2ο Φεστιβάλ Πτολεμαΐδα η πόλη γιορτάΖΕΙ «ΔΕΗ και Πόλη» Παρουσίαση των εικαστικών Γιάννη Καστρίτση και Κωστή Performance «Ποιητική της σκιάς»

4 Min Read


Την Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018, και ώρα 7:00 το απόγευμα, το Παλαιοντολογικό Ιστο- ρικό Μουσείο Πτολεμαΐδας, σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο “Υψικάμινος” και την ομάδα καλλιτεχνών Eordaiart, παρουσιάζουν τις εικαστικές εκθέσεις «Ποιητική της γης» και «Ποιητική του «κεραυνού»
Η ιστορία της πόλης της Πτολεμαΐδας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον λιγνίτη και τα εργοστάσια της ΔΕΗ. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της πόλης διευρυνθήκαν με την παρουσία των εργοστασίων αλλά ταυτόχρονα δημιούργησαν μια εξαρτώμενη ζωή που απαιτεί μια άλλη ισορροπία ανάμεσα στην οικολογία και την αστική ζωή που απέκτησε η Πτολεμαΐδα. Το 2ο φεστιβάλ Πτολεμαϊδα η πόλη γιορτάΖΕΙ έρχεται να αναδείξει την ύπαρξη ενός πολιτισμού ακραίων αντιθέσεων: εξορύσσω κάτι πολύτιμο – φθείρω ένα τοπίο, αναπτύσσω την οικονο-μία μια πόλης – κατεδαφίζω την βιομηχανική ιστορία την περιοχής. Οι εικαστικές εκδηλώσεις προσπαθούν να δηλώσουν την σχέση που μπορεί να έχει η παραγωγή της ενέργειας με την παραγωγικότητα της φύσης και του ανθρώπου. Δύο καταξιωμένοι καλλιτέχνες σχολιάζουν, ο Κωστής τον αρχέγονο κεραυνό ενώ ο Γιάννης Καστρίτσης χρόνια τώρα επιστρέφει στη φύση προσπαθώντας να κατανοήσει την ενέργεια που εκπέμπει αυτή.
Γεννημένος στις 8 Φεβρουαρίου του 1950, στην Αθήνα, ο Κωστής διακρίνεται ως εικαστικός και ποιητής. Αρχικά στο εικαστικό του έργο κυριαρχεί η φιγούρα του Τρελού, που εκφράζει τους προβληματισμούς του για τη σχέση του ανθρώπου με τον κοινωνικό χώρο. Κατά τη δεκαετία του 1970 πειραματί- ζεται με την Οπτική Ποίηση, ενώ τείνει προς μια εννοιολογική προσέγγιση θεμάτων πουα- ναφέρονται στον επικοινωνιακό ρόλο της τέ- χνης. Στις πρόσφατες εγκαταστάσεις του, ό-
που κυριαρχούν τα μοτίβα του Κεραυνού και του Λαβυρίνθου, επιχειρεί μια ανασύνθεση της ιστορικής εμπειρίας στην ανθρώπινη εξέλιξη. Η τελετουργικότητα και η καθολικότητα της σκέψης του θα αποτελέσει, ένα σκάμμα ενδιαφέροντος, που θα αναδείξει πνευματικά και ανθρώπινα ευρήματα.
Ο Γιάννης Καστρίτσης είναι ζωγράφος και τα τελευταία χρόνια διδάσκει στην Καλών Τε- χνών της Φλώρινας. Βαθύτατα επηρεασμέ- νος από την φύση και τα τοπία της καλλιεργεί έναν τρόπο «παραδοσιακής» ζωγραφικής με απόλυτη συνέπεια. Ζωγραφίζει τοπία και πρόσωπα από την ορεινή Ευρυτανία αλλά και από την περιοχή της ΔυτικήςΜακεδονίας και συγκεκριμένα της Φλώρινας. Μέσα από το έργο του μας αναδεικνύει την αγώγιμη σχέση ανθρώπου – φύσης παρόλη την εκμετάλλευση της.
Παράλληλα, παρουσιάζεται η εικαστική performance ή επιτέλεση με τίτλο «Ποιητική της σκιάς». Όπου, ανασυστήνονται γλυπτικά πάνω σε βάθρα τμήματα βιομηχανικών αντικειμέ- νων. Καλλιτέχνες ξανασχεδιάζουν μπροστά στο κοινό την υποτιθέμενη σκιά αυτών των βιο- μηχανικών «γλυπτών» κάνοντας ένα εικονοπαίγνιο για το αμφιλεγόμενο μέλλον της λειτουρ- γίας των εργοστασίων της ΔΕΗ. Η σκιά είναι το παρόν ή το μέλλον της ΔΕΗ;
Εκθέτουν στον χώρο της πινακοθήκης του Παλαιοντολογικού Ιστορικού Μουσείου Πτολε- μαΐδας, οι εικαστικοί: Γιάννης Καστρίτσης και Κωστής
Κατασκευή βιομηχανικών γλυπτών: Απόφοιτοι και φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Επιμέλεια έκθεσης: Ομάδα Eordaiart (Χάρης Κοντοσφύρης, Αλεξάνδρα Τσιτσιντά, Γιώργος Πανταζής).
Τα εγκαίνια των εκθέσεων στο Παλαιοντολογικό Ιστορικό Μουσείο Πτολεμαΐδας θα γίνουν την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018.
Διεύθυνση: 28ης Οκτωβρίου, 1 Διάρκεια έκθεσης: 23 Μαρτίου – 28 Απριλίου 2018 Ώρα εγκαινίων: 19:00 Ωράριο Μουσείου: 8:00 – 15:00 (εκτός Σαββάτου και Κυριακής) Ξεναγήσεις με ραντεβού, στο 6974753258 Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2463054444

Μοιραστείτε την είδηση