Με απώλειες ολοκληρώνεται η συγκομιδή μήλων στον κάμπο του Μεσόβουνου – Κίνητρα για αντιχαλαζικά δίχτυα ζητούν οι μηλοπαραγωγοί

3 Min Read

Με μειωμένη σε σχέση με πέρυσι ποσότητα ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες η συγκομιδή των μήλων στο Μεσόβουνο μετά απο μια πολύ δύσκολη χρονιά με παγετούς και χαλάζια.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image
Οι παραγωγοί που δεν είχαν σκεπασμένα με αντιχαλαζικά δίχτυα τα χωράφια τους, δεν μπορούν να πουλήσουν το προϊόν τους στους εμπόρους, παρά μόνο σε εργοστάσια για χυμούς με πολύ χαμηλή τιμή.
“Εδώ και δύο-τρία χρόνια δεν μπορούμε να μαζέψουμε  μήλα λόγω του χαλαζιού, ενώ είναι γνωστό ότι το Μεσόβουνο έχει απο τα πιο ποιοτικά μήλα” λέει ο παραγωγός Γιώργος Μιμηκόπουλος. Ο μηλοπαραγωγός ζητά κίνητρα για να σκεπαστούν τα χωράφια με αντιχαλαζικά δίχτυα, ώστε να προστατεύονται απο το χαλάζι που έχει σε κάποιες περιπτώσεις προκαλέσει έως και 100% καταστροφή στην παραγωγή.
Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Παύλος Παρασταστίδης ζητά απο τον ΕΛΓΑ να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να δοθούν κίνητρα στους νέους αγρότες, αλλά και να αποδίδονται γρήγορα οι επιδοτήσεις για την αντιχαλαζική προστασία. Μόνο έτσι, σύμφωνα με τον κ. Παραστατίδη, θα επιστρέψουν οι νέοι στο χωριό και θα κάνουν αξιόπιστες παραγωγές.
Ακόμα, όμως, και υπό αυτές τις συνθήκες ο κάμπος του Μεσοβούνου έδωσε και φέτος τα εξαιρετικής ποιότητας μήλα στα κτήματα που προστατεύονται απο δίχτυα. Μπορεί οι παραγωγοί να αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες, αλλά το παιχνίδι “γύρισε” έστω και την τελευταία στιγμή.
“Ήταν λίγο χειρότερα απο πέρυσι σε γενικές γραμμές” λέει ο μηλοπαραγωγός Χρήστος Μαυρίδης και προσθέτει ότι “τα σκεπασμένα με δίχτυ είχαν καλή στρεμματική απόδοση, αλλά όχι τα αναμενόμενα, λόγω της παγωνιάς στα τέλη Μαρτίου”. Ο κ. Μαυρίδης ζητά μεγαλύτερη κατανόηση και ενδιαφέρον για τον πρωτογενή τομέα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Μεσοβούνου Γιάννη Ασφαλτίδη, το εξαιρετικό μικροκλίμα του κάμπου Μεσοβούνου που ευνοεί την καλλιέργεια του μήλου “σοκάρεται” από τις απότομες εναλλαγές του καιρού.
“Τρέχει ένα πρόγραμμα απο τον ΕΛΓΑ και θέλουμε οι διαδικασίες να γίνουν πιο απλές. Τα χρήματα που πληρώνουμε ως αγρότες για την ασφάλιση της παραγωγής μας, θα πρέπει να μας επιστρέψουν με έναν τρόπο. Θα πρέπει να βοηθήσει ο ΕΛΓΑ με την αντιχαλαζική προστασία που είναι προτιμότερο απο το να πληρώνει κάθε χρόνο τις αποζημιώσεις, εφόσον βλέπουμε ότι η κλιματική αλλαγή φέρνει περισσότερες και συχνότερες ζημιές” αναφέρει ο κ. Ασφαλτίδης.
Καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και αναβάθμιση των καλλιεργειών του κάμπου του Μεσοβούνου θα παίξει η επέκταση του αρδευτικού κατά 3.200 στρέμματα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα 5 εκ. ευρώ που έχει πάρει έγκριση απο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αναμένεται το πράσινο φως για τη δημοπράτησή του.
Την ίδια ώρα οι αγρότες περιμένουν να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες για την δημιουργία μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού ισχύος 1,6 μεγαβάτ που θα διαχειρίζεται ο ΤΟΕΒ και θα μειώσει σημαντικά το κόστος παραγωγής.
Σωκράτης Μουτίδης
Μοιραστείτε την είδηση