28 χρόνια μετά το σεισμό της 13ης Μαΐου

3 Min Read

28 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το σεισμό των 6,6 ρίχτερ, που έπληξε την περιοχή στις 13 Μαΐου του 1995. Ο σεισμός θα μείνει στη μνήμη όλων όσοι τον έζησαν και στις διηγήσεις τους, καθώς ήταν αναπάντεχος, αλλά ευτυχώς δεν άφησε πίσω του θύματα.

Ήταν 11.47 πριν το μεσημέρι του Σαββάτου όταν έγινε ο σεισμός με επίκεντρο το Ρύμνιο και στην αρχή όλοι δυσκολεύτηκαν να πιστέψουν ότι το επίκεντρο ήταν κοντά. Μάλιστα, πολλοί θεωρούσαν ότι μπορεί να ήταν η Θεσσαλονίκη ή κάποια άλλη σεισμογενής περιοχή. Λίγο αργότερα, έγινε αντιληπτό ότι το επίκεντρο ήταν η περιοχή μας.

- Advertisement -

Η σεισμική ζώνη τοποθετήθηκε γεωλογικά στο δυτικό περιθώριο της Πελαγονικής ζώνης και περιλαμβάνει τμήμα της Λεκάνης Κοζάνης-Σερβίων και της Λεκάνης Γρεβενών, καθώς και την ορεινή μάζα του Βούρινου, που τις διαχωρίζει. Το ρήγμα όπου προκλήθηκε ο σεισμός οριοθετείται στη νότια πλευρά της λίμνης Πολυφύτου και είχε κατεύθυνση από το Ρύμνιο προς το Παλαιοχώρι και το Νησί σε μήκος 30 περίπου χλμ.

Ο δυνατός σεισμός είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν ευτυχώς μόνο 12 άνθρωποι πολύ ελαφρά και κυρίως εξαιτίας του πανικού των πρώτων στιγμών. Ωστόσο, ο σεισμός είχε ως αποτέλεσμα πολλές υλικές ζημιές. Στο νομό Κοζάνης κατέρρευσαν ή έπαθαν ζημιές 7.693 σπίτια σε 30 κοινότητες (Χρώμιο, Δαφνερό, Ρύμνιο) και στο νομό Γρεβενών 2.523 σπίτια, σε 12 κοινότητες και οικισμούς (Κνίδη, Καλαμίτσι, Βάρη, Ταξιάρχης, Κοκκινιά κλπ.). Οι άστεγοι και των δύο νομών ξεπέρασαν τις πρώτες μέρες τις 10.000.

Μετά το χτύπημα του εγκέλαδου στις 13 Μαΐου 1995 τέθηκε σε ισχύ το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, η περιοχή χαρακτηρίστηκε σεισμόπληκτη και άμεσα κινητοποιήθηκαν ο στρατός και οι αρμόδιες υπηρεσίες. Για την στέγαση των σεισμοπλήκτων διανεμήθηκαν χιλιάδες σκηνές στα Γρεβενά και στην Κοζάνη, ενώ σε κάθε οικογένεια δόθηκε σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια έκτακτη οικονομική βοήθεια μέχρι και 200.000 δραχμές.

28 χρόνια μετά ο σεισμός υπάρχει στις αφηγήσεις και αποτελεί μια από τις πιο στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της πόλης που μνημονεύονται.

Σήμερα, όπως κάθε χρόνο θα γίνει δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου χωρίς όμως περιφορά της Παναγιάς της Ζιδανιώτισσας, μετά από απόφαση που πήρε πέρυσι ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος.

Όλγα Τουφεγγοπούλου

Μοιραστείτε την είδηση