24 χρόνια από την πτώση του «Γιάκοβλεφ» στα Πιέρια Όρη-Το αεροπορικό δυστύχημα που «στοίχειωσε» την Αιανή

3 Min Read

24 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τις 17 Δεκεμβρίου 1997, όταν το αεροσκάφος Γιάκοβλεφ 42 της εταιρείας «Αεροσουίτ» προσέκρουσε στην θέση «Ντίτσιος» των Πιερίων με τους 72 επιβαίνοντες και πλήρωμα να χάνουν την ζωή τους. Το δυστύχημα συγκλόνισε το πανελλήνιο αλλά και την περιοχή της Κοζάνης αφού πολλοί από τους επιβαίνοντες ήταν από την Αιανή και επέστρεφαν για τις γιορτές των Χριστουγέννων στο χωριό από την εργασία τους στην Ουκρανία.

Φωτογραφία αρχειου ΑΠΕ/ΜΠΕ

Το Yak-42 κατά την προσέγγισή του στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» το βράδυ της 17ης Δεκεμβρίου και μετά από αλληλουχία κακών και τραγικών συνδυασμών και παραλείψεων, προσέκρουσε σε υψόμετρο 1200 μέτρων χωρίς να κατορθώσουν να εντοπίσουν τα συντρίμμια του για 3 ημέρες σωστικά συνεργεία και εκατοντάδες εθελοντές. Οι καιρικές συνθήκες κατά τις οποίες έγινε το δυστύχημα ήταν κακές και οι επόμενες τρεις μέρες επίσης κακές με σφοδρή χιονόπτωση με την χιονοκάλυψη και την χαμηλή νέφωση να καθιστά πολύ δύσκολη την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην ευρύτερη περιοχή των Πιερίων που εστιάστηκε στην συνέχεια στα χωριά Άνω Μηλιά και Σκοτεινά του νομού Πιερίας. Μάλιστα οι εθελοντές την πρώτη μέρα των ερευνών, είχαν φτάσει 20 μέτρα από το σημείο της πτώσης αλλά λόγω των παραπάνω συνθηκών δεν κατάλαβαν πως το αεροπλάνο είχε πέσει σε απόσταση αναπνοής από αυτούς.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image
Φωτογραφία αρχειου ΑΠΕ/ΜΠΕ

Το συγκεκριμένο αεροπορικό δυστύχημα μαζί με το δυστύχημα της Ολυμπιακής το 1976 στο Μεταξά έχουν «στοιχειώσει» τους κατοίκους και πρόκειται για κάτι που δεν ξεχνούν ποτέ. Λίγο πριν το σημείο της πτώσης, οι συγγενείς έχουν στήσει ένα μνημείο και τιμούν κάθε χρόνο την μνήμη των νεκρών τους. Λίγα μέτρα παρακάτω, έχουν τοποθετηθεί μικρά εκκλησάκια και εξαρτήματα του αεροσκάφους για να θυμίζουν το τραγικό συμβάν. Ακόμη και σήμερα, 24 χρόνια μετά, τα συντρίμμια του αεροσκάφους βρίσκονται συγκεντρωμένα σε ένα παλιό λατομείο έξω από το χωριό της Άνω Μηλιάς αλλά και μέσα στο πυκνό δάσος των Πιερίων με ορειβάτες και περιπατητές να εντοπίζουν τους καλοκαιρινούς μήνες καλώδια, μεταλλικά αντικείμενα και μεγαλύτερα εξαρτήματα διάσπαρτα στην περιοχή.

Φωτογραφία αρχειου Omikron Magazine

Το 2010 για λογαριασμό του μηνιαίου περιοδικού «Omikron Magazine» είχαμε περπατήσει στο σημείο της πτώσης του αεροσκάφους καταγράφοντας σημαντικά φωτογραφικά στιγμιότυπα. Το πρωτότυπο αυτό φωτογραφικό υλικό (φωτογράφος ήταν ο Γιώργος Τσαρτσιανίδης) συνοδεύει το συγκεκριμένο κείμενο στο σημερινό φύλλο του «Χ».

Σωκράτης Μουτίδης

 

Μοιραστείτε την είδηση