15 Μαΐου. Διεθνής Ημέρα της Οικογένειας

3 Min Read

Της  Αναστασίας  I.  Καρανίκα

Ο Δωδεκάλογος

- Advertisement -

Της Σύγχρονης λειτουργικής οικογένειας

 1. Γονείς ! Παιδιά!

Οι αμοιβαίες επιδράσεις είναι μια αλήθεια. Υπολογίστε τις αλληλεπιδράσεις για να περνάτε καλύτερα.

 1. Γονείς!

Το συναισθηματικό κλίμα εμπιστοσύνης διασφαλίζεται αν συνηθίσετε να συζητάτε με τα παιδιά σας από μικρή ηλικία με επιχειρήματα κατανοητά, στο επίπεδό τους. Διαθέτετε χρόνο.

 1. Γονείς!

Να λέτε σταθερά  ‘ναι’   ή  ‘όχι’ στα παιδιά αλλά και « Τι θέλεις να κάνεις παιδί μου

 1. Γονείς ! Παιδιά!

Η οικογενειακή ζωή γίνεται ευχάριστη όταν αισθάνεστε ότι ανήκετε σ’ αυτήν, συμμετέχετε σ’ αυτήν , έχετε όλοι σας συναίσθηση της ωφέλιμης προσφοράς.

 1. Γονείς!

Βοηθήστε τα παιδιά σας να μάθουν να επιλέγουν τι θα δουν, τι θα διαβάσουν από μικρή ηλικία αλλά και να αποκτήσουν την ικανότητα να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις στα προβλήματά τους.

 1. Γονείς!

Τα παιδιά γνωρίζουν τη μαμά τους από τα μάτια και τα λόγια του μπαμπά, τον μπαμπά από τα μάτια και τα λόγια της μαμάς και τον εαυτό του από τα μάτια των γονιών τους.

 1. Γονείς! Παιδιά!

Η λειτουργικότητα της οικογένειας εξαρτάται από τον αυτοσεβασμό των ατόμων, την αυτοπεποίθηση των μελών της, την ύπαρξη κανόνων, την τήρηση των ορίων και την καλή επικοινωνία.

 1. Γονείς! Παιδιά!

Κρατήστε ανοικτή τη γραμμή επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια. Εκφράζετε τα συναισθήματά σας  Θετικά και Αρνητικά, κάνετέ τα δεκτά. Θα επιτύχετε μ’ αυτόν τον τρόπο να διατηρηθεί η εσωτερική σας ισορροπία, οι παρεξηγήσεις θα λιγοστέψουν. Τα συναισθήματα δεν είναι αυτονόητα.

 1. Γονείς! Παιδιά!

Καθημερινά να ανταλλάσσετε μηνύματα. Τα μηνύματα δεν είναι επαρκή στην επικοινωνία.  Ας βρίσκονται, λοιπόν, κινήσεις, ύφος και λόγια σε συνέπεια.

 1. Γονείς! Παιδιά!

Σεβαστείτε τον προσωπικό χώρο για τον καθένα σας. Όλοι έχουμε ανάγκη από μια μικρή ατομική έκταση. Ένα είναι σίγουρο.  Όλοι έχετε ανάγκη να μείνετε λίγο χρόνο μόνοι. Να μείνετε ο ένας με τον άλλο. Να είστε όλοι μαζί.

 1. Γονείς! Παιδιά!

Στην οικογένεια δημιουργούνται φυσικές απορίες εξαιτίας των αλληλεπιδράσεων των μελών της οικογένειας με τον κόσμο ή με τα μέλη των άλλων οικογενειών. Να εκφράζετε τις  απορίες σας για να παίρνετε απαντήσεις. Θα αποφύγετε να παρεξηγείστε.

 1. Γονείς! Παιδιά!

Μεγαλώνετε όλοι σας, ας εξελίσσεστε μαζί. Να ξέρετε ότι η σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης δεν συμβαίνει μόνη της αλλά κερδίζεται με την προσπάθεια όλων των μελών της οικογένειας.

Μοιραστείτε την είδηση