Η αγάπη δεν πρέπει να πονάει. Της Αργυρώς Ξανθοπούλου*

2 Min Read

Πάντα αναρωτιόμουν ποιος έχει την δύναμη, αυτός που χτυπάει ή αυτός που πονάει;

Ποτέ μην κρίνεις την δύναμη μιας γυναίκας όταν αυτή είναι θύμα σωματικής, ψυχικής ή συναισθηματικής βίας. Η δύναμη της είναι αυτή που την κάνει να υπομένει τον πόνο. Η δύναμη της είναι αυτή που την βοηθάει να κουβαλήσει τα σημάδια της με υπερηφάνεια. Η δύναμη της είναι η θεραπευτική της διαδικασία. Η δύναμη της είναι η συγχώρεση. Στο τέλος μόνο θα δεις την πραγματική δύναμη μιας γυναίκας όταν έχοντας στην πλάτη της μια ιστορία επιβίωσης, αυτή θα βγει νικήτρια! Αυτήν είναι η δύναμη της γυναίκας!

- Advertisement -

Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με την 1η Ετήσια Έκθεση για την Βία κατά των Γυναικών η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων αναφέρει “το διάστημα της πρώτης καραντίνας οι κλήσεις προς την Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης SOS 15900, αυξήθηκαν κατά 230%”.

Το διάστημα 1.11.2019-31.10.2020, 4.872 γυναίκες έπεσαν θύματα βίας και πολλαπλών διακρίσεων. Συγκεκριμένα το 84 % αυτών αφορούσαν θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Νοέμβριο 2019, 2.600 γυναίκες στην ΕΕ χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από ενδοοικογενειακή βία.

1 στις 3 γυναίκες και κορίτσια παγκοσμίως βιώνουν σωματική ή σεξουαλική βία κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Οι αριθμοί μας ανησυχούν όλους.

Και μην ξεχνάς αυτή η γυναίκα που κάθεται, εκεί, απέναντι σου είναι κάποιου κόρη, αδερφή, μάνα. Να την σέβεσαι.

Μη φοβάσαι να μιλήσεις … Και όταν κάνεις δεν είναι εκεί για να σε «φτιάξει» όταν σας, ενώνεις τα κομμάτια μόνη σου! 

* Η Αργυρώ Ξανθοπούλου είναι εκπαιδευόμενη στο Τμήμα Δημοσιογραφίας/ Συντάκτες και Ρεπόρτερ του ΔΙΕΚ Κοζάνης.

Μοιραστείτε την είδηση