Του Σωκράτη Μουτίδη
[email protected]
Περίπου 200 άτομα με αναπηρία στην όραση κατοικούν στο Δήμο Κοζάνης, αδυνατούν, όμως, να βγουν από τα σπίτια τους, είτε λόγω έλλειψης βασικών υποδομών προσπελασιμότητας στην πόλη, είτε λόγω του κοινωνικού ρατσισμού που βιώνουν.
Σεμινάρια γραφής Braille- Μόνο ένα κατάστημα εστίασης στην Κοζάνη εκδήλωσε ενδιαφέρον για κατάλογο στην Braille
Ο Σύλλογος Τυφλών Δυτικής Μακεδονίας στην προσπάθειά του να βοηθήσει τα μέλη του, επιθυμεί να καλλιεργήσει την κουλτούρα μιας φιλόξενης περιοχής για ανθρώπους με προβλήματα στην όραση και ξεκινά μαθήματα γραφής Braille στην Κοζάνη. Τα σεμινάρια θα έχουν διάρκεια 55 ωρών.
«Τα σεμινάρια γραφής και ανάγνωσης με την μέθοδο Braille ξεκινούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Έρχονται σε συνέχεια των αντίστοιχων κύκλων που έχουν πραγματοποιηθεί σε Καστοριά και Πτολεμαϊδα» λέει η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Νατάσα Χατζηγεωργίου.
Το ενδιαφέρον για τα σεμινάρια έρχεται κυρίως από εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων και ειδικά αυτούς της ειδικής αγωγής. Το κάθε μάθημα διαρκεί ένα τρίωρο και με το πέρας της εκπαίδευσης οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν εξετάσεις για την πιστοποίηση στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, που είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που χορηγεί αναγνωρισμένη πιστοποίηση.
Τα σεμινάρια υλοποιούνται εντός του πλαισίου δράσεων του συλλόγου για την κοινωνική ευαισθητοποίηση και την ένταξη των ανθρώπων με αναπηρία στην κοινωνία. Εκπαίδευση σε ζητήματα καθημερινής διαβίωσης ή βιωματικά σεμινάρια που γίνονται σε σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι, επίσης, μέσα στις δράσεις του συλλόγου.
Να σημειωθεί πως ήδη εδώ και ένα χρόνο όλα τα καταστήματα εστίασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι υποχρεωμένα να διαθέτουν το μενού τους και σε γραφή Braille, κάτι που δεν τηρείται.
«Σε μας δυστυχώς μόνο ένα κατάστημα εκδήλωσε σε προηγούμενο χρόνο ενδιαφέρον» λέει η κ. Χατζηγεωργίου, η οποία επισημαίνει ότι αυτό δεν θα πρέπει να συμβαίνει γιατί υπάρχει η εκ του νόμου υποχρέωση, αλλά με σεβασμό στον πελάτη που μπορεί να είναι ένας άνθρωπος με πρόβλημα στην όραση.
Οι δυσκολίες στην καθημερινότητα
«Στην Κοζάνη μιλάμε για έναν πολύ μεγάλο αριθμό, αυτό των 200 ανθρώπων που αν τον συγκρίνουμε με τον αριθμό των μελών του Συλλόγου στη Δυτική Μακεδονία που είναι 80, δείχνει με τον πιο προφανή τρόπο το ζήτημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στα θέματα της αναπηρίας, του κοινωνικού αποκλεισμού και της κοινωνικής ένταξης.
Η κατάσταση έχει αλλάξει σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες, κι έχουν γίνει βήματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο ικανοποιητικό.
«Υπάρχει η άσφαλτος, υπάρχει και ο δρόμος με τα χαλίκια» μεταφέρει η κ. Χατζηγεωργίου τη συζήτηση των ανθρώπων με προβλήματα όρασης, θέλοντας να καταδείξει έτσι τη διαφορά μεταξύ εύκολης διεύλευσης με τις πλακίδες οδηγού όδευσης τυφλών και τη διέλευση σε δρόμους χωρίς καθόλου σήμανση.
«Στην Ευρώπη, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, υπάρχουν οδηγοί ειδικότερα γύρω από το κέντρο για να κινούνται άνετα οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης» καταλήγει η κ. Χατζηγεωργίου και κάνοντας σαφές ότι έχουμε πολλά ακόμα βήματα να κάνουμε.