Είναι η εποχή που όλοι θα απολαύσουμε το φαγητό μας σε μία ψαροταβέρνα στη θάλασσα, θα φάμε κάτι πρόχειρο από μία καντίνα στην παραλία ή ένα παγωτό στην απογευματινή μας βόλτα. Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί τι και από πού τρώμε, ώστε να αποφύγουμε τις δυσάρεστες συνέπειες μιας τροφικής δηλητηρίασης εν μέσω καλοκαιριού.
To πρώτο και ίσως βασικότερο σημείο που πρέπει να προσέχουμε, είναι να επιλέγουμε εστιατόρια που φαίνεται ότι εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής για την ασφάλεια των τροφίμων, δηλαδή να έχουν καθαρά πατώματα, τοίχους και τραπεζομάντηλα, καθαρές τουαλέτες, να μην υπάρχουν έντομα και το προσωπικό να φορά καθαρά ρούχα εργασίας.
Όμως και εμείς οι ίδιοι πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι ως καταναλωτές και να προφυλάσσουμε τους εαυτούς μας και την οικογένειά μας από τους κινδύνους που μπορεί να κρύβουν τα τρόφιμα, τηρώντας ορισμένους βασικούς κανόνες. Καταρχάς, δεν καταναλώνουμε φαγητά που έχουν ασυνήθιστο χρώμα, μυρωδιά και γεύση όπως επίσης και λαχανικά που φαίνεται ότι δεν έχουν πλυθεί καλά. Αν επισκεπτόμαστε πρώτη φορά ένα εστιατόριο προτιμούμε φαγητά που ετοιμάζονται την ώρα της παραγγελίας και ζητάμε τα κρέατα, τα πουλερικά και ψάρια να είναι καλοψημένα. Επίσης, θα πρέπει να είμαστε λίγο επιφυλακτικοί όταν το εστιατόριο έχει πολύ μεγάλο κατάλογο διαφορετικών πιάτων, γιατί δε γνωρίζουμε αν έχει τις κατάλληλες υποδομές και τον απαιτούμενο χώρο για να παρασκευάζει όλα τα πιάτα που περιλαμβάνονται στο μενού.
Στα καταστήματα που προσφέρουν γρήγορο φαγητό, τα έτοιμα σάντουιτς (με αλλαντικά, τυρί, αυγά, διάφορες σαλάτες ή σάλτσες κ.λ.π.), πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο. Έτοιμα snacks (τυρόπιτες, πίτσες, μπουγάτσα κ.λπ.) πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 60 °C, να είναι δηλαδή πολύ ζεστά όταν τα αγοράζουμε. Οι σαλάτες, που διατίθενται σε salad bar, πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη σε ειδικές προθήκες και να είναι προφυλαγμένες από έντομα και σκόνη. Τα προϊόντα κρέατος και πουλερικών (γύρος, σουβλάκια, κ.λ.π.) πρέπει να είναι καλοψημένα. Τα ψυγεία με αναψυκτικά, χυμούς και εμφιαλωμένα νερά, δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.
Τους καλοκαιρινούς μήνες το παγωτό έχει την τιμητική του, αλλά θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να το καταναλώσουν παιδιά. Οι καταψύκτες με τα παγωτά πρέπει να λειτουργούν σε θερμοκρασίες κάτω από τους -18 °C. Δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο, πρέπει να κλείνουν καλά και να μην σχηματίζεται πάγος στο εσωτερικό τους. Επίσης, δεν αγοράζουμε παγωτά που έχουν παραμορφωμένη ή σκισμένη συσκευασία γιατί αυτό υποδηλώνει ότι το παγωτό έχει αποψυχθεί μερικώς και έχει επανακαταψυχθεί, είτε γιατί δε λειτουργεί σωστά ο καταψύκτης είτε γιατί έχουν γίνει λανθασμένοι χειρισμοί κατά τη μεταφορά και τη διάθεση των παγωτών στα σημεία πώλησης.
Το χύμα παγωτό πρέπει να διατίθεται σε καθαρές βιτρίνες που δεν είναι εκτεθειμένες στον ήλιο και στα έντομα και να σερβίρεται με καθαρά εργαλεία. Οι μεγάλοι παγοκρύσταλλοι στο εσωτερικό του παγωτού αποτελούν ένδειξη απόψυξης και επανακατάψυξης, γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων. Όταν αγοράζουμε παγωτό από το super market, πρέπει να είναι το τελευταίο είδος που θα βάλουμε στο καρότσι μας, και το πρώτο που θα βάλουμε στην κατάψυξη όταν επιστρέψουμε στο σπίτι.
Κάνουμε λοιπόν σωστές επιλογές και προσέχουμε για να έχουμε ένα όμορφο και ξένοιαστο καλοκαίρι!
Η Βούλα Αγραφιώτη είναι M.Sc. Γεωπόνος Επιστήμης και Τεχνολογίας τροφίμων Α.Π.Θ., Πιστοποιημένη Εκπαιδευτής ΕΦΕΤ