6 μέτρα προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του lock down

3 Min Read

Πακέτο 6 μέτρων πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του lock down, κατά την επίσκεψη του στην Κοζάνη.Tόνισε ότι η Κοζάνη που έχει  την αρνητική πρωτιά στο θέμα της πανδημίας πρέπει  να έχει μία ευνοϊκή μεταχείριση από την πολιτεία με έκτακτα μέτρα ενίσχυσης.

Συγκεκριμένα τα μέτρα αυτά είναι:

  1. Εισόδημα έκτακτης ανάγκης για ανέργους και επισφαλείς εργαζόμενους, που έχουν πρόγραμμα επιβίωσης (400 ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος, 200 για κάθε δεύτερο μέλος και 100 ευρώ για κάθε παιδί).
  2. Επιδότηση εργασίας (100% ασφαλιστικές εισφορές και 40% μισθοί) , ειδικά για όσες επιχειρήσεις επλήγησαν.
  3. Μη επιστρεπτέα ενίσχυση επιχειρήσεων 2.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση.
  4. Μείωση του ΦΠΑ στην Εστίαση
  5. Επιδότηση Ενοικίου
  6. Κατάργηση φόρου κατάναλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έδειξε αδράνεια και δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα για την πανδημία, αλλά σημείωσε πως το ζήτημα είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε από εδώ και στο εξής αυτήν την πραγματικότητα, καθώς, όπως είπε, «πρώτιστο ενδιαφέρον μας είναι η δημόσια υγεία».

«Είναι η πρώτη περιοχή της χώρας που εισέρχεται στην κατηγορία επικινδυνότητας 4 και η πρώτη περιοχή που υπόκειται σε διαδικασία μερικού lockdown, αλλά lockdown είναι. Μόνο τα σχολεία λειτουργούν», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Είναι διαδικασία εξάντλησης και της οικονομίας όταν πηγαίνουμε σε μια δεύτερη αναγκαστική παύση εργασιών, ιδιαίτερα σε μια περιοχή η οποία είναι ήδη επιβαρυμένη εξαιτίας του γεγονότος ότι βρίσκεται σε μία περίοδο μετάβασης, χωρίς σχέδιο, από τον λιγνίτη, που απασχολεί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του εργατικού δυναμικού και παράγει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ, αντιλαμβανόμαστε ότι όλα αυτά θα έχουν μια σωρευτική πίεση».

Χωρίς ουσιαστική ενίσχυση το νοσοκομείο της Κοζάνης

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι η περιοχή της Κοζάνης είχε συρροή κρουσμάτων και στην πρώτη φάση της πανδημίας. Ήρθε στην πόλη για να δει πώς είναι η κατάσταση στο ΕΣΥ και στο τοπικό δημόσιο νοσοκομείο, για το οποίο πληροφορήθηκε ότι δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική ενίσχυση σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κλινών σε ΜΕΘ ή σε προσωπικό. Όπως υπογράμμισε, σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι η καταγραφή των προβλημάτων και η διατύπωση προτάσεων για την αντιμετώπισή τους.

 

 

Μοιραστείτε την είδηση