Κάπταιν
Γράμματα
στον μπαμπά μου
Στέφανος Ξενάκης
Key Books, 2019
240 σελ.
«Μπαμπάς είναι αυτός
που ξυπνάει στις τρεις
το πρωί να σου φέρει νερό
όταν διψάς.
Μπαμπάς είναι αυτός που
κάνει ατέλειωτες
κωλοτούμπες
σε σένα και τους
κολλητούς σου.
Μπαμπάς είναι αυτός
που περιμένει τα νέα σου
σαν τρελός, αλλά ποτέ δεν θα σ’ το πει.
Μπαμπάς είναι αυτός που η μυρωδιά του είναι
η πιο μαγική, αλλά κι η πιο διακριτική στον
κόσμο ολόκληρο.
Μπαμπάς είναι αυτός που κόβει τη βασιλόπιτα
την πρώτη μέρα του χρόνου.
Μπαμπάς είναι αυτός που κάνει τα δύσκολα
να φαίνονται εύκολα.
Μπαμπάς είναι αυτός που όταν τον χάσεις,
χάνεις τη γη κάτω από τα πόδια σου.
Διαβάζοντας τον ΚΑΠΤΑΙΝ θα νιώσεις ένα σεισμό μέσα σου. Ένα σεισμό που ίσως σε κάνει να αναθεωρήσεις τη σχέση με τους δικούς σου γονείς, είτε ζουν είτε όχι. Σίγουρα όμως θα σε κάνει να αναθεωρήσεις τη σχέση με τον γονιό που έχεις μέσα σου.
Βλέπεις, όταν έρθει η ώρα να την κάνεις, μόνο θύμησες, μυρωδιές κι αγκαλιές θα αφήσεις πίσω. Κι αγάπη. Μπόλικη αγάπη.»
O Στέφανος Ξενάκης ζει στην Αθήνα, είναι επιχειρηματίας και συγγραφέας. Το πρώτο του βιβλίο, «Το Δώρο», κυκλοφόρησε το 2018 και έγινε #1 Bestseller. Δίνει ομιλίες με τίτλο ‘13 ιστορίες που μπορεί και να σου αλλάξουν τη ζωή’.
Παράλληλα, εργάζεται εντατικά για το όνειρό του, το μάθημα ‘ΝΑΙ, ΜΠΟΡΩ’, ένα μάθημα αξιών κι αυτογνωσίας, το οποίο φιλοδοξεί να μπει σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας, από την πρώτη κιόλας δημοτικού.
Είναι περήφανος πατέρας δύο κοριτσιών ηλικίας 7 και 10, της Αίνειας και της Αύρας.
Ονειροπόλοι
Όταν οι συγγραφείς πήραν την εξουσία, Γερμανία 1918
Φόλκερ Βάιντερμαν
μετάφραση: Μαρία
Αγγελίδου
Άγρα, 2019
323 σελ.
«Συνέβη πράγματι κάποτε κάτι τέτοιο, μια επανάσταση που έδωσε στους συγγραφείς την εξουσία; Κι όμως, στην ιστορία υπάρχουν μερικές σύντομες στιγμές όπου όλα μοιάζουν εφικτά… Για μια τέτοια στιγμή γράφει ο Φόλκερ Βάιντερμαν: τη Δημοκρατία των Συμβουλίων του Μονάχου, από τον Νοέμβριο του 1918 μέχρι τον Απρίλιο του 1919. Και το συναρπαστικό του χρονογράφημα καθιστά τον αναγνώστη αυτόπτη μάρτυρα της ταραχώδους, φαρσικής και τραγικής περιόδου που συντάραξε το Μόναχο, τη Βαυαρία και τη Γερμανία.
Η μαγική όμως στιγμή συνέβη πράγματι μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου και την εκθρόνιση του Βαυαρού βασιλιά: Ριζοσπαστικός πασιφισμός, άμεση δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, βασίλειο της φαντασίας. Στην πρώτη γραμμή του κινήματος για την εγκαθίδρυση ενός σοσιαλιστικού κράτους βρέθηκαν ο δημοσιογράφος και κριτικός θεάτρου Κουρτ Άισνερ, οι συγγραφείς Έρνστ Τόλλερ, Γκούσταφ Λάνταουερ και Έριχ Γκούσταφ Μύζαμ, τους οποίους, αμέσως μετα το πέρας της ευφορίας και της απογοήτευσης που την ακολούθησε, περίμεναν εξοντωτικές ποινές φυλάκισης και θανάτου. Στην καταιγιστική αφήγηση, τον λόγο παίρνουν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες και μάρτυρες των γεγονότων – ο Τόμας και ο Κλάους Μάνν, ο Ράινερ Μαρία Ρίλκε, ο Βίκτορ Κλέμπερερ, ο Όσκαρ Μαρία Γκραφ, ο Άντολφ Χίτλερ – υφαίνοντας ένα ιστορικό θρίλλερ βασισμένο σε ένα ανεπανάληπτο περιστατικό της γερμανικής ιστορίας. Εξάλλου, το όνειρο της άμεσης δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης που η Δημοκρατία των Σοβιέτ ήθελε να πραγματώσει μας συγκινεί και μας απασχολεί έως σήμερα.
Όπως στο εξαιρετικά επιτυχημένο «Οστάνδη 1936. Στέφαν Τσβάιχ και Γιόζεφ Ροτ. Το καλοκαίρι πριν από το σκότος» (2014 – Άγρα, 2016), έτσι και σε αυτό το βιβλίο του ο Φόλκερ Βάιντερμαν μεταμορφώνει μια κρίσιμη ιστορική στιγμή σε συγκλονιστική και συγκινητική αφήγηση.»
Ο Φόλκερ Βάϊντερμαν γεννήθηκε το 1969 στο Ντάρμστατ και σπούδασε πολιτικές επιστήμες, γερμανική γλώσσα και λογοτεχνία στη Χαϊδελβέργη και στο Βερολίνο. Εργάζεται ως λογοτεχνικός συντάκτης στο πολιτιστικό τμήμα του περιοδικού Der Spiegel, είναι οικοδεσπότης στην τηλεοπτική εκπομπή «Λογοτεχνικό κουαρτέτο» του γερμανικού καναλιού ZDF και ζει στο Βερολίνο. Το 2009 πήρε το βραβείο Kurt Tucholsky για το «Βιβλίο των καμένων βιβλίων» (Buch der verbrannten Bucher, 2008). Το 2006 δημοσίευσε τη «Σύντομη Ιστορία της γερμανικής λογοτεχνίας από το 1945 ως σήμερα» (Lichtjahre. Eine kurze Geschichte der deutschen Literatur von 1945 bis heute), το 2010 το «Μαξ Φρις: Η ζωή του, τα βιβλία του» (Max Frisch. Sein Leben, seine Bucher), κ.ά. Το «Οστάνδη 1936. Στέφαν Τσβάιχ και Γιόζεφ Ροτ. Το καλοκαίρι πριν από το σκότος», για τη φιλία του Γιόζεφ Ροτ και του Στέφαν Τσβάιχ στην εξορία, παρέμεινε στον κατάλογο με τα μπέστ-σέλλερ του περιοδικού Der Spiegel επί μήνες. Το έργο του έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.