5,4 χιλιάδες «ορφανά»-«αγνώστου διαμονής» κρούσματα κορονοϊού, του Χρήστου Κολοβού

5 Min Read

Το 1ο απαγορευτικό/lockdown την άνοιξη τσάκισε την οικονομία και φτωχοποίησε ακόμα περισσότερο την κοινωνία, μετά από τη δεκαετή οικονομική κρίση. Αλλά αντί για λεφτά στην υγεία, είδαμε λεφτά σε κανάλια, εφημερίδες και ιστοσελίδες. Με αποτέλεσμα στο 2ο κύμα κορονοϊού, το οποίο οι «ειδικοί» το περίμεναν, να πιεστεί πολύ περισσότερο το Σύστημα Υγείας και να επιστρατευθεί πολύ περισσότερο η εύκολη λύση των lockdown. Δημοσιεύματα αναφέρουν 80% των θανάτων, που σχετίζονται με τον ιό, να έχει συμβεί εκτός Μ.Ε.Θ., επειδή δεν υπήρχαν επαρκείς κλίνες Μ.Ε.Θ.. Επίσης, τα στοιχεία των Ληξιαρχείων, που δημοσίευσε πρόσφατα το Υπ. Εσωτερικών, δείχνουν ιδιαίτερα αυξημένη θνησιμότητα στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, (που ήταν το 2ο κύμα).

Με άρθρο μου στις αρχές Δεκεμβρίου[1] είχα επισημάνει το πρόβλημα στην εξέλιξη της πανδημίας στην ΠΕ Κοζάνης, χωρίς αυτό να «ανησυχήσει» τις τοπικές Αρχές. Παρά τα επαναλαμβανόμενα «σκληρά» lockdown, μόνο μετά τα «ετεροχρονισμένα» κρούσματα του ΕΟΔΥ εδέησαν ν’ αντιληφθούν πως υπήρχε πρόβλημα με την καταγραφή κρουσμάτων.

Το 2ο κύμα ανέδειξε την ανεπάρκεια του συστήματος διαχείρισης και τα «ετεροχρονισμένα» κρούσματα του ΕΟΔΥ ήδη αποτελούν αντικείμενο Εισαγγελικής έρευνας. Υπάρχουν όμως και τα «ορφανά», «αγνώστου διαμονής» κρούσματα του ΕΟΔΥ, τα οποία δημιουργούν ακόμα περισσότερα ερωτηματικά.

Από τις 16/12 οι Ημερήσιες Εκθέσεις του ΕΟΔΥ δίνουν πίνακα κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα, (απ’ τους οποίους προέκυψαν τα «ετεροχρονισμένα» κρούσματα της ΠΕ Κοζάνης και της ΠΕ Τρικάλων). Δίνουν επίσης πίνακες συγκεντρωτικά ανά Περιφέρεια, απ’ τους οποίους προκύπτουν μέχρι στιγμής 5,4 χιλιάδες «ορφανά» κρούσματα, τα οποία δεν αποδίδονται σε καμιά Περιφέρεια! Κρούσματα που περιλαμβάνονται στις καθημερινές ανακοινώσεις και με βάση τις οποίες εδώ κι 1,5 μήνα επιβάλλονται αλλεπάλληλα απαγορευτικά.

Πιο συγκεκριμένα, στις 16/12/2020 το άθροισμα των κρουσμάτων ανά Περιφέρεια ήταν 122.624, ενώ τα συνολικά κρούσματα που ανακοινώθηκαν ήταν 127.557, 4.933 περισσότερα.

Στο διάγραμμα βλέπουμε ότι τα «ορφανά» κρούσματα αυξάνονται καθημερινά, η ημερήσια εξέλιξη είναι περίπου γραμμική. Έτσι, στις 17/1/2021 το άθροισμα των κρουσμάτων ανά Περιφέρεια ήταν 143.210, ενώ τα συνολικά κρούσματα που ανακοινώθηκαν ήταν 148.607, 5.397 περισσότερα. Μέσα σ’ ένα μήνα τα «ορφανά» κρούσματα αυξήθηκαν κατά 464. Οπότε το ερώτημα είναι, ποια είναι τα πραγματικά κρούσματα;

Κάθε ημέρα ο ΕΟΔΥ μας ανακοινώνει κρούσματα τα οποία δεν γνωρίζει σε ποια Περιφέρεια της Ελλάδας βρίσκονται! Πώς ακριβώς γίνονται ιχνηλατήσεις επαφών για κρούσματα αγνώστου διαμονής; Και τα «ορφανά» δεν είναι καθόλου λίγα, τα 5394 αντιστοιχούν σχεδόν στο συνολικό αριθμό κρουσμάτων που έχει απαρχής της πανδημίας ολόκληρη η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, (5563 στις 17/1/21), η οποία είναι 5η μεταξύ των 13 Περιφερειών. Ή υπερβαίνουν το άθροισμα κρουσμάτων Στερεάς Ελλάδας (3065) και Ηπείρου (2108)!

Στην αρχή της πανδημίας, το Μάρτιο 2020, με άρθρο μου[2], είχα αναφερθεί στην ανάγκη να υπάρξει γενναία χρηματοδότηση της υγείας και όχι του Green New Deal, καθώς η πανδημία αποκάλυψε τις αδυναμίες των Συστημάτων Υγείας, αυτές που δημιούργησαν οι πολιτικές των προηγούμενων ετών. Τα μέσα που χρειάζεται ο τομέας της Υγείας κοστίζουν και τα λεφτά βγαίνουν μέσα απ’ τις δικές μας τσέπες, μέσω των διαφόρων φόρων και τελών που καλούμαστε να πληρώνουμε. Εύλογα, εμείς που πληρώνουμε, δικαιούμαστε να απαιτούμε τα λεφτά μας να πιάνουν τόπο.

Το «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα» προβλέπει πως, για το Green Deal, μόνο μέχρι το 2030 θα ξοδέψουμε συνολικά €43,8 δισεκατομμύρια, απ’ τα οποία τα €20 δισεκατομμύρια στην ηλεκτροπαραγωγή. Πρόκειται για τεράστια ποσά, ακόμα και για μη χρεοκοπημένη χώρα. Κι ένα βράδυ που δεν φυσά, όπως ο καθένας αντιλαμβάνεται, όλα τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά είναι παντελώς άχρηστα. Ήδη τα καθημερινά στοιχεία ηλεκτροπαραγωγής δείχνουν πως ηλεκτροδοτούμαστε κυρίως με εισαγόμενο φυσικό αέριο και με εισαγωγές ρεύματος. Πιάνουν τα λεφτά μας τόπο; Όχι! Θα έχουμε κυριολεκτικά πετάξει €20 δισεκατομμύρια και στην πρώτη νέα έξαρση πανδημίας θα μας κλείσουν πάλι στα σπίτια, σκοτώνοντας την οικονομία και τις ζωές μας, με την πρόφαση «να μην πιεστεί το Σύστημα Υγείας». Που θα το έχουν αφήσει πάλι στην τύχη του, επειδή τα λεφτά μας πάνε αλλού. Φτάνει πια!

Παραπομπές:

[1]: xronos-kozanis.gr/koronoios-ti-paei-lathos-ton-teleytaio-mina-toy-christoy-i-kolovoy

[2]: www.floriniotika.gr/2020/03/green-new-deal.html

Μοιραστείτε την είδηση