15 Μαΐου. Ημέρα της οικογένειας. Της Αναστασίας Καρανίκα

3 Min Read


Ο Δωδεκάλογος της σύγχρονης λειτουργικής οικογένειας.
1. Γονείς! Παιδιά! Οι αμοιβαίες επιδράσεις είναι μια αλήθεια . Υπολογίστε τις αλληλεπιδράσεις για να περνάτε καλύτερα.
2. Γονείς! Το συναισθηματικό κλίμα εμπιστοσύνης διασφαλίζεται αν συνηθίσετε να συζητάτε με τα παιδιά σας από μικρή ηλικία με επιχειρήματα κατανοητά, στο επίπεδό τους. Διαθέτετε χρόνο .
3. Γονείς ! Να λέτε σταθερά “ναι’’ η “όχι’’ στα παιδία αλλά και “τι θέλεις να κάνεις παιδί μου ; ‘’
4. Γονείς! Παιδιά! Η οικογενειακοί ζωή γίνεται ευχάριστη όταν αισθάνεστε ότι ανήκετε σε αυτήν , έχετε όλοι σας συναίσθηση της ωφέλιμης προσφοράς.
5. Γονείς ! Βοηθήστε τα παιδία σας να μάθουν να επιλέγουν τι θα δουν, τι θα διαβάσουν από μικρή ηλικία αλλά και να αποκτήσουν την ικανότητα να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις στα προβλήματα τους .
6. Γονείς! Τα παιδιά γνωρίζουν τη μαμά τους από τα μάτια και τα λόγια του μπαμπά, τον μπαμπά από τα μάτια και τα λόγια της μαμάς και τον εαυτό τους από τα μάτια των γονιών τους.
7. Γονείς! Παιδιά! Η λειτουργικότητα της οικογένειας εξαρτάται από τον αυτοσεβασμό των ατόμων, την αυτοπεποίθηση των μελών της, την ύπαρξη κανόνων την τήρηση των ορίων και την καλή επικοινωνία .
8. Γονείς! Παιδιά! Κρατήστε ανοικτή τη γραμμή επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια. Εκφράζετε τα συναισθήματα σας Θετικά και Αρνητικά , κάνετέτα δεκτά θα επιτύχετε με αυτόν τον τρόπο, να διατηρηθεί η εσωτερική σας ισορροπία, οι παρεξηγήσεις θα λιγοστέψουν. Τα συναισθήματα δεν είναι αυτονόητα.
9. Γονείς! Παιδιά! Καθημερινά ανταλλάσετε μηνύματα. Τα μηνύματα δεν είναι αθώα στην επικοινωνία. Ας βρίσκονται λοιπόν κινήσεις, ύφος και λόγια σε συνέπεια .
10. Γονείς! Παιδιά! Σεβαστείτε τον προσωπικό χώρο για τον καθένα σας. Όλοι έχουμε ανάγκη από μια μικρή ατομική έκταση. Ένα είναι σίγουρο. Όλοι έχετε ανάγκη να μείνετε λίγο χρόνο μόνοι. Να μείνετε ο ένας με τον άλλο. Να είστε όλοι μαζί.
11. Γονείς! Παιδιά! Στην οικογένεια δημιουργούνται φυσικές απορίες εξαιτίας των αλληλεπιδράσεων των μελών της οικογένειας με τον κόσμο ή με τα μέλη άλλων οικογενειών. Να εκφράζετε τις απορίες σας για να παίρνετε απαντήσεις. Θα αποφύγετε να παρεξηγείστε.
12. Γονείς! Παιδιά! Μεγαλώνετε όλοι σας, ας εξελίσσεστε μαζί. Να ξέρετε ότι η σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης δεν συμβαίνει μόνη της αλλά κερδίζεται με την προσπάθεια όλων των μελών της οικογένειας .
(Επιλογή από τα σεμινάρια Αγωγή Υγείας)

Μοιραστείτε την είδηση