17,8 δις για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης πρότεινε το Ευρωκοινοβούλιο – Μ. Κεφαλογιάννης: Να μην μείνει κανείς πίσω απροστάτευτος

2 Min Read
Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, μοναδικός εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Έκθεσης για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης παρουσίασε χθες στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΕΚ το προσχέδιο της έκθεσης που αποτελεί την πρώτη νομοθετική πρόταση που εφαρμόζει τις προτεραιότητες που καθορίζονται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης αποτελεί το βασικό εργαλείο, ώστε να διασφαλιστεί ότι η μετάβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία θα πραγματοποιηθεί με δίκαιο τρόπο, χωρίς κανείς να μείνει στο περιθώριο.
Όπως έχει κατ’ επανάληψη αναφερθεί πρόκειται για μια καινοτόμα ευρωπαϊκή πολιτική αλληλεγγύης και δικαιοσύνης που θα συμβάλλει στη στήριξη των περιοχών και των ανθρώπων που πλήττονται περισσότερο από την απολιγνιτοποίηση με κεφάλαια που θα ξεπεράσουν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.
Βασικά σημεία της ομιλίας Κεφαλογιάννη
“Από τον Δεκέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα που συζητούμε για πρώτη φορά την έκθεση του Κοινοβουλίου περάσαμε σ’ ένα νέο αιώνα. Η πανδημία δημιούργησε καινούργια δεδομένα.
Το θέμα είναι αν θα αναθεωρήσουμε την πολιτική μας. Όχι βέβαια. Αγαπητοί συνάδελφοι λόγω των έκτακτων αναγκών είμαστε υποχρεωμένοι να χρεώσουμε πολλά στις επόμενες γενιές, αλλά ας κάνουμε πράξη την πράσινη μετάβαση και οικονομία. Ας κάνουμε την κρίση ευκαιρία”.
…”Για να πετύχουμε το στόχο μας χρειαζόμαστε 1 τρις ευρώ. Η μετάβαση πρέπει να γίνει με δίκαιο τρόπο. Για το λόγο αυτό δημιουργούμε το Ταμείο, με στόχο να επενδυθούν 100 δις ευρώ στις περιοχές που πλήττονται”.
  …”Τα 7,5 δις νέου χρήματος είναι πολύ μικρό ποσό γι’ αυτό προτείνεται στο σχέδιο έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αυξηθεί στα 17,8 δις ευρώ”.
…”Κανείς να μη μείνει πίσω απροστάτευτος. Να προστατεύσουμε τις λιγνιτικές περιοχές.Το Ταμείο αποτελεί μια βαθιά τομή στον ενεργειακό χάρτη. Η λιγνιτική εποχή τελειώνει και πρέπει να τελειώσει, όμως η αγωνία των πληττόμενων τώρα αρχίζει. Άνθρωποι και εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά από την μια μέρα στην άλλη. 7 εκ. εργαζόμενοι δουλεύουν στις περιοχές που παράγουν άνθρακα”.
…”Στόχος, καμία περιοχή, κανένας πολίτης να μην μείνει πίσω. Χωρίς προστασία την ώρα της μετάβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πράσινη Εποχή και στην Πράσινη Οικονομία”.
Σωκράτης Μουτίδης
Μοιραστείτε την είδηση