25 εκ. το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Κοζάνης για το 2022- Ελάχιστη η συμμετοχή των προέδρων των τοπικών συμβουλίων

5 Min Read

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Κοζάνης για το 2022, ύψους 25 εκ. ευρώ, συζητήθηκε στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης. Πρόκειται για μια από τις κορυφαίες διαδικασίες, καθώς το Τεχνικό Πρόγραμμα αντικατοπτρίζει την κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει ο Δήμος.

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε από τον αντιδήμαρχο Β. Σημανδράκο και τον διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών Μ. Πεχλιβανίδη, οι οποίοι στάθηκαν στις βασικές κατευθύνσεις του, ενώ η μείζονα αντιπολίτευση, διά Χ. Κουζιάκη, ανέφερε ότι «το καράβι έχει λάθος ρότα» και ψήφισε λευκό.

Αισθητή ήταν η απουσία των προέδρων των τοπικών συμβουλίων από τη διαδικασία, γεγονός το οποίο σχολιάστηκε από τους παριστάμενους, ενώ παράπονα εκφράστηκαν από πλευράς εκπροσώπων δημοτικών ενοτήτων για έλλειψη προγραμματισμού για τα χωριά.

Εισηγητής του τεχνικού προγράμματος ήταν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Σημανδράκος, ο οποίος αναφέρθηκε σ’ ένα πρόγραμμα υλοποιήσιμο και ισορροπημένο. Ένα μεγάλο μέρος του, της τάξης του 30% είναι έργα του ΕΣΠΑ, ενώ ένα 20-25% αφορά σε έργα του τοπικού πόρου, που «είναι ένα εργαλείο που φθίνει», όπως ανέφερε ο ίδιος. Να σημειωθεί ότι ένα ακόμα 26% είναι οι απαλλοτριώσεις για την μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης και το υπόλοιπο προέρχεται από ΣΑΤΑ, Φιλόδημο κλπ.

Έμφαση έδωσε ο κ. Σημανδράκος στη δημοπράτηση της πλατείας Λασσάνη που αναμένεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, αλλά και στις συμβάσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας. «Το βάρος των μελετών ωρίμασης έχει η διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών» είπε ο κ. Σημανδράκος, τονίζοντας το σημαντικό έργο που γίνεται από τις υπηρεσίες.

“Tο τεχνικό πρόγραμμα αμβλύνει τις ανισότητες μεταξύ των τοπικών διαμερισμάτων και της πόλης. Βασίζεται στην ωριμότητα μελετών που εκπόνησαν η διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών, οι εξωτερικοί συνεργάτες και η Αναπτυξιακή Δ. Μακεδονίας.Στόχος είναι να ωριμάσουν στοχευμένες προτάσεις ώστε αυτές όταν υπάρχει ένα χρηματοδοτικό εργαλείο σε εξέλιξη να γίνει προσπάθεια ένταξης” ανέφερε.

Από την πλευρά των τεχνικών υπηρεσιών, ο διευθυντής Μ. Πεχλιβανίδης ανέλυσε λεπτομερώς το τεχνικό πρόγραμμα των 97 έργων που αντικατοπτρίζει τις βασικές κατευθύνσεις του Δήμου Κοζάνης. Ο κ. Πεχλιβανίδης παρουσίασε την κατανομή των έργων ανά άξονα και είπε πως «το τεχνικό πρόγραμμα δεν είναι στατικό», αλλά υπάρχουν διαρκώς τροποποιήσεις.

Η τοποθέτηση του Δημάρχου Κοζάνης

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας αναφέρθηκε στα έργα που δεν περιλαμβάνονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα και αυτά είναι:

-Η πρόταση ΣΔΙΤ που περιλαμβάνει τη δημιουργία της «Τεχνόπολις», το ειδικό δημοτικό και νηπιαγωγείο, το Καλλιτεχνικό Σχολείο, Κολυμβητήριο κλπ.

– Τα έργα μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» που είναι μεταξύ άλλων τα κοιμητήρια, η ανάπτυξη των ευρυζωνικών υποδομών, οι νέες κερκίδες στο γήπεδο Κοζάνης κλπ.

-Tο φωτοβολταϊκό του virtual net metering

– Η αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού, ο εκσυγχρονισμός του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και κάποια άλλα έργα.

Χ. Κουζιάκης: Το Τεχνικό Πρόγραμμα δεν ανταποκρίνεται στις ραγδαίες εξελίξεις

«Το Τεχνικό Πρόγραμμα δεν ανταποκρίνεται στις εξελίξεις που είναι ραγδαίες. Έχουμε μπροστά μας έναν Αρμαγεδδώνα, τόσο στο οικονομικό, όσο και στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Η ανάγκη μας είναι η διαχείριση της καθημερινότητας ή να δώσει η δημοτική αρχή μια κατεύθυνση ένα στόχο για το που θέλει να πάει ο δήμος Κοζάνης; Όλα αυτά απουσιάζουν» είπε στην τοποθέτησή του ο κ. Κουζιάκης.

Μάλιστα, χαρακτήρισε το Τεχνικό Πρόγραμμα ως μεγάλη αποτυχία, αφού δεν βασίζεται καθόλου σε ανταγωνιστικά προγράμματα, αλλά κυρίως στον τοπικό πόρο και στο ΕΣΠΑ, διαφωνώντας με τη λογική διαμόρφωσης του προγράμματος. Επίσης, ο κ. Κουζιάκης είπε ότι δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση με τα τοπικά συμβούλια. Τέλος, ο επικεφαλής της παράταξης «Κοζάνη Τόπος Να Ζεις» δήλωσε ότι η παράταξή του θα ψηφίσει λευκό.

Μ. Μαγγιρίδης: Προβληματισμός από την απουσία των προέδρων των τοπικών συμβουλίων

Τον προβληματισμό του από την απουσία προέδρων των τοπικών συμβουλίων εξέφρασε ο εκλεγμένος με την παράταξη Μιχαηλίδη Μίλτος Μαγγιρίδης. Να σημειωθεί ότι έξι μόνο πρόεδροι ήταν παρόντες κατά τη διαδικασία.

Σωκράτης Μουτίδης xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση