80 εκ. ευρώ για δεκαπέντε έργα στη Δυτική Μακεδονία

4 Min Read

Μεταξύ αυτών και το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Κολυμβητηρίου Κοζάνης

Την απόφαση για την εκταμίευση ποσού ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση δεκαπέντε έργων στην περιφέρεια μας, μέσα από την ένταξη της Δυτικής Μακεδονία στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, υπέγραψε ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Παπαθανάσης.

«Πρόκειται για το ποσό που επενδύσαμε ως περιφέρεια εδώ και περίπου δύο χρόνια. Κατορθώσαμε σε συνεννόηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό να «ξεκλειδώσουμε» το ποσό από τους πόρους του τρίτου πυλώνα του προγράμματος δίκαιης μετάβασης, ώστε η περιφέρεια μας να ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Για πρώτη φορά συμβαίνει αυτό, γιατί είναι ένα ειδικό πρόγραμμα με τριμερή χρηματοδότηση και είναι πολύ δύσκολο γραφειοκρατικά, να μπορέσει να διευθετηθεί αυτή η εισροή των πόρων και η αντίστοιχη εκταμίευση και διακριτή, τριμερής χρηματοδότηση των έργων» ανέφερε στο περιφερειακό συμβούλιο της Δευτέρας, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης.

Τα 15 έργα

Στο πρόγραμμα εντάσσονται έργα της  Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας αλλά και των Δήμων της, μεταξύ αυτών βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο της Βίγλας-Πισοδερίου με 8 εκ. ευρώ, η αποκατάσταση του γεφυριού του Πασά στα Γρεβενά με 4 εκ. ευρώ, η αναβάθμιση του οδοφωτισμού στο σύνολο του εθνικού δικτύου με 2,7 εκ. ευρώ, η αναβάθμιση του οδοφωτισμού στο Δήμο Κοζάνης με 8,5 εκ. ευρώ, η ενεργειακή αναβάθμιση του κλειστού γυμναστηρίου Κοζάνης με 2 εκ. ευρώ, η ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού του Δήμου Καστοριάς με 3,5 εκ. ευρώ, η ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού του Δήμου Φλώρινας με 1,9 εκ. ευρώ, ο ηλεκτροφωτισμός του δρόμου προς το Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο» με 1,6 εκ. ευρώ, η αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού στο Δήμο Εορδαίας με 2,8 εκ. ευρώ, η αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού του Δήμου Άργους Ορεστικού με 4,5 εκ. ευρώ, η ενεργειακή αναβάθμιση του κέντρου πολιτισμού των Γρεβενών με 538.000 ευρώ, δύο κέντρα υγείας ένα στην Κοζάνη και ένα στην Πτολεμαΐδα με 10 και 8 εκ. ευρώ αντίστοιχα, η αποκατάσταση της γέφυρας του Βενέτικου στα Γρεβενά με 296.000 ευρώ και η βελτίωση του δρόμου από τα Γρεβενά προς το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας με 22 εκ. ευρώ.

Η χρηματοδότηση αυτών των έργων προκύπτει από το δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε ποσοστό 72%, μια δωρεάν επιχορήγηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση 18 εκ. ευρώ και ίδια συμμετοχή 10%. Το σύνολο της εγγύησης του δανείου είναι του ελληνικού δημοσίου που επίσης θα καλύψει την ίδια συμμετοχή.

«Ξεκινάμε μια σειρά έργων, τα περισσότερα από αυτά είναι έτοιμα προς δημοπράτηση, υπάρχουν τεύχη δημοπράτησης, όπως με έχουν ενημερώσει και οι Δήμοι, και χρειάζονται οι αντίστοιχες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων και αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα να ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες» σημείωσε ο κ. Κασαπίδης, ενώ συνέχισε λέγοντας πως υπάρχει σχεδιασμός να προχωρήσουν και σε σειρά άλλων τέτοιων έργων, να ενταχθούν στο αντίστοιχο χρηματοδοτικό εργαλείο, όπου συνολικά διεκδικούν να απορροφήσουν 320 εκ. ευρώ μαζί με αυτά τα οποία έχουν ήδη κατοχυρώσει,  τα οποία είναι κατανεμημένα για το σύνολο της χώρας. Τέλος, ανέφερε πως καμία άλλη περιφέρεια δεν έχει κάνει κάποια κίνηση σε πανελλαδικό επίπεδο, μέχρι στιγμής, ενώ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης η Περιφέρεια ήταν από τις πρώτες που ξεκίνησε τη διαδικασία.

Ασκώντας κριτική η επικεφαλής της παράταξης «Ελπίδα» Γεωργία Ζεμπιλιάδου σημείωσε πως η ένταξη των έργων στο πρόγραμμα έπρεπε να γίνει πιο γρήγορα, με την ίδια ταχύτητα που έγινε και η απολιγνιτοποίηση.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση