Χρήσιμα και ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την ιστορία της Ελλάδας και τον Βαλκανίων στον 20ο αιώνα προέκυψαν από την επιστημονική διημερίδα που διοργάνωσε το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Ιδρύματος της Βουλής και έγινε στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στο Γράμμο, το περασμένο σαββατοκύριακο.
Προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Βαλκανικών, Ανατολικών και Σλαβικών Σπουδών παρουσίασαν τις πολύ ενδιαφέρουσες εργασίες τους.
«Είναι η πέμπτη χρονιά που ερχόμαστε εδώ, στο πάντα φιλόξενο πάρκο και βλέπουμε ότι χρόνο με το χρόνο βελτιώνεται η ποιότητα των εργασιών που παρουσιάζονται, γιατί κι εμείς αποκτούμε μεγαλύτερη εμπειρία στο πως θα τους εκπαιδεύσουμε. Είναι μια σχέση που αναπτύσσεται και μεταξύ των προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών. Οι φοιτητές που παρακολουθούν τα μαθήματα είναι εξοικειωμένοι με την ελληνική ιστορία, αλλά είναι ικανοί να ασχοληθούν και με καθαρά βαλκανικά θέματα και να δεχθούν ερωτήσεις, αλλά και προτείνουν λύσεις για θέματα που είναι ακόμη ανοιχτά» λέει ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Βλάσης Βλασίδης.
Οι φοιτητές ανέπτυξαν θέματα σχετικά με την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και το μεσοπόλεμο, στο β’ παγκόσμιο πόλεμο και την ψυχροπολεμική περίοδο και επιμέρους θέματα όπως οι πληθυσμιακές μετακινήσεις, η εβραική κοινότητα, τα κομμουνιστικά Βαλκάνια, αλλά και η κρίση στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
«Η διαδικασία αυτή είναι πάρα πολύ χρήσιμη. Οι φοιτητές έρχονται εδώ απο το δεύτερο κιόλας έτος των σπουδών τους» λέει η Παναγιώτα Γκάτσιου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια και συμπληρώνει πως «καταπιάνονται με θέματα που αφορούν στην ελληνική και βαλκανική ιστορία και ζητήματα φλέγοντα που χρήζουν περαιτέρω μελέτης κι έτσι αποκτούν χρήσιμη εμπειρία για τις περαιτέρω σπουδές τους και το μέλλον».
«Σε συνθήκες πραγματικού συνεδρίου τα παιδιά αποκτούν την εμπειρία μιας επιστημονικής ημερίδας και γι’ αυτό έχουμε προσωπικότητες απο την τοπική κοινωνία που προεδρεύουν στα πάνελ. Έτσι γίνεται μια χρήσιμη συζήτηση, ενώ τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν για την βαριά ιστορία της υπέροχης φύσης του Γράμμου» αναφέρει ο επιστημονικά υπεύθυνος του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης, ιστορικός Ραϋμόνδος Αλβανός.
Σωκράτης Μουτίδης