Βλέπω ότι σέρνεται, μετά την ψήφιση του σχετικού νομοθετήματος, η συζήτηση γύρω από το πανεπιστημιακό άσυλο. Και είναι βέβαιο ότι από τον Σεπτέμβριο, όταν θα έχουν επιστρέψει στα αστικά κέντρα, από τα …μπιτσόμπαρα της νησιωτικής χώρας, και οι τελευταίοι «μπαχαλάκηδες» και «αντάρτες πόλεων», πολύς αχός και αντάρα θα σηκωθούν γύρω από το θέμα. Αλλά αυτά είναι αναμενόμενα. Εκείνο που δεν είναι αναμενόμενο είναι να διαβάζεις δηλώσεις ανθρώπων που διακονούν εδώ και δεκαετίες την ενημέρωση, άρα πρέπει, πρωτίστως, να είναι καλώς ενημερωμένοι οι ίδιοι, ότι τάχα, αυτό που γίνεται στην Ελλάδα από αυτή την κυβέρνηση, η περιφρούρηση δηλαδή των χώρων πανεπιστημιακής διδασκαλίας «δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στον κόσμο».
Να τα υποστηρίζει αυτά κάποιος άσχετος, που δεν έχει δα βγει ποτέ από τα ελληνικά σύνορα, δεν είναι έκπληξη. Είναι σύνηθες φαινόμενο οι έχοντες αγνοία της πραγματικότητας να τοποθετούνται με φανατισμό, αναπαράγοντας μια πλούσια ελληνική …μυθολογία. Έκπληξη είναι όταν ο παλιός συνάδελφος Σταμάτης Μαλέλης, που διδάσκει και δημοσιογραφία, επιμένει να καταγγέλλει το πρώην κόμμα του, το ΚΙΝΑΛ, επειδή δεν καταψήφισε τον νόμο της Κεραμέως. Και να προβάλει παρόμοιους ισχυρισμούς.
Οι απαντήσεις, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από όσους έχουν βιωματική εμπειρία επί του θέματος, έχοντας σπουδάσει σε ξένα πανεπιστήμια, πέφτουν βροχή. Προσθέτω και την δική μου, έμμεση, εμπειρία:
Βρέθηκα στους χώρους ενός από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, στο Κέιμπριτζ, όταν ο γιος μου Αλέξανδρος έκανε εκεί το μεταπτυχιακό του. (Έναν ακόμη τίτλο σπουδών που τελικώς έγινε και αυτός κορνίζα, αφού τον κέρδισε, κατ’ αποκλειστικότητα, η αγάπη του για το γράψιμο, στο οποίο επιδίδεται αριστοτεχνικώς). Παντού υπήρχε η, ομολογουμένως διακριτική και ιδιαιτέρως ευγενική, παρουσία εποπτικών υπηρεσιών ασφαλείας. Ούτε στα διδακτήρια, ούτε στα αναγνωστήρια και τους άλλους χώρους έμπαινε «όποιος ήθελε», αν δεν είχε ταυτότητα διδάσκοντος η σπουδαστού, ή, προκειμένου για «τρίτους», αν δεν ήταν καλεσμένος, η αν δεν συνοδευόταν από πρόσωπο που διέθετε μια από τις προαναφερθείσες ιδιότητες.
Όσοι έχουμε την ευθύνη της ενημέρωσης, ας μη ρίχνουμε λάδι στην φωτιά. Και δη με ισχυρισμούς που δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Διότι το καθεστώς που ισχύει δεν είναι παντού και πάντοτε το ίδιο. Ποικίλει από χώρα σε χώρα και από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο. Αλλά ουδαμού ισχύει το «μπάτε σκύλοι αλέστε», κάψτε, καταστρέψετε, ξυλοκοπήστε.
Μοιραστείτε την είδηση