25.000 για το γεφύρι της Σβόλιανης από την ΠΕ Κοζάνης προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι σωστικές εργασίες

2 Min Read

Για τις διασωστικές εργασίες και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο γεφύρι της Σβόλιανης, προκειμένου να αποφευχθεί η άμεση κατάρρευσή του, συζήτησαν το πρωί της Δευτέρας στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Π. Πλακεντά, ο πρόεδρος της κοινότητας Αγίας Σωτήρας Βοίου Ηλ. Τζαβέλας, ο Α. Παφίλης που ανέδειξε το θέμα και ο διευθυντής των τεχνικών υπηρεσιών της ΠΕ Κοζάνης Κ. Γρίβας.
Μετά το ρεπορτάζ του Α. Παφίλη. η ΠΕ Κοζάνης εξασφάλισε 25.000 ευρώ για να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες, προκειμένου το πετρογέφυρο που χτίστηκε το 1851 να μην πέσει.
«Τα γεφύρια αυτά ενώνουν μνήμες και πολιτισμούς του παρελθόντος και είναι υποχρέωσή μας να τα δούμε με ένα συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να διασωθούν για τις επόμενες γενιές» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης.
«Είναι κρίμα στη γη των πετράδων να πέσει έστω κι ένα γεφύρι. Θα μπορούσαν να συντηρηθούν και τα προηγούμενα χρόνια. Να υπήρχε μια επιτροπή για να τα ελέγχει. Το γεφύρι δεν προστατεύεται και έχει μεγάλο εχθρό το νερό, το ποτάμι» δήλωσε ο Α. Παφίλης.
Ο πρόεδρος της Αγίας Σωτήρας Ηλ. Τζαβέλας ενημέρωσε τον Αντιπεριφερειάρχη και τον διευθυντή των τεχνικών υπηρεσιών για την κατάσταση του γεφυριού, ζητώντας την έναρξη των σωστικών εργασιών το συντομότερο δυνατόν. «Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο με τα νερά που έχουν πολλαπλασιαστεί μετά το φράγμα και είναι ορμητικά. Πρέπει να γίνουν άμεσα κάποιες παρεμβάσεις» δήλωσε.
Τις επόμενες ημέρες θα γίνει αυτοψία από τις τεχνικές υπηρεσίες της ΠΕ Κοζάνης και τον προϊστάμενο νεοτέρων μνημείων, προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθούν οι εργασίες που πρέπει να γίνουν και να προχωρήσει γρήγορα η εκπόνηση της μελέτης.
Τα νεότερα μνημεία, σύμφωνα με τον κ. Γρίβα, έχουν περάσει στο υπουργείο πολιτισμού, το οποίο δεν χρηματοδοτεί τις σωστικές εργασίες και «πέφτει στις πλάτες της Περιφέρειας η συντήρηση». Ο κ. Γρίβας επισήμανε ότι χρειάζεται ειδική τεχνογνωσία για τις εργασίες αυτές.

Σωκράτης Μουτίδης

- Advertisement -
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση