3ο Διεθνές Συνέδριο για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας

2 Min Read

Με μεγάλη επιτυχία υλοποιήθηκε το εργαστήρι με τίτλο: «Αξιοποίηση των παραμυθιών με τη Θεωρία της Πολλαπλής-Συναισθηματικής Νοημοσύνης» το Σάββατο 14-10-2017 στα πλαίσια του 3ου Διεθνούς Συνέδριου για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας που διοργανώθηκε από την Ε.Ε.Π.Ε.Κ. στο Συνεδριακό Κέντρο του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας στη Λάρισα. Στο εργαστήρι επιχειρήθηκε : α) η ανάδειξη της αξίας των παραμυθιών στην ανάπτυξη όλων των μορφών νοημοσύνης (Gardner, 1983), β) η αναγκαιότητα της ανάπτυξης όλων των κλίσεων και δυνατοτήτων του ατόμου μέσω της εκπαίδευσης η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της Πολλαπλής-Συναισθηματικής Νοημοσύνης, γ) η προσέγγιση των εννοιών, όπως η αυτογνωσία, η αυτοαντίληψη και αυτοεκτίμηση, ο ρόλος των στερεοτύπων στη ζωή, δ) η καλλιέργεια δεξιοτήτων ζωής όπως η δημιουργικότητα, η κριτική σκέψη, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και λήψης αποφάσεων, η επικοινωνία και η συνεργασία, η προσωπική και η κοινωνική υπευθυνότητα, στοιχεία απαραίτητα για καλές διαπροσωπικές σχέσεις.
Το παραμύθι (digital storytelling) το οποίο αξιοποιήθηκε ήταν: «Ο Ιππότης με την Σκουριασμένη Πανοπλία» του Ρόμπερτ Φίσερ. Το βιβλίο διαπραγματεύεται τα στερεότυπα, τις παγιωμένες αντιλήψεις, τους φόβους, τον τρόπο σκέψης που επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας απέναντι στους άλλους. Ο δρόμος προς τη γνώση του εαυτού μας και το σεβασμό προς τους άλλους ξεκινάει με την αναθεώρηση των απόψεων, την κατανόηση των λαθών, τη διάκριση του ωφέλιμου από το ανώφελο και την απαλλαγή της «σκουριασμένης πανοπλίας» μας.
Οι συμμετέχοντες με πολύ ενθουσιασμό συμμετείχαν στις βιωματικές δράσεις οι οποίες σχεδιάστηκαν με τη Θεωρία της Πολλαπλής-Συναισθηματικής Νοημοσύνης (Gardner, 1983), της Βιωματικής Μάθησης του Dewey, (1934), και της Μετασχηματίζουσας Μάθησης (Mezirow, 2007). Εύχομαι η εμπειρία των συμμετεχόντων να αποτελέσει το σημείο εκκίνησης που θα τους οδηγήσει στον μετασχηματισμό όλων των νοηματοδοτημένων δράσεων ώστε να γίνουν πολλαπλασιαστές της Θεωρία της Πολλαπλής-Συναισθηματικής Νοημοσύνης» στα σχολεία αλλά και στην προσωπική-κοινωνική ζωή τους ευρύτερα!

Μάγκου Νατάσα
Γυμνάστρια
στο Δημ. Σχ. Άρδασσας
Δημ. Σχ. Ασβεστόπετρας
http://blogs.sch.gr/anasmag/
www.natasaswolf.blogspot.gr

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση