των Καμβουνίων πρέπει να εδράζεται σε κτηνοτροφία, γεωργία και τουρισμό και όλα αυτά δεν μπορούν να συνυπάρξουν με ΧΥΤ Αμιάντου.

Παράλληλα κατηγόρησε το Δήμαρχο Χρήστο Ελευθερίου πως  αυτός ήταν που έθεσε το ζήτημα στην ατζέντα, με αρχή όπως ανέφερε την ημερίδα για την απολιγνιτοποίηση που έγινε στην Πτολεμαϊδα και όπου πρότεινε στην ομιλία του « ο αμίαντος να επιστρέψει εκεί που δημιουργήθηκε» και στη συνέχεια στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας της 21/02/2020, όπου αποφασίστηκαν τα αναπτυξιακά έργα για κάθε περιοχή στα πλαίσια της απολιγνιτοποίησης, πρότεινε και η ΠΕΔ το αποδέχτηκε, να ενσωματωθεί στο κείμενο των προτάσεων της ΠΕΔ η δημιουργία ΧΥΤΑΜ στο Ζιδάνι.

Απαντώντας ο κ. Ελευθερίου σημείωσε πως το θέμα δεν τέθηκε από παρθενογέννηση και πως το 2013 η εταιρεία ενημέρωνε τον κ. Κωνσταντόπουλο για τις προθέσεις της χωρίς αυτός να ενημερώσει τους τότε συνεργάτες του.

” Δεν κάναμε τίποτα εν κρυπτώ” ανέφερε και πρότεινε να γίνει μια μεγάλη μελέτη που να καθορίζει το ζήτημα και να δείξει γιατί είναι κατάλληλος ο χώρος. “Είμαστε υπερ με ψήφισμα να διεκδικήσουμε το χώρο και να αξιοποιήσουμε προς το συμφέρον της περιοχής αφού λύσουμε το ζήτημα με τα κτήρια. Να τον αποχαρακτηρίσουμε από ΧΥΤΑΜ, να τον καθαρίσουμε και να τον αναπτύξουμε”.

H κα Σπυρίδου ήταν ξεκάθαρη πως ο συνδυασμός της είναι αντίθετος  “στη δημιουργία ΧΥΤΑΜ πριν και μετά τις μελέτες. Δεν θέλει κανείς το ΧΥΤΑΜ εκεί” και κατηγόρησε το Δήμαρχος πως είναι ο μόνος υπεύθυνος για τις εξελίξεις . “Ανοίξατε τίς πόρτες για να έρθει ο αμίαντος όλης της χώρας στο Ζιδάνι και ανεξάρτητα από τι θα γίνει αυτό είναι κάτι που θα το κουβαλάτε”.

Μετά από 6 ώρες συζήτησης και  αντιπαραθέσεων τέθηκαν δύο προτάσεις. Ο Δήμαρχος Σερβίων πρότεινε να ληφθεί απόφαση που θα λέει “όχι” στον ΧΥΤΑΜ παράλληλα με μελέτες για τον αμίαντο που υπάρχει σήμερα στο χώρο και για τη διαχείριση του αμίαντου από τα κτήρια  που ακόμα υπάρχουν και τέλος αίτημα στην Περιφέρεια να περάσει στο ο χώρος στο Δήμο Σερβίων. Η αντιπολίτευση πρότεινε η απόφαση να περιλαμβάνει μόνο την άρνηση στη δημιουργία ΧΥΤΑΜ.

 

Με ψήφους 16-7 πέρασε η θέση της αντιπολίτευσης.

 

 

Μοιραστείτε την είδηση