545.800 ευρώ για δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στη Δυτική Μακεδονία το 2026

4 Min Read

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα χρηματοδότησης συμμετοχών σε εκθέσεις και δράσεων εξωστρέφειας

Πόροι ύψους 545.800 ευρώ προβλέπονται για το πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρηματικών δράσεων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για το 2026, όπως ανακοινώθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στο πλαίσιο της παρουσίασης του σχεδιασμού για τη χρηματοδότηση συμμετοχών επιχειρήσεων σε εκθέσεις και δράσεις εξωστρέφειας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρηματικών δράσεων για το 2026 παρουσίασε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Μεταφορών Νικόλαος Λυσσαρίδης, δίνοντας στοιχεία για τη χρηματοδότηση, τη συμμετοχή των επιχειρήσεων σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και για τον απολογισμό των δράσεων εξωστρέφειας που υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα δύο έτη.

Κατά την παρουσίαση έγινε γνωστό ότι το πρόγραμμα για το 2026 προβλέπει συνολική χρηματοδότηση ύψους 545.800 ευρώ, η οποία θα προέλθει από τις ΚΑΠ επενδύσεις της έδρας της Περιφέρειας. Το ποσό θα καλύψει δαπάνες που σχετίζονται με τη συμμετοχή επιχειρήσεων σε δράσεις προβολής και εκθέσεις, με τη δυνατότητα μεταφοράς πόρων μεταξύ των επιμέρους δράσεων και τροποποιήσεων ανάλογα με τις ανάγκες και τις συνθήκες, χωρίς να απαιτείται νέα τροποποίηση του προγράμματος. Όπως διευκρινίστηκε, το τελικό κόστος θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν. Για το 2026 προβλέπεται συμμετοχή της Περιφέρειας σε 30 εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

«Η εξωστρέφεια δεν είναι μια επικοινωνιακή δράση αλλά αναπτυξιακό εργαλείο. Ένα εργαλείο που πρέπει να στηρίζεται με σχέδιο και μετρήσιμα αποτελέσματα» τόνισε ο κ. Λυσσαρίδης.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε ο απολογισμός των δράσεων εξωστρέφειας για τα έτη 2024 και 2025. Το 2024 χρηματοδοτήθηκε η συμμετοχή 100 επιχειρήσεων από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Μακεδονίας σε 33 εκθέσεις, με συνολικά 149 περίπτερα, ενώ το 2025 συμμετείχαν 122 επιχειρήσεις σε 34 εκθέσεις με 179 περίπτερα. Συνολικά, την περίοδο αυτή υλοποιήθηκαν 37 δράσεις εξωστρέφειας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με το συνολικό κόστος των εκθέσεων για το 2025 να ανέρχεται σε 447.535 ευρώ.

Σε επίπεδο κλάδων, οι τομείς της γεωργίας, των τροφίμων και των ποτών συγκέντρωσαν σχεδόν το μισό των συμμετοχών, ενώ παρουσία καταγράφηκε και στους τομείς των κατασκευών, της ένδυσης, της τεχνολογίας, της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Επισημάνθηκε επίσης ότι 28 επιχειρήσεις συμμετείχαν για πρώτη φορά σε εκθέσεις μέσω του προγράμματος της Περιφέρειας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα στοιχεία των εξαγωγών για το 2024, οι οποίες ανήλθαν συνολικά σε 364.532.080 ευρώ. Από το ποσό αυτό, το μεγαλύτερο ποσοστό προήλθε από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, ακολούθησε η Κοζάνη, η Φλώρινα και τα Γρεβενά, με διαφοροποίηση και ως προς τους βασικούς κλάδους εξαγωγικής δραστηριότητας ανά περιοχή.

Τέλος, παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους σχεδιάζεται το πρόγραμμα εξωστρέφειας για το 2026, με έμφαση στη διεύρυνση της συμμετοχής επιχειρήσεων από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, στην ενίσχυση της παρουσίας σε διεθνείς εκθέσεις και στη σύνδεση των δράσεων προβολής με την ανάπτυξη των εξαγωγών και τη συστηματική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.

«Η εξωστρέφεια δεν είναι μια αποσπασματική μας ενέργεια αλλά ένας μαραθώνιος, που απαιτεί συνέπεια, συνέχεια και σταθερό πλαίσιο στήριξης ώστε να μπορεί να αποφέρει μετρήσιμα και διαρκή αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις και την τοπική οικονομία» κατέληξε ο κ. Λυσσαρίδης.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση