27 Οκτωβρίου 1959: Τα εγκαίνια λειτουργίας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας

3 Min Read

Άλλο ένα ιστορικής σημασίας γεγονός συνέβη το 1959, στην περιοχή μας. Πρόκειται για την λειτουργία του Ατμοηλεκτρικού Εργοστασίου της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν την 27η Οκτωβρίου 1959, ακριβώς 60 χρόνια πριν.
Με τη λειτουργία του εργοστασίου αυτού άρχιζε μια νέα εποχή στον τόπο μας, καθώς μια καθαρώς αγροτική και γεωργική περιοχή του λεκανοπεδίου της Πτολεμαΐδας, μεταβάλλονταν, κατά ένα τμήμα σε βιομηχανική, χωρίς βέβαια να χάσει και την αρχική της «ταυτότητα».
Το πλούσιο υπέδαφος της περιοχής, κυρίως με τις ανυπολόγιστες ποσότητες λιγνίτη, άλλαξε τα οικονομικά δεδομένα, όχι μόνο της περιοχής, αλλά και της εθνικής οικονομίας γενικότερα, αφού σε σύντομο χρονικό διάστημα η περιοχή μας έδινε την μέγιστη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και εκεί χτυπούσε η καρδιά της Ελλάδος.
Προσφυώς απεκάλεσαν την περιοχή της Πτολεμαίδας, το «Ρούρ της Ελλάδας».
Τα εγκαίνια του νέου Ατμοηλεκτρικού Εργοστασίου της ΔΕΗ Πτολεμαΐδας, πραγματοποιηθήκαν παρουσία του Βασιλέως Παύλου, του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Υπουργού Βιομηχανίας Νίκ. Μάρτη, του πρώην Πρωθυπουργού Κων. Τσαλδάρη, των βουλευτών του Νομού Κοζάνης Βασ. Βύζα, Διον. Μανέντη, Παύλ, Τσακιρίδη, Κων. Ταλιαδούρη, Χρ. Γουλοπούλου, Θωμ. Μπάρμπα, του Γενικού Γραμματέα της Βουλής Γεωργ. Καρότση, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών Δημ. Ζησόπουλου, των Νομαρχών Κοζάνης Αριστ. Κακούρη, Φλωρίνης Χρ. Δέπα, των Δημάρχων Πτολεμαΐδας Κανιατσάκη, Καστοριάς Παπαμάντζιάρη, Σιατίστης Στρακαλή και πλήθους κόσμου.
Προηγήθη ο αγιασμός από τον Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Διονύσιο και μετά ταύτα, ο Βασιλεύς Παύλος, πιέζοντας το ενδεδειγμένο κομβίον, έθεσε σε λειτουργία το νέο εργοστάσιο, ισχύος 70.000 ωριαίων κιλοβάτ.
Η λειτουργία του ΑΗΣ Πτολεμαίδας, καθώς και των μεταγενέστερων ατμοηλεκτρικών εργοστασίων, έδωσαν άλλη ώθηση στην εθνική οικονομία, με σημαντικά οφέλη και ανάπτυξη.
Παράλληλα, όμως, και με την πάροδο των χρόνων, τα εργοστάσια αυτά εδημιούργησαν έντονα περιβαλλοντικά προβλήματα, μολύνοντας την ατμόσφαιρα, με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, για να επιβεβαιωθεί η ρήση:«Ουδέν καλόν αμιγές κακού»!,,,
ΔΗΜ. ΚΛΕΙΔΗΣ

Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του Γεώργιου Κ. Παπακωνσταντίνου, όπως παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα https://gcpdrawings.wordpress.com
Ο Γ.Κ.Π. κατά τα τέλη της δεκαετίας 50 ανέλαβε, ως αντιπρόσωπος της Brown Boveri, την κατασκευή της 1ης μονάδας ηλεκτρισμού στην Πτολεμαΐδα.

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση