Οδικό χάρτη για τη μετάβαση ετοιμάζει η Παγκόσμια Τράπεζα- Ποιοι είναι οι τέσσερις πυλώνες στους οποίους θα βασιστεί

2 Min Read

Ένας οδικός χάρτης για την μετάβαση της περιοχής στην νέα εποχή, που θα χαρακτηρίζεται από την απουσία του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα, θα είναι το τελικό παραδοτέο στη γλώσσα των τεχνοκρατών της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Τεχνικό κλιμάκιο της Τράπεζας που έχει αναλάβει το έργο για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρέθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στην Κοζάνη και ενημέρωσε αυτοδιοικητικούς και στελέχη της Περιφέρειας για τα επόμενα βήματα σύμφωνα με την μελέτη που εκπονείται.
Όπως δήλωσαν τα στελέχη της Τράπεζας, οι βασικοί πυλώνες στους οποίους θα στηριχτεί το επόμενο βήμα είναι τέσσερις:
-Ισχυροποίηση συστήματος διακυβέρνησης που αφορά στην κινητοποίηση των ιδιωτικών κεφαλαίων και θα επιτευχθεί μέσω Συμπράξεων Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα, αλλά και ανάπτυξης συνεργασίας φορέων. Βάση θα αποτελέσει η ταχεία αξιολόγηση των βέλτιστων πρακτικών που έχουν αναπτυχθεί σε διεθνές επίπεδο, αλλά και η ισχύουσα νομοθεσία.
-Προετοιμασία των ανθρώπων και της κοινωνίας για την μετάβαση, μέσα απο την αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού.
-Επανάχρηση και αξιοποίηση των εδαφών. Στον πυλώνα αυτό καθοριστικό ρόλο θα παίξει το νομοθετικό πλαίσιο σε σχέση με την δυνατότητα επανάχρησης των εδαφών, ενώ θα δοθεί και ένα γενικό περίγραμμα σχεδίου αποκατάστασης.
– Σύνταξη οδικού χάρτη. Αυτό θα είναι και το τελικό παραδοτέο, δηλαδή ο οδικός χάρτης προτάσεων για την κεντρική κυβέρνηση και την Περιφέρεια σχετικά με το πως μπορούν να συντονίσουν τη μετάβαση στη νέα εποχή.
Όπως προέκυψε απο την ενημέρωση των στελεχών του τεχνικού κλιμακίου απαιτείται συντονισμός των φορεών, αλλά και μεγάλη εμπλοκή των σχετιζόμενων ομάδων της τοπικής κοινωνίας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Το επόμενο διάστημα αναμένονται συναντήσεις με τις ομάδες των εμπλεκόμενων, προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθούν οι δράσεις.
Το χρονοδιάγραμμα για την παράδοση του οδικού χάρτη είναι ο Μάιος του 2019, ως προϊόν διαβούλευσης, ενώ τον Ιούλιο θα είναι έτοιμο το τελικό παραδοτέο που έχει συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα και θα παραδοθεί στην κεντρική κυβέρνηση και στην Περιφέρεια που είναι και οι πλέον αρμόδιοι φορείς για να λάβουν τις τελικές αποφάσεις.

Μοιραστείτε την είδηση