18 φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ανέγνωσαν ποιήματα σε 11 γλώσσες για την παγκόσμια ημέρα της ποίησης

3 Min Read

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το απόγευμα από την φοιτητική ομάδα ανά γνωσης ποίησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποίησης. 18 φοιτητές ανάγνωσαν ποιήματα στη μητρική τους γλώσσα. Ακούστηκαν ποιήματα στα Αλβανικά, Αραβικά, Βουλγαρικά, Ποντιακά, Ρουμανικά, Ρωσικά, Τουρκικά, Ελληνικά, Ισπανικά, Γαλλικά και Αγγλικά.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Θεοδουλίδης, στο χαιρετισμό του ανέφερε πως το πανεπιστημιακό ίδρυμα αποδεικνύει έμπρακτα πως παράλληλα με τις αξιόλογες επιδόσεις του στην έρευνα, τη διδασκαλία και την τεχνολογία διακρίνεται και για την πληθώρα των εξωστρεφών εκδηλώσεων και συνεργιών του και στον τομέα του πολιτισμού. Η κοινωνική πολιτιστική δραστηριότητα είναι ο τέταρτος τρόπος από τους τέσσερις που μπορεί ένα Πανεπιστήμιο να συμβάλλει
στην Περιφερειακή ανάπτυξη.

- Advertisement -

«Η εκδήλωση αυτή, η οποία τελεί και υπό την αιγίδα της ολιστικής μέριμνας του Πανεπιστημίου μας, έχει μακρά παράδοση, μεγάλη πρωτοτυπία και συναισθηματική φόρτιση, γιατί αυτό κάνει η ποίηση, δημιουργεί έντονα συναισθήματα. Ειλικρινά δεν υπάρχει μέρα που αυτό το Πανεπιστήμιο και οι άνθρωποι του να μη με εκπλήσσουν θετικά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδουλίδης.

Τον χαιρετισμό του ολοκλήρωσε με τα λόγια του Γάλλου ποιητή Paul Valery «η ποίηση είναι για τον πεζό λόγο, ότι ο χορός για το περπάτημα. Σας καλώ σήμερα να χορέψουμε με τις λέξεις».

Δέκα διαφορετικές γλώσσες και μια διάλεκτος ενώθηκαν με τον καλύτερο τρόπο για να τιμήσουν την παγκόσμια ημέρα ποίησης. Οι φοιτητές έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και ταξίδεψαν τους συμμετέχοντες σε όλο τον πλανήτη.

Η επιστημονικά υπεύθυνη της ομάδας και επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Σταυρούλα Ταβουλτζίδου, ανέφερε πως η η ποίηση ήταν παρούσα σε όλη την διάρκεια της ιστορίας, σε κάθε πολιτισμό και σε κάθε ήπειρο. «Η ποίηση μιλάει για την κοινή μας ανθρωπιά και τις κοινές μας αξίες, μετατρέποντας ακόμα και τα πιο απλά ποιήματα σε ισχυρό καταλύτη για διάλογο και ειρήνη» είπε η ίδια.

Η UNESCO καθιέρωσε το 1999 την 21η Μαρτίου ως παγκόσμια ημέρα ποίησης, με στόχο να υποστηρίξει τη γλωσσική πολυμορφία. Με τη σωστή διάταξη λέξεων, τις πολύχρωμες εικόνες, στο σωστό μέτρο, η ποίηση διαθέτει μια δύναμη που δεν έχει ταίρι.
Είναι εκείνη η δύναμη που είναι ικανή να μας ταρακουνήσει από την καθημερινότητα και να μας θυμήσει την ομορφιά που μας περιβάλλει, καθώς και την ανθεκτικότητα του ανθρώπινου πνεύμα-
τος.

Το ποίημα «Επιλογικό» του Γ. Ρίτσου, που ανάγνωσε ο φοιτητής του τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων ήταν αφιερωμένο στον καθηγητή του Τμήματος Ανδρέα Ιορδανίδη που έφυγε πρόσφατα «αλλά το χαμόγελο και η θετική του ενέργεια θα μας συντροφεύουν για πάντα», όπως τόνισε η κ. Ταβουλτζίδου.

Τέλος, η Άννα Σπύρτου, Αντιπρύτανης, στον χαιρετισμό της είπε χαρακτηριστικά πως όσοι άνθρωποι υπηρετούν τον πολιτισμό, υπηρετούν και την ειρήνη.

Θένια Βασιλειάδου xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση