650 θέσεις εργασίας το σχέδιο της ADVENT για την Κοζάνη

2 Min Read

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Βασίλης Γρηγορίου παρουσίασε την επένδυση των 780 εκατομμυρίων ευρώ

Το σχέδιο της ADVENT για την Κοζάνη παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Βασίλης Γρηγορίου, στο πλαίσιο του συνεδρίου των Ημερών Καινοτομίας που ξεκίνησε χθες στην Κοζάνη. Όπως είπε, θα δημιουργηθούν 650 θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα έξι χρόνια, με προσέλκυση επιστημόνων και αξιοποίηση του τοπικού δυναμικού και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

«Είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσετε τι πρόκειται να συμβεί και αυτό είναι φυσιολογικό όταν για πολλά χρόνια σε μια περιοχή δεν γίνεται τίποτα. Πιστέψτε με, πλέον δεν υπάρχει επιστροφή και το νερό έχει μπει στο αυλάκι. Είναι μονόδρομος αυτή η τεχνολογία και πρέπει να την αγκαλιάσετε και εσείς μιας και εμείς ήρθαμε για να μείνουμε» ανέφερε ο κ. Γρηγορίου.

Ο ίδιος παρουσίασε αρχικά την δραστηριότητα της ADVENT στον κόσμο με την παραγωγή κυψελών υδρογόνου που αντικαθιστούν τις ντιζελογεννήτριες. Αυτές είναι είτε σταθερές είτε φορητές, με τις τελευταίες να χρησιμοποιούνται από το ΝΑΤΟϊκό στρατό. Επίσης μίλησε γοα τα σχέδια της εταιρείας στην ανάπτυξη της αυτοκίνησης με υδρογόνο, όχι όμως σε αυτοκίνητα αλλά σε μικρά και μεγαλύτερα φορτηγά, τα οποία θα έχουν βάση έναν ηλεκτρικό κινητήρα και την αυτονομία τους θα αυξάνει κυψέλη υδρογόνου.

«Πλέον οι πολιτικές αποφάσεις σε Ευρώπη και Αμερική έχουν παρθεί και όλα οδηγούν προς αυτή την τεχνολογία. Ένα μέρος αυτού του κεφαλαίου θα πάρει και η Δυτική Μακεδονία με το εργοστάσιο που θα φτιάξουμε εδώ» πρόσθεσε.

Η επένδυση του Green Hippo της ADVENT ανέρχεται σε περίπου 780 εκατομμύρια ευρώ. Στην περιοχή θα παράγεται 1,5 γιγαβάτ ενέργεια από ηλεκτρόλυση και 120 μεγαβάτ από κυψέλες υδρογόνου για τα επόμενα έξι χρόνια. Ο ίδιος ανέφερε πως η Ευρώπη έχει θέσει στόχο να παράγει ενέργεια 400 Γιγαβάτ από υδρογόνο έως το 2030. «Η Κοζάνη και η Δυτική Μακεδονία θα είναι ένα στρατηγικό hub υδρογόνου για την Ευρώπη» ανέφερε ο κ. Γρηγορίου.

Σωκράτης Μουτίδης-www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση