Με πολλές αλλαγές και νέα δεδομένα οι επιτυχόντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καλούνται να συμπληρώσουν και να οριστικοποιήσουν απο τις 4 Ιουλίου τα μηχανογραφικά τους δελτία. Η φετινή χρονιά έχει πολλές ιδιαιτερότητες, αφού για πρώτη φορά δεν υπάρχουν ΤΕΙ στα μηχανογραφικά, ενώ συγκριτικά με πέρυσι υπάρχουν 150 νέα προγράμματα σπουδών.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι τα νέα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας δεν έχουν αναρτημένα τα προγράμματα σπουδών τους, ενώ απο την ιστοσελίδα του ιδρύματος απουσιάζουν βασικές πληροφορίες που θα βοηθούσαν τους υποψηφίους να κάνουν την επιλογή τους. Αυτό φυσικά δεν συμβαίνει μόνο στη Δυτική Μακεδονία, αλλά σε όλα τα περιφερειακά πανεπιστήμια που δεν πρόλαβαν ακόμη να οργανωθούν, μετά τις διαδικασίες «εξπρές» των συγχωνεύσεων.
Η εξέλιξη αυτή, όπως είναι προφανές, ευνοεί τα κεντρικά πανεπιστήμια και τα γνωστά τμήματα έναντι των λιγότερο γνωστών.
«Τα σημαντικά στοιχεία που διαφοροποιούνται είναι τα εξής: πρώτον, τα παιδιά δεν πρέπει να παρασυρθούν απο τα μόρια, αλλά να κινηθούν με βάση τις προσωπικές τους επιθυμίες και κατά δεύτερον τα δεδομένα που έχουν σχέση με τις προοπτικές του τμήματος και τις δυνατότητες που προσφέρει στην αγορά εργασίας. Πολλά παιδιά και ιδιαίτερα με υψηλές βαθμολογίας, τα οποία είχαν χρόνια μια συγκεκριμένη στοχοθεσία, αλλάζουν τελευταία στιγμή στοχοθεσία, επειδή πέτυχαν μια υψηλή βαθμολογία που τους δίνει πρόσβαση σε άλλη σχολή κύρους. Το ίδιο ισχύει και για όσους δεν κινήθηκαν σε καλές βαθμολογίες. Όταν υπάρχουν 100 και παραπάνω τμήματα σ’ ένα επιστημονικό πεδίο, είναι δύσκολο να μην βρουν κάποια επιλογή που τους ταιριάζει» λέει ο σύμβουλος εκπαίδευσης Χρήστος Ταουσάνης.
Μέχρι στιγμής, οι δυσκολίες που υπάρχουν είναι αρκετές, αφού, όπως προαναφέραμε, οι περισσότερες σχολές δεν έχουν ανεβάσει στις ιστοσελίδες τους τις σχετικές πληροφορίες με τα προγράμματα σπουδών, τα επαγγελματικά δικαίωματα και άλλα επιμέρους ζητήματα, τα οποία θα βοηθήσουν τους υποψηφίους να λάβουν μια απόφαση. Επίσης, δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για τη διαδικασία των μετεγγραφών, όπως και για το αν κάποιος δικαιούται μεταγραφής, υπό ποιες προϋποθέσεις και σε ποιες σχολές μπορεί να κάνει χρήση του δικαιώματος.
«Το δεύτερο στοιχείο έχει να κάνει με τη σωστή ενημέρωση. Δυστυχώς, είναι πολλά τα παιδιά και οι γονείς που αγνοούν βασικές πληροφορίες για την αποστολή των τμημάτων και μένουν προσκολλημένοι στα δεδομένα του παρελθόντος. Τα παιδιά που θα φοιτήσουν απο τον Σεπτέμβρη στο Πανεπιστήμιο, αν συνυπολογίσουμε τα έτη σπουδών, τα μεταπτυχιακά και τις στρατιωτικές υποχρεώσεις για τα αγόρια, θα βγουν στην αγορά εργασίας σε βάθος οκταετίας. Οπότε είναι λαθεμένο να βλέπουμε το σήμερα και να μην έχουμε στραμμένο το βλέμμα στο αύριο» αναφέρει ο κ. Ταουσάνης, ο οποίος συμβουλεύει τους γονείς «να αξιοποιήσουν κάποιες μελέτες και κάποια στοιχεία, ώστε να διαγνώσσουν τις τάσεις της αγοράς εργασίας».
Τέλος, «τρίτο και βασικό, να μην προσπερνάμε τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά μας. Πέρα απο τα «ένστολα» που προσφέρουν επαγγελματική αποκατάσταση, το πως θα εξελιχθεί κάποιος στην αγορά εργασίας έχει να κάνει με τις δεξιότητες, την επιμονή και την υπομονή. Αν εγώ δεν είμαι σε ένα πρόγραμμα σπουδών που με ενθουσιάζει, αυτό θα με φέρει σε δυσχερή θέση στην αγορά εργασίας» είναι το μήνυμα που απευθύνει ο κ. Ταουσάνης στους υποψήφιους φοιτητές και τους γονείς τους.
Σωκράτης Μουτίδης