70 άνεργοι και σπουδαστές θα εκπαιδευτούν στη συντήρηση ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων

4 Min Read

Το πρόγραμμα «Ηλεκτροκίνηση στην πράξη» παρουσιάστηκε την Τρίτη το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, παρουσία του Δημάρχου Κοζάνης, του Διοικητή της Δ.ΥΠ.Α. και Εθνικού Συντονιστή Δεξιοτήτων και του Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο τρέχει ήδη από εχθές και θα πιστοποιήσει 35 ανέργους από την Κοζάνη και 35 από τη Φλώρινα.

Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα κατάρτισης, το οποίο υλοποιείται με τη συνεργασία της Δ.ΥΠ.Α. και του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο των δράσεων της Δ.ΥΠ.Α. για τη στήριξη της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στη Δυτική Μακεδονίας, στο οποίο θα πιστοποιηθούν 70 άνεργοι και σπουδαστές, αποκτώντας δεξιότητες που θα έχουν να κάνουν με την επισκευή και τη συντήρηση ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων, μετά από 62 ώρες κατάρτισης και στη συνέχεια θα αποκτήσουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι αρχές Νοέμβριου. Οι 42 ώρες θα γίνουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου και οι υπόλοιπες 20 ώρες θα γίνουν μέσα στο Νοέμβριο.

- Advertisement -

Ο Διοικητής της Δ.ΥΠ.Α. και Εθνικός Συντονιστής Δεξιοτήτων Σπύρος Πρωτοψάλτης ανέφερε πως υπάρχει τρομερή ζήτηση στην αγορά εργασίας για αυτές τις δεξιότητες και πως ενώ έχουμε 10,8% ανεργία στην Ελλάδα, υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες δυσκολεύονται να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας που έχουν και πως αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα. «Το να έχεις ανεργία και ταυτόχρονα να υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις και διαθέσιμος κόσμος για να καλύψει αυτές τις θέσεις είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που θέλουμε να λύσουμε και προκύπτει από την έλλειψη των κατάλληλων δεξιοτήτων» σημείωσε ο κ. Πρωτοψάλτης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της Δ.ΥΠ.Α. και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας τα τελευταία χρόνια, καθώς αυτή θα είναι η τρίτη δράση κατάρτισης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με στόχο να επεκταθεί το πρόγραμμα ώστε να έχουν περισσότεροι άνεργοι τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους.

«Το Πανεπιστήμιο, πιστό στην αποστολή του, συνδράμει στην τοπική κοινωνία με την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού. Έχουμε τη χρηματοδότηση από τη Δ.ΥΠ.Α. και εμείς θα βάλουμε το ανθρώπινο και επιστημονικό δυναμικό» σημείωσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Θεοδουλίδης και ανέφερε πως ο κ. Πρωτοψάλτης ήταν αυτός που άνοιξε το δρόμο για την κατάρτιση, μέσα στα Ελληνικά Πανεπιστήμια.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, ανέφερε πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα γίνεται στο σωστό τόπο, ενώ στη συνέχεια έκανε μια μικρή ιστορική αναδρομή λέγοντας πως ο Δήμος Κοζάνης έχει ηλεκτρικά αυτοκίνητα από το 2018, ενώ θα τοποθετηθούν 52 θέσεις φόρτισης στα όρια του. Συνέχισε λέγοντας πως προβλέπεται ένα αστικό λεωφορείο 18 θέσεων για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του επιβατικού κοινού στο κέντρο της πόλης, στο πλαίσιο του «open mall».

Μάλιστα, στο τελικό στάδιο βρίσκεται η προμήθεια 42 ηλεκτρικών ποδηλάτων και τεσσάρων σταθμών φόρτισης, τα οποία θα κυκλοφορούν στην πόλη της Κοζάνης, ενώ θα γίνεται φόρτιση των οχημάτων με ταχυφορτιστές, δίπλα στον κόμβο της Εγνατίας Οδού, για το οχήματα που κινούνται σε αυτόν τον άξονα.

Θένια Βασιλειάδου

Μοιραστείτε την είδηση