20 Μαρτίου. Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας – Της Σοφίας Τζήκα*

9 Min Read

Η στοματική υγεία είναι θεμελιώδης για τη διατήρηση της γενικής υγείας και της ευεξίας.

Οι στοματικές παθήσεις πλήττουν 3,9 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε παγκόσμια κλίμακα, με την παραμελημένη και μη θεραπευμένη οδοντική τερηδόνα να πλήττει περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού καθιστώντας την πιο διαδεδομένη πάθηση από ένα σύνολο 291 παθήσεων.

- Advertisement -

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ποσοστό 60-90% των παιδιών σχολικής ηλικίας και σχεδόν 100% των ενηλίκων υποφέρουν από οδοντική τερηδόνα. Η γενικευμένη περιοδοντίτιδα, που μπορεί να καταλήξει σε απώλεια δοντιών, εντοπίζεται σε ποσοστό 15-20% των ενηλίκων μέσης ηλικίας. (35-44 ετών).

Οι παθήσεις του στόματος είναι οι τέταρτες κατά σειρά πιο δαπανηρές παθήσεις στη θεραπεία τους. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ετήσιες δαπάνες για τη στοματική υγειονομική περίθαλψη εκτιμήθηκαν σε 79 δισεκατομμύρια ευρώ, για τη χρονική περίοδο 2008-2012, ποσό που υπερβαίνει εκείνο που επενδύεται στην περίθαλψη του καρκίνου ή των αναπνευστικών παθήσεων.

Στην Ελλάδα της κρίσης η στοματική υγεία είναι αποκλεισμένη από το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα. Ο ΕΟΠΥΥ, ο μεγαλύτερος πάροχος υγειονομικών υπηρεσιών, δεν παρέχει οδοντιατρική περίθαλψη και οι  πολίτες πραγματικά ματώνουν οικονομικά στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν οδοντιατρικές υπηρεσίες. Αυτό οδηγεί αρκετές φορές τους συμπολίτες μας στην παραμέληση της στοματικής τους υγείας και στην αναζήτηση φθηνών αμφιβόλου ποιότητας οδοντιατρικών αποκαταστάσεων είτε εντός είτε στις γειτονικές βαλκανικές χώρες, φαινόμενο ιδιαίτερα έντονο στην περιοχή μας. Η πολιτεία και οι εκπρόσωποι της οφείλουν να δουν το πρόβλημα και να δώσουν λύσεις.

Οι στοματικές παθήσεις συνδέονται με σοβαρό πόνο και άγχος και έχουν αντίκτυπο σε κάθε έκφανση της ζωής από τις διαπροσωπικές σχέσεις και την αυτοπεποίθηση μας μέχρι το σχολείο και την εργασία. Οδηγούν σε διαταραχές στη διατροφή και τον ύπνο, και μπορούν να καταλήξουν πέρα από την κακή ποιότητα ζωής και σε κινδύνους αυτής της ίδιας της ζωής.

Μπορούμε να συμβάλουμε στη διατήρηση της βέλτιστης στοματικής μας υγείας, εάν από νωρίς υιοθετήσουμε καλές συνήθειες στοματικής υγιεινής, αποφύγουμε τους παράγοντες κινδύνου και επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο μας για τακτικό έλεγχο.

 

Με το στόμα μιλάμε, γελάμε, γευόμαστε, φιλάμε, αξίζει να το προσέχουμε!

Με αφορμή την ημέρα αυτή, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία ετοίμασε την ελληνόφωνη έκδοση της καμπάνιας της Παγκόσμιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, για οδοντιάτρους και πολίτες και μια ιδιαίτερη αφίσα που απευθύνεται σε παιδιά. Όλοι οι συνάδελφοί του νομού μας είναι πρόθυμοι να συμβάλλουν στην ενημέρωση των συμπολιτών σε θέματα που άπτονται της Οδοντιατρικής Επιστήμης.

Με την συμμετοχή των  συναδέλφων σε ενημερωτικές εκπομπές, ο καθένας έχει να προσφέρει στην έγκαιρη ενημέρωση, συμβάλουμε στην πρόληψη καθώς επίσης και με προληπτικά προγράμματα σε παιδιά και εφήβους, αναμένουμε το απόσταγμα της διαβούλευσης με την πολιτεία επ’ αυτού. Ο ρόλος μας δεν είναι  μόνο του θεραπευτή, έχουμε χρέος  την προάσπιση της δημόσιας υγείας με τεκμηριωμένη επιστημονικά πληροφόρηση με στοχευμένες δράσεις προαγωγής υγείας ,  πολιτικής προάσπισης της δημόσιας υγείας.

Ένας υγιές στόμα είναι ο καθρέφτης της γενικής υγείας μας. Αγάπη και φροντίδα για την στοματική μας υγεία και για το σώμα μας. Τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο μας, μιας και μια σειρά παθήσεων-ασθενειών έχουν συνδεθεί με τις παθήσεις των ούλων και την στοματική μας υγεία! Πρώιμη διάγνωση από την στοματογναθοπροσωπική  περιοχή πληθώρας συστηματικών νοσημάτων του σώματός μας! Ρωτήστε τον προσωπικό σας οδοντίατρο και τον εξειδικευμένο οδοντίατρο στην Παθολογία του Στόματος,  την Στοματολογία.

Χρόνια πολλά με χαμόγελα υγείας-αισιοδοξίας!!!

Η πρόληψη  είναι σωτήρια, η προαγωγή της στοματικής υγείας, η πολιτική της δημόσιας υγείας με στοχευμένες ενέργειες ομάδων πληθυσμού, έχουν μακροπρόθεσμα τεράστια οφέλη. Στο  υγιές στόμα καθρεφτίζεται το υγιές σώμα, το στόμα είναι ο καθρέφτης της γενικής υγείας μας.

«Ένα υγιές στόμα και ένα υγιές σώμα είναι αλληλένδετα»

Η καλή στοματική υγεία συμβάλλει στην γενική υγεία, στην ψυχική υγεία και ευεξία!

Εν μέσω πανδημίας κι όλη αυτή την ανησυχία που είχε προκληθεί, οι ασθενείς μας είχαν παραμελήσει τις τακτικές επισκέψεις στον , στην Οδοντίατρο για προληπτικούς λόγους με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρή επίπτωση στην στοματική τους υγεία.

Ο νέος κορωνοϊός SARS CoV-2, μεταξύ των  άλλων συστηματικών προβλημάτων που προκαλεί, των αγγειακών διαταραχών μπορεί να προκαλέσει ζημιά και στα αγγεία των ούλων που στηρίζουν τα δόντια. Το γεγονός ότι όσοι ασθενείς Covid-19 έχασαν δόντια δεν ένιωσαν πόνο, χωρίς αιμορραγία στα ούλα συνηγορεί υπέρ ενός πιθανού προβλήματος στα αιμοφόρα αγγεία του στόματος.

Όπως τονίζουν οι συναδέλφισσες Ελεάνα Στουφή Αντιπρόεδρος της Ελληνικής εταιρείας Στοματολογίας και η κ. Ελένη Γεωργακοπούλου Ειδική Γραμματέας, Οδοντίατροι, εξειδικευμένες στην Παθολογία Στόματος την Στοματολογία, από την αρχή της πανδημίας του νέου κορωνοϊού η διαταραχή της γεύσης και η ξηροστομία το αίσθημα δηλαδή στεγνού στόματος ήταν από τις πιο χαρακτηριστικές εκδηλώσεις της νόσου και μάλιστα έθεταν την υποψία της νόσου ακόμη και σε ασυμπτωματικούς ασθενείς ,ειδικά οι διαταραχές της γεύσης. Οι ασθενείς που πάσχουν από το νέο κορωνοϊό εμφανίζουν σε μικρό ποσοστό και  βλάβες στο στόμα.

Οι περισσότερες από τις βλάβες αυτές είναι μη ειδικές είναι δύσκολο δηλαδή να ξεχωρίσουν από βλάβες που προκαλούν άλλες ιώσεις όπως οι λοιμώξεις από ερπητοϊό, οι βλάβες που μπορεί να οφείλονται σε φάρμακα κ.α. Οι κλινικές εκδηλώσεις αφορούν σε ερυθρότητα ,αίσθημα καύσου, διαβρώσεις  και εξελκώσεις τύπου άφθων. Πολλοί γιατροί δεν θεωρούν ότι είναι βλάβες που οφείλονται ξεκάθαρα στον ίδιο τον κορωνοϊό αλλά πιστεύουν ότι είναι δευτερογενείς εκδηλώσεις παραδείγματος χάριν λόγω της κακουχίας οι ασθενείς  μπορεί να έχουν αναπτύξει μία δευτερογενή ερπητική στοματίτιδα η οποία εκδηλώνεται με επιφανειακές διαβρώσεις ή ελκώσεις στο στοματικό βλεννογόνο, ερυθρότητα των ούλων ,της υπερώας και αίσθημα καύσου και πόνου στις προσβεβλημένες περιοχές του στόματος .Οι βλάβες που φαίνεται να έχουν τη μεγαλύτερη συσχέτιση με τον κορωνοϊό, την ίδια την λοίμωξη δηλαδή είναι εκείνες που μοιάζουν οφείλονται σε νέκρωση από φλεγμονή των μικρών αγγείων του στόματος ,οι, βλάβες αυτές πιστεύεται  ότι σχετίζονται με αγγειακές διαταραχές που προκαλεί η συστηματική λοίμωξη από τον κορωνοϊό.

Για να γίνει τεκμηρίωση συσχέτισης μιας βλάβης του στόματος με τη λοίμωξη από κορωνοϊό πρέπει να αναζητηθεί ο ιός με μοριακές τεχνικές πάνω στην στοματική βλάβη γεγονός που συνήθως απαιτεί την λήψη βιοψίας, επισημαίνουν οι συναδέλφισσες κ. Ελεάνα Στουφή,  η κ. Ελένη Γεωργακοπούλου και ο Καθηγητής της Στοματολογίας του  ΑΠΘ, κ. Αθανάσιος Πουλόπουλος.

Εμείς ως κλάδος είχαμε άμεσα αντανακλαστικά και εφαρμόσαμε έγκαιρα με πρωτοβουλία της ΕΟΟ το «πρωτόκολλο αυξημένης επαγρύπνησης» που δημιουργήθηκε από μια επίλεκτη ομάδα συναδέλφων μας με μεταπτυχιακές σπουδές στην Δημόσια Υγεία, με αποτέλεσμα μηδενική διασπορά στα Οδοντιατρεία μας πανελλαδικά, αλλά και Παγκόσμια. Μιας και ανέκαθεν εφαρμόζουμε αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας, αποφυγής διασποράς των λοιμώξεων στα οδοντιατρεία.

Η επιτυχής εφαρμογή του είχε σαν αποτέλεσμα να προστατεύσουμε τις, τους ασθενείς μας, τονίζω με μηδενική κρατική χρηματοδότηση, υποστήριξη και με απουσία κρατικού σχεδιασμού τόσο για τους ασθενείς μας ,όσο και για εμάς. Απουσιάζει η κρατική συμμετοχή στους Οδοντιατρικούς ασθενείς, η οποία είναι ουσιαστική  για την προαγωγή και  προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Τα μάτια μας χαμογελούν και πίσω από τις μάσκες, καμία μάσκα δεν μπορεί να κρύψει το χαμόγελο της ψυχής μας. Μάρτης μήνας αφιερωμένος στην Παγκόσμια ημέρα στοματικής υγείας. Η καλή στοματική υγεία, υγιεινή ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η καλή στοματική υγεία είναι απαραίτητη για την έκφραση των συναισθημάτων μας δίχως πόνο, κατσούφιασμα, γκρίνια και ενοχλήσεις.

Οι μιμητικοί μυς του προσώπου , όταν έχουν την υποβάσταξη των υγειών  οδοντικών φραγμών μας… κάνουν εξαίρετη δουλειά, λειαίνουν τις ρυτίδες του προσώπου, με το χαμόγελό μας,.. της ελπίδας μειδίαμα ακόμη και τις ρυτίδες της ψυχής μας.

Χαρούμενα, χαμόγελα Υγείας και πίσω από τις μάσκες προστασίας, εμείς φροντίζουμε για αυτό.

*Η Σοφία Τζήκα είναι εκπρόσωπος του Οδοντιατρικού συλλόγου Κοζάνης στην Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία

Μοιραστείτε την είδηση