60εκ. ευρώ την τριετία 2018-20 για τη Δυτική Μακεδονία από το Ελληνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης

2 Min Read

Την χρηματοδότηση της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και του Δήμου της  της Μεγαλόπολης με 60εκ. ευρώ για την τριετία 2018-20 (20εκ. ευρώ ετησίως)  από τη σύσταση  Ελληνικού  Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης ανακοίνωσε ο ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, σε ενημερωτική ημερίδα στο Κοβεντάρειο, το πρωί της Δευτέρας. Πρόκεται ουσιαστικά για την ικανοποίηση του αιτήματος, που πρώτος εξέφρασε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης και στηρίχθηκε από το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας,  για την χρηματοδότηση της περιοχής λόγω της μετάβασης σε καθεστώς χαμηλής λιγνιτικής εξάρτησης. από  τα έσοδα δημοπρασιών δικαιωμάτων CO2. Όπως υποστήριξε ο κ. Φάμελλος πρόκειται για ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, εντελώς διακριτό από τον τοπικό πόρο ανάπτυξης.

Πρόκειται για το πρώτο Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης στην Ευρωπαική Ένωση και αναμένεται να χρηματοδοτήσει έργα και δράσεις για την τόνωση της εργασίας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή.

- Advertisement -

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να πάει στη βουλή μέχρι το τέλος Ιουνίου ενώ μέσα στον Ιούλιο θα τεθεί σε διαβούλευση το σχέδιο διαχείρισης των χρημάτων.

Την ικανοποίηση του για το νέο ταμείο εξέφρασαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης και οι Δήμαρχοι Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης και Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης.

Παρόντες στην εκδήλωση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ από την Κοζάνη και τη Φλώρινα, οι δήμαρχοι της δυτικής Μακεδονίας, εκπρόσωποι φορέων και επαγγελματικών επιμελητηρίων και πολίτες.

 

Μοιραστείτε την είδηση