Υδρογόνο αντί λιγνίτη το σχέδιο της Περιφέρειας που θα παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες στις 9 Οκτωβρίου- Εκτιμήσεις για 12 χιλ. χαμένες θέσεις εργασίας από την απολιγνιτοποίηση

4 Min Read

Η αξιοποίηση της τεχνολογίας του υδρογόνου ως η βασική δραστηριότητα, που θα καλύψει το παραγωγικό κενό που θα αφήσει η απολιγνιτοποίηση της περιοχής, είναι το σχέδιο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με τη σύμφωνη γνώμη και της Ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό αποκάλυψε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης κατά την πρώτη μέρα του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Μετάβαση στην Καθαρή Ενέργεια, που ξεκίνησε  στο Εκθεσιακό Κέντρο στα Κοίλα.

Ο κ. Κασαπίδης τόνισε πως στόχος είναι «το υδρογόνο ως μια νέα πρώτη ύλη, που θα παράγεται στη Δυτική Μακεδονία και θα αποτελέσει τη βασική πρώτη ύλη για κλάδους όπως οι μεταφορές αλλά και την πώληση του προϊόντος αυτού. Παράλληλα, ο σχεδιασμός προβλέπει το νέο αυτό υλικό να αποτελέσει ένα από τα ενεργειακά Καύσιμα της περιοχής μας π.χ. για χρήση από τις τηλεθερμάνσεις.

«Είναι μια φιλόδοξη πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στα φιλόδοξα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να μειώσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά, χωρίς οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις για την Περιφέρεια μας , τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που καταγράφονται στη Δυτική Μακεδονία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το σχέδιο θα κατατεθεί στη Σύνοδο των Περιφερειών της Ευρώπης στις 9 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες προς έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Κασαπίδης στην πρώτη του αυτή τοποθέτηση για το ζήτημα της μετάβασης της περιοχής σημείωσε πως «οι φιλόδοξοι στόχοι της νέας Προέδρου της Ευρωπαικής Επιτροπής για την κλιματική αλλαγή, στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας, καθιστά τη θέση μας περισσότερο υπεύθυνη. Είναι γεγονός πως η Δυτ. Μακεδονία βασίστηκε αναπτυξιακά στο λιγνίτη από το 1950. Έγιναν τεράστιες επενδύσεις και καθιέρωσαν την περιοχή ως την ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας και ως ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά κέντρα της Ευρώπης βασισμένα στο λιγνίτη, με αποκορύφωμα το 2002.

Μέχρι τότε η οικονομία της περιοχής βασιζόταν αποκλειστικά στο λιγνίτη και τις επενδύσεις της ΔΕΗ. Με τα νέα δεδομένα της Ε.Ε., που η χώρα οφείλει να ακολουθήσει, απαιτείται μια νέα στρατηγική όπου θα στοχεύει στην άριστη αξιοποίηση του λιγνιτικού δυναμικού με νέες πράσινες τεχνολογίες και στην αξιοποίηση των δεδομένων της νέας πράσινης τεχνολογίας, εκμεταλλευόμενοι τους φυσικούς πόρους, που έχουμε σε αφθονία στην περιφέρεια μας».

Ο Περιφερειάρχης έκανε λόγο για την αναγκαιότητα ενός γιγαντιαίου μετασχηματισμού, αντίστοιχο με αυτό που ακολούθησε η Δυτική Μακεδονία το 1950. «Ένας γιγάντιος μετασχηματισμός, που απαιτεί ένα γιγάντιο πρόγραμμα μετάβασης στη νέα εποχή».

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ πως ο κ. Κασαπίδης επεσήμανε πως «ο λιγνίτης στη νέα εποχή θα συμμετέχει στο ενεργειακό μίγμα, σύμφωνα με το σχεδιασμό, σε ποσοστό 17% από το 34% που ήταν το 2016. Με συντηρητικούς υπολογισμούς θα χαθούν 12χιλ. θέσεις εργασίας. Αυτό το τεράστιο κενό σε θέσεις εργασίας, παραγόμενο πλούτο και απαξίωση υποδομών, οφείλει ο νέος σχεδιασμός να βρει τρόπο για να το καλύψει.

Ο κ. Κασαπίδης τόνισε επίσης πως η Δυτική Μακεδονία είναι κατάλληλη για την ανάπτυξη ηλιακής ενέργειας καθώς «μαζί με τις Κυκλάδες είναι οι περιοχές με την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια ενώ και το υψόμετρο βοηθά τα φωτοβολταϊκά στην παραγωγή ισχύος».

Τέλος εκτίμησε πως πως μεσα στο 2020 θα υπάρχουν στον πλαίσιο της Ε.Ε.. συγκεκριμένες προτάσεις και πιλοτικά προγράμματα ώστε ταυτόχρονα με την εκπαίδευση των εργαζομένων να προετοιμαστεί η περιοχή για την υποδοχή νέων μεγάλων επενδύσεων στην περιοχή μας, που θα καλύψουν καταρχήν τη χαμένη ισχύ από τον περιορισμό της λιγνιτικής δαστηριότητας αλλά και τον πλούτο και τις θέσεις εργασίας.

Γιάννης Κωσταρέλλας

 

Μοιραστείτε την είδηση