22 χρόνια παλικαριάς ένθεν κακείθεν

2 Min Read

Πριν 22 χρόνια και συγκεκριμένα στις 25 Ιανουαρίου 1996, ο δήμαρχος Καλυμνίων Δημήτρης Διακομιχάλης πήγε στις νησίδες Ίμια και ύψωσε την ελληνική σημαία, ως απάντηση στις δηλώσεις, εκείνης της εποχής, Τούρκων αξιωματούχων, που αμφισβητούσαν την ελληνικότητα των νησίδων, με αφορμή την προσάραξη του τουρκικού φορτηγού πλοίου Φίγκεν Άκατ.
Δύο ημέρες μετά στις 27 Ιανουαρίου 1996 δύο δημοσιογράφοι από την εφημερίδα Χουριέτ μετέβησαν με ελικόπτερο στη Μικρή Ίμια και υπέστειλαν την ελληνική σημαία, υψώνοντας την τουρκική. Η όλη επιχείρηση βιντεοσκοπήθηκε και προβλήθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι που ανήκει στη Χουριέτ. «Δεν είχα πάρει εντολή από κανένα. Ακόμη και σήμερα αναρωτιέμαι γιατί πήραμε την ελληνική σημαία από τα Ίμια», είπε μερικά χρόνια μετά ο δημοσιογράφος της Χουριέτ Τζεσούρ Σερτ, που παραλίγο να προκαλέσει πόλεμο Ελλάδας-Τουρκίας.
Ερχόμαστε 22 χρόνια μετά. Πριν 4-5 μέρες κάποιοι νεαροί, στη μνήμη του σμηναγού Μπαλταδώρου, ξεκίνησαν να βάζουν σημαίες σε διάφορες βραχονησίδες του Αιγαίου, κάνοντας το κέφι τους και την παλικαριά τους. Γνωρίζοντας, άραγε, το πιθανό κόστος μιας εμπλοκής τύπου θερμού επεισοδίου; Μάλλον όχι.
Καλή, λοιπόν, και ανέξοδη είναι η εθνική ντόπα, όταν περιορίζεται στα καθ’ ημάς, αλλά χρειάζεται και λίγη ψυχραιμία, γιατί οι επιπτώσεις τέτοιων επεισοδίων όταν ξεφεύγουν από τα χέρια των παλικαράδων και μετατρέπονται σε επεισόδιο με απρόβλεπτες συνέπειες, βαρύνουν όλους και πρωτίστως όλους τους Μπαλταδώρους του στρατεύματος.
Ιωάννα

Μοιραστείτε την είδηση