19,5εκ. ευρώ για έργα στην περιοχή από τα έσοδα του Co2 για το 2024

2 Min Read

«Μας έπιασαν στον ύπνο» ανέφερε ο πρώην Δήμαρχος Λευτέρης Ιωαννίδης

Το 1,65% των εσόδων από τα έσοδα των δημοπρασιών δικαιωμάτων εκπομπής CO2 του 2024 και έως 19,5 εκατ. ευρώ θα είναι το ποσό που με το οποίο θα χρηματοδοτηθούν οι λιγνιτικές περιοχές μέσω του Πράσινου Ταμείου, σύμφωνα με Υπουργική απόφαση για την κατανομή των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων.

Τα χρήματα αφορούν σε χρηματοδότηση δράσεων ανάπτυξης βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος στις ΠΕ Κοζάνης και Φλώρινας καθώς και στο Δήμο Μεγαλόπολης.

Τη μερίδα του λέοντος των συνολικών εσόδων θα έχει το Ταμείο Ενεργεικής Μετάβασης (ΤΕΜ) με  45,82% των εσόδων, το 17% θα κατευθυνθεί για την αντιστάθμιση της βιομηχανίας και το 14,61% για τον Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ).

Το θέμα σχολίασε ο πρώην Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, στη θητεία του οποίου θεσπίστηκε μερίδιο από τα Co2 για τις λιγνιτικές περιοχές, αναφέροντας πως η «περιοχή πιάστηκε για μια ακόμη χρονιά στον ύπνο» και ζητώντας να διεκδικηθεί η επαναφορά του ποσοστού στο 6% όπως τα έτη  2018-2019, που είχαν οδηγήσει σε χρηματοδότηση για τις λιγνιτικές περιοχές ύψους 30 και 31εκ. ευρώ.

Όπως επισήμανε έκτοτε «το ποσοστό κατανομής για τις λιγνιτικές περιοχές μειώνεται, παρότι η ανάγκη στήριξης της περιοχής συν τον χρόνο γίνεται ακόμα εντονότερη».

Μοιραστείτε την είδηση