Η «γυναίκα της γνώσης» γεννιέται στην Κοζάνη- Τι συμβολίζει το μεγάλο γκράφιτι στη πολυκατοικία της οδού Ειρήνης

2 Min Read

Του Σωκράτη Μουτίδη
[email protected]

Ο άχαρος τοίχος της πολυκατοικίας της οδού Ειρήνης που για δεκαετίες είναι άδειος, αλλάζει μορφή και …φοράει τα καλά του. Το πρότζεκτ της Κοσμητείας της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλώρινας και του Δήμου Κοζάνης παίρνει σάρκα και οστά και από την ερχόμενη Δευτέρα, αν όλα πάνε καλά, η γυναικεία μορφή της γνώσης θα κοσμεί τον τοίχο.
«Μέχρι την Κυριακή 31 Αυγούστου θα υλοποιηθεί η μεγαλύτερη ίσως τοιχογραφία που υπάρχει στην περιοχή σ’ ένα πολύ κεντρικό σημείο» λέει ο Κοσμήτορας της Σχολής Γιάννης Ζιώγας.


Το έργο ανήκει στον απόφοιτο πλέον της Σχολής Μανώλη Κτενιαδάκη και επελέγη μετά από εσωτερική διαδικασία διαγωνισμού. Έχει τίτλο «Παράθυρο στην τέχνη και την γνώση» και περιλαμβάνει συμβολικά στοιχεία, όπως τα βιβλία που συμβολίζουν την Βιβλιοθήκη και την ιστορία του τόπου, τον κρόκο που συμβολίζει τη φύση της περιοχής, το λουλούδι που συμβολίζει τη φιλοξενία, καθώς και στοιχεία που ενώνουν την τοιχογραφία με τον περιβάλλοντα χώρο.
«Το σχέδιο είναι μια γυναικεία φιγούρα που αντιπροσωπεύει τη γνώση» λέει ο κ. Ζιώγας και προσθέτει πως «έχει να κάνει με το πως η γνώση μπορεί να βελτιώσει την κοινότητα μέσα από ένα πολύχρωμο έργο».
Το έργο είναι το τελευταίο μιας σειράς παρεμβάσεων που έγινε με συμφωνία μεταξύ Δήμου Κοζάνης και Σχολής Καλών Τεχνών. Η συμφωνία συμπεριλάμβανε έξι έργα.


Το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φλώρινας προσπαθεί να συνεργάζεται με φορείς της αυτοδιοίκησης, ώστε να προωθεί την εξωστρέφεια, τον πολιτισμό και την τέχνη σε όλη την περιοχή.«Είναι πολύ σημαντική η εξωστρέφεια και το έχουμε υλοποιήσει εδώ στην Κοζάνη. Η πρώτη έκθεση αποφοίτων μας έγινε εδώ στο Βαλταδώρειο. Συνεχίζεται αυτή η παράδοση κι ελπίζουμε να ενταθεί στο μέλλον. Η Σχολή μας είναι στη Φλώρινα, αλλά είναι όλης της Δυτικής Μακεδονίας και έχει δράση παντού, όπως στην Καστοριά, στο Αμύνταιο, στην Πτολεμαϊδα και σε κάθε άκρη της Δυτικής Μακεδονίας, ακριβώς γιατί θέλουμε κι επιδιώκουμε να εξαπλώσουμε τον πολιτισμό και την τέχνη παντού» καταλήγει ο κ. Ζιώγας.

Μοιραστείτε την είδηση