Τα πλεονεκτήματα και τη μοναδικότητα του Τμήματος Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης στην Κοζάνη προβάλλει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, μετά την αρνητική δημοσιότητα που είχε το τμήμα λόγω των χαμηλών βάσεων εισαγωγής.
Ο πρόεδρος του Τμήματος Γιάννης Μπακούρος εξηγεί πως οι σπουδές στο τμήμα είναι εστιασμένες στην καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα και στην οικονομική του χώρου, μέσα απο την μελέτη του συνόρου μέσα απο την δυναμική ενός οικονομικού και κοινωνικού φαινομένου.
«Τα παιδιά που έρχονται εδώ θα ξέρουν μετά απο τέσσερα χρόνια πως να επιχειρούν σε μεταβαλλόμενο περιβάλλον και να μελετούν το σύνορο. Το να κάνεις επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη σε διασυνοριακές περιοχές δεν είναι εύκολο πράγμα. Είναι εντελώς διαφορετικό το να επιχειρείς σε μια περιοχή μεταξύ Ελλάδας- Βουλγαρίας ή Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας απο το επιχειρείν με την Γερμανία» λέει ο πρόεδρος του τμήματος.
Σύμφωνα με τον κ. Μπακούρο η μελέτη των πολιτιστικών, ιστορικών και κοινωνικών παραγόντων που επιδρούν στα σύνορα χρειάζεται σοβαρή μελέτη και αυτό είναι ένα απο τα βασικά ζητούμενα για το τμήμα.
Οι απόφοιτοι του Τμήματος, όπως επισημαίνει ο πρόεδρός του θα είναι μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και θα μπορούν να δουλεύουν προγράμματα εδαφικής συνεργασίας, να υποστηρίζουν την επιχιερηματικότητα μέσω των start up και θα γνωρίζουν μια τουλάχιστον γλώσσα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Το Τμήμα μέχρι τα τέλη του 2020 θα είναι ένα αυτόνομο τμήμα, με πάνω απο 8 μέλη ΔΕΠ.
Όσο για τις χαμηλές επιδόσεις του στις φετινές βάσεις, ο κ. Μπακούρος εκτιμά ότι η χαμηλή βάση αδικεί τη σημαντικότητα του προγράμματος σπουδών, τονίζοντας πως θα υπάρξει ανατροπή τα επόμενα ένα με δύο χρόνια που ο κόσμος θα έχει μάθει τι είναι αυτό το τμήμα. «Ελπίζουμε να ανατρέψουμε τις επιπτώσεις της κρίσης στα περιφερειακά πανεπιστήμια και για να είμαστε και λίγο ψύχραιμοι, δεν θα μπορούσαμε να είμαστε η εξαίρεση απο αυτό που συνέβη σε όλη τη χώρα» καταλήγει ο κ. Μπακούρος.
Σωκράτης Μουτίδης
Μοιραστείτε την είδηση