2.200 και πλέον παιδιά χορευτές θα βρεθούν στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης

5 Min Read

Όλα έτοιμα για το 15ο αντάμωμα παιδικών – εφηβικών συγκροτημάτων

Την Κυριακή στις 11 το πρωί, στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης θα βρεθούν περισσότερα από 2.200 παιδιά χορευτές, 98 συλλόγων από όλη την Ελλάδα για να συμμετέχουν στο 15ο αντάμωμα παιδικών και εφηβικών συγκροτημάτων που διοργανώνει ο πολιτιστικός σύλλογος «Η Κόζιανη», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τον Δήμο Κοζάνης, στο πλαίσιο των εορτασμών για την παγκόσμια χορού. 

- Advertisement -

Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός για την πόλη της Κοζάνης και μια γιορτή του πολιτισμού και της παράδοσης, που συμβάλλει τα μέγιστα στον πολιτιστικό τουρισμό στην περιοχή μας και αναμένεται να έχει και φέτος, τεράστια επιτυχία. Οι νεαροί χορευτές και συνεχιστές της παράδοσης  θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις ικανότητές τους σε επτά διαφορετικές ενότητες χορού, κάθε μια εκ των οποίων εκπροσωπεί μια διαφορετική περιοχή της Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου «Η Κόζιανη», Γρηγόρης Τζουμερκιώτης ανέφερε πως «η Κοζάνη της παράδοσης και του πολιτισμού», είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους μικρούς χορευτές που θα γεμίσουν με χρώμα την κεντρική πλατεία και θα κατακλύσουν όλη την πόλη της Κοζάνης, προβάλλοντας την τέχνη του χορού στο ευρύ κοινό. «Η Κοζάνη με αυτή την πρωτοβουλία, έχει καθιερωθεί σαν κέντρο προσέλκυσης των παιδικών χορευτικών συγκροτημάτων ανά το πανελλήνιο και ενισχύει έτσι, την πολιτιστική της ταυτότητα προβάλλοντας την πολιτιστική της κληρονομιά» τόνισε ο κ. Τζουμερκιώτης.

Συνέχισε λέγοντας πως πρόκειται για μια διοργάνωση – θεσμό που, εκτός των άλλων, ενισχύει τον πολιτισμό της πόλης. «Είναι μια διοργάνωση που έχει ξεφύγει από τα στενά όρια του συλλόγου μας, είναι μια διοργάνωση του δήμου μας και μια διοργάνωση της κοινωνίας των πολιτών».

Ο κ. Τζουμερκιώτης κατέληξε σημειώνοντας πως πρόκειται για μια εκδήλωση που έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για τον ίδιο, καθώς πρόκειται να παρευρεθούν οι κάτοικοι και ο πρόεδρος του χωριού του πατέρα του στο Μεσολόγγι, για να τιμήσουν τη μνήμη του. 

Αναφορά έγινε και στη βοήθεια και τη συνεργασία με το δήμο Κοζάνης και την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η οποία ήταν «άριστη» όπως σημείωσαν και οι τρεις πλευρές, τονίζοντας πως «μόνο με συνέργειες και συνεργασίες μπορεί να πάει ο τόπος μας μπροστά». 

«Οι 98 πολιτιστικοί σύλλογοι θα ανασυγκροτήσουν την παράδοση στην περιοχή της Κοζάνης. Ο Γρηγόρης είναι ένας πάρα πολύ δραστήριος άνθρωπος στο σύλλογο του, που πραγματικά αγαπάει αυτό που κάνει. Και επειδή όταν κάτι το αγαπάς, το κάνεις σωστά θεωρήσαμε μαζί με τον κ. Μεταξά ότι η περιφέρεια θα πρέπει να είναι αρωγός σε αυτό το δρώμενο» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Κοζάνης, Κωνσταντίνος Βύζας. 

Κατέληξε λέγοντας πως ένα τέτοιο πολιτιστικό γεγονός, πέραν του ότι προάγει την κοινωνική και οικογενειακή συνοχή, προάγει και τους δεσμούς μεταξύ των παιδιών, τις φιλίες, τον πολιτισμό, τους κάνει καλύτερους ανθρώπους και όλο αυτό το πολιτιστικό αποτύπωμα μένει στην κοινωνία τα επόμενα χρόνια. 

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού και Βιβλιοθήκης, Γιάννης Ιωαννίδης υπογράμμισε πως η Κοζάνη διακρίνεται χρόνια για την πολυπολιτισμικότητα της και για τους δεσμούς που έχει με τις παραδόσεις ενώ όπως υπολογίζουν, περιμένουν να βρεθούν στην πόλη μας περίπου 3.500 άτομα. «Η διοργάνωση αυτή έχει γίνει πλέον ορόσημο για την περιοχή, μια διοργάνωση που διατηρεί την κοινωνική και οικογενειακή συνοχή καθώς έχει να κάνει με παιδιά και εφήβους. Δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα από το να μπορείς να στέλνεις από μικρές ηλικίες τα παιδιά σε πολιτιστικούς συλλόγους, οι οποίοι διατηρούν αυτό που είμαστε ως Έλληνες και αυτό που διαχρονικά μας κρατά ενωμένους. Η παράδοση ήταν, είναι και θα παραμείνει ο κεντρικότερος φορέας ενδυνάμωσης της ελληνικής οικογένειας».

Συνέχισε λέγοντας πως μέσω τέτοιων εκδηλώσεων και συνεργειών πρέπει να προωθούν και να διατηρούν τα παιδιά στον πολιτισμό, σε μια εποχή που κυριαρχούν τα ψηφιακά μέσα. «Αρκετά παιδιά ασχολούνται με τον πολιτισμό και κρατούν διαχρονικά την πολιτιστική παράδοση» τόνισε. 

Ο κ. Ιωαννίδης καταλήγοντας, ανέφερε πως έχουν ήδη μιλήσει με τον Εμπορικό Σύλλογο Κοζάνης και το Σωματείο Εστίασης Κοζάνης ώστε να μπορέσουν να συνδράμουν στο μέλλον και να γίνουν κάποιες έξτρα ενέργειες.   

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση