16εκ. χαμένα για την περιοχή από τη μείωση του ποσοστού κατανομής των εσόδων από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων

2 Min Read

Σε περίπου 16εκ. ευρώ υπολογίζονται τα χρήματα που θα χάσει το Πράσινο Ταμείο για το 2022 και τα οποία προορίζονταν για τη  χρηματοδότηση δράσεων, την ενίσχυση οικονομιών και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και στο Δήμο Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, μετά την νέα υπουργική απόφαση (2η για φέτος, 3 έγιναν το 2021) που καθορίζει την κατανομή των εσόδων, από την δημοπράτηση δικαιωμάτων ρύπων.

Συγκεκριμένα με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος τροποποιήθηκε η υπουργική απόφαση του Φεβρουαρίου  με την οποία καθορίζεται η κατανομή των εσόδων από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων και με την νέα κατανομή το ποσοστό για τις περιφέρειες Κοζάνης και Φλώρινας και τη Μεγαλόπολη μειώθηκε από 4,5% σε 3,5%.

- Advertisement -

Τα χρήματα θα διατεθούν  στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κάλυψη λειτουργικών του δαπανών.

Σύμφωνα με το Νίκο Μάντζαρη, αναλυτή πολιτικής και συνιδρυτή του The Green Tank »με μια ρεαλιστική εκτίμηση για το 2022 οι λιγνιτικοί  δήμοι θα λάμβαναν 72 εκ. ευρώ  από το 4,5 % των πόρων ενώ τώρα με το 3,5% το ποσό θα φτάσει περίπου τα 56εκ. ευρώ.  Πρόκειται για μια απώλεια της τάξης των 16 εκ ευρώ η οποία θα μεταφερθεί για  να καλύψει του ΥΠΕΝ».

Να υπενθυμίσουμε πως τα χρήματα θα κατευθυνθούν σε δράσεις για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις λιγνιτικές περιοχές ή και για επιχειρήσεις που επιθυμούν να μετεγκατασταθούν στις λιγνιτικές περιοχές. Οι δράσεις δύναται να αφορούν και σε συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικά κέντρα/ πανεπιστήμια. Τυχόν ποσό που δεν θα χρησιμοποιηθεί εντός του έτους μεταφέρεται για χρήση στα επόμενα έτη, έως εξαντλήσεώς του.  

Μια αρνητική εξέλιξη για την περιοχή…

Γιάννης Κωσταρέλλας www.xronos-kozanis.gr

 

 

 

 

Μοιραστείτε την είδηση