Μια πολύ ενδιαφέρουσα φωτογραφική έκθεση του Περικλή Μεράκου εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο νεοϊδρυθέν Μουσείο Τεχνών στην Κοζάνη. Τίτλος της έκθεσης «Οι Άλλοι» με τον Περικλή Μεράκο να παρουσιάζει μέσω του φακού του κάποιες απ’ τις στιγμές που έζησε το 2017 στο ταξίδι του στην Ινδία.
Ο Περικλής Μεράκος ταξίδεψε για δύο μήνες στην Ινδία στις αρχές του 2017 καταγράφοντας εικόνες και εμπειρίες από αυτή τη συναρπαστική και πολύχρωμη χώρα.
Επισκέφθηκε το Νέο Δελχί, τα παλάτια του Ραζαστάν, το μαγευτικό Ταζ Μαχάλ στην Άγκρα, και το Βαρανάσι, την θρησκευτική πρωτεύουσα των Ινδουιστών. Φωτογράφησε τους οίκους ανοχής του Νέου Δελχί, τα καμένα με οξύ πρόσωπα των γυναικών στην Άγκρα, τους ινδουιστές μοναχούς στις όχθες του Γάγγη, και τον ξέφρενο ρυθμό του Φεστιβάλ των Χρωμάτων.
Η Ινδία αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό ενός πρότζεκτ με τίτλο «Οι άλλοι», το οποίο ανέλαβε ο ίδιος, θέλοντας να καταγράψει κοινωνικές συνήθειες και καταστάσεις που αποκλίνουν από τα γνωστά πρότυπα των δυτικών κοινωνιών.
«Ασχολούμαι κατά κύριο λόγο με ταξιδιωτικό ρεπορτάζ και με ενδιαφέρει να γνωρίσω διαφορετικούς πολιτισμούς και διαφορετικά κομμάτια της Γης , κυρίως αυτά που διαφέρουν από τις Δυτικές προδιαγραφές που έχουμε στο μυαλό μας για το τι σημαίνει ορθότητα. Ουσιαστικά σε αυτήν την έκθεση δείχνω το ξεκίνημα ενός πρότζεκτ το οποίο λέγεται οι «Άλλοι» το οποίο είναι η προσπάθεια μου να ερευνήσω, να βρω και να φωτογραφίσω όσο το δυνατόν περισσότερες περιπτώσεις οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνουν την ορθότητα με την έννοια που τη χρησιμοποιούμε εμείς στην Ελλάδα, και γενικότερα στη δύση. Κάνω μια κοινωνιολογική έρευνα για να δω αν είμαστε σε μια κατάσταση στην οποία βαδίζουμε σωστά η όχι, γιατί έχει παρατηρηθεί το τελευταίο καιρό ότι παρόλο που βαδίζουμε σε μια ορθή πολιτικά σκέψη αδυνατούμε να δώσουμε λύση σε πολύ βασικά προβλήματα σαν πολιτισμός.
Και έτσι έχουμε παραδείγματα όπως του Ντόναλντ Τράμπο , όπου κάποιοι λένε κάτι λίγο διαφορετικό για να γίνουν συμπαθείς στο κόσμο . Έτσι όταν κάποιος θα πει μια ανοησία, η οποία θα είναι έξω απ΄το κουτί, αυτό ξαφνικά το κάνει γοητευτικό . Εγώ θέλω να κάνω το ίδιο πράγμα απ΄ την άλλη μεριά όμως. Να βρω τις υπαρκτές τέτοιες περιπτώσεις και όχι τις φτιαγμένες μέσω image marketing. Αυτό είναι που με ενδιαφέρει, να καταγράψω με τη μηχανή μου τέτοιες εικόνες».
Επιμέλεια έκθεσης:
Γλύκα Διονυσοπούλου (Υποψήφια Διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης – Εικαστικός) Κατερίνα Καρούλια (Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια δημιουργικής γραφής – Εικαστικός)
Διάρκεια έκθεσης: 12 Ιουνίου – 6 Ιουλίου 2019.
Ώρες επίσκεψης: καθημερινά 10:00 π.μ. – 2:00 μ.μ. Κάθε Παρασκευή 10:00 π.μ. 2:00 μ.μ. και 7:00 μ.μ. – 9:00 μ.μ. (Κυριακή κλειστά)
Διεύθυνση Μουσείου Τεχνών: Δελμούζου 1 (Δίπλα από το Κινηματοθέατρο ¨Ολύμπιο¨) Κοζάνη.
Επίσκεψη πέρα από το ωράριο ύστερα από συνεννόηση.