Το σχέδιο της κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση εξήγησε ο αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM».
Ερωτηθείς για τα βήματα που θα οδηγήσουν στον στόχο της απολιγνιτοποίησης, ο κ. Θωμάς ανέφερε: «Ετοιμάζουμε ένα μεγάλο master plan γι΄ αυτές τις περιοχές, στο οποίο θα εμπλέκονται διάφορα υπουργεία -έχουμε μία διυπουργική επιτροπή, γιατί τα κίνητρα που θα προσφέρει η Πολιτεία σε αυτές τις περιοχές θα είναι πολλαπλά, θα είναι φορολογικά, επενδυτικά, αντικατάστασης ενέργειας , παιδείας για τη μετεγκατάσταση εργασίας ή για το εργατικό δυναμικό να αποκτήσει καινούριες δεξιότητες […] Άμεσα -στο τέλος του χρόνου έως αρχές του επόμενου- αποδίδουμε στις τοπικές κοινωνίες γύρω στα 130 εκατομμύρια, τα οποία θα βοηθήσουν να ετοιμαστούν καλά τα διάφορα business plans σε συνάρτηση με τις διαβουλεύσεις που κάνουμε με τις περιφέρειες και τους δήμους και θα έχουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, το οποίο θα μπορέσει να βοηθήσει τις κοινωνίες αυτές σε μία αλλαγή προς τους τρεις τομείς».
«Στον πρωτογενή τομέα στη Δυτική Μακεδονία, έχουμε π.χ. τα καλύτερα κρασιά αλλά όχι μόνο κρασιά, στον δευτερογενή τομέα, όπου έχει δεσμευτεί και ο πρωθυπουργός να γίνουν μεγάλες επενδύσεις βιομηχανικού τομέα, για να εκμεταλλευτούμε το εξαιρετικά ικανό και εκπαιδευμένο προσωπικό της ΔΕΗ στον τομέα της ενέργειας, όπου σίγουρα οι εκτάσεις που έχει η ΔΕΗ σε αυτές τις περιοχές θα χρησιμοποιηθούν για μεγάλα έργα ΑΠΕ, τα οποία μπορεί να έχουν και κατασκευή μαζί με αυτά και τέλος και στις υπηρεσίες πχ. στην Κοζάνη κάνουμε συζητήσεις με το Πανεπιστήμιο, το οποίο θα αναπτυχθεί περισσότερο και σε άλλα θέματα πάνω στην εκπαίδευση», διευκρίνισε εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «θα είναι win-win η ενεργειακή μετάβαση».
Αναλυτικά η απάντηση του κ. Θωμά:
ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε ό,τι αφορά την απολιγνιτοποίηση, που είναι και μια συμβατική υποχρέωση της Ελλάδας σε ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο, πώς θα προχωρήσει και αν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων που θα υπάρξουν σε τοπικές κοινωνίες, όπως αυτές της Δυτικής Μακεδονίας, της Μεγαλόπολης; Υπάρχει ένα ευρύ σχέδιο για να αμβλυνθούν αυτές οι επιπτώσεις;
Γ.Θ.: Ετοιμάζουμε ένα μεγάλο master plan για αυτές τις περιοχές, στο οποίο θα εμπλέκονται διάφορα Υπουργεία. Έχουμε μία διυπουργική επιτροπή γιατί τα κίνητρα που θα προσφέρει η Πολιτεία σε αυτές τις περιοχές είναι πολλαπλά. Θα είναι φορολογικά, επενδυτικά, αντικατάστασης ενέργειας, παιδείας, για την μετεγκατάσταση εργασίας για το εργατικό δυναμικό να αποκτήσει καινούργιες δεξιότητες.
Η ιδέα της απολιγνιτοποίησης και η πολιτική προτεραιότητα της απολιγνιτοποίησης έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν. Υπάρχουν φόροι και τέλη, τα οποία θα έπρεπε να έχουν συγκεντρωθεί από το 2010 για τέτοιου είδους ενέργειες .
Η προετοιμασία που βρήκαμε ήταν πάρα πολύ μικρή. Υπάρχουν όμως οι τοπικές κοινωνίες, που αγκάλιασαν αυτές τις ανακοινώσεις -αν και έχουν αγωνία- και βλέπουμε ότι σε επίπεδο περιφερειών και σε επίπεδο δημάρχων έχουν αρχίσει να δημιουργούνται καινούργιες ιδέες και πρωτοβουλίες.
Αυτό θέλουμε, θέλουμε να αγκαλιάσουμε αυτές τις πρωτοβουλίες της τοπικής κοινωνίας και να τις βάλουμε σε ένα master plan, το οποίο θα έχουμε έτοιμο κατά το καλοκαίρι του 2020. Γιατί τότε ; Γιατί θα είναι κομμάτι της προετοιμασίας των μεγάλων πακέτων που θα πάρουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2021 και μετά.
Επομένως, σαν κυβέρνηση έχουμε δύο προτεραιότητες άμεσα: αποδίδουμε στις τοπικές κοινωνίες μέχρι το τέλος του χρόνου αρχές του επόμενου γύρω στα 130 εκατ. ευρώ, τα οποία θα βοηθήσουν να ετοιμαστούν καλά οι διάφορες ενέργειες, τα διάφορα επιχειρησιακά σχέδια, σε συνάρτηση με τις διαβουλεύσεις που κάνουμε με τις περιφέρειες και τους δήμους. Θα έχουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, το οποίο θα μπορέσει να βοηθήσει τις κοινωνίες, με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες σε όλους τους τομείς (πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής).
Στη Δυτική Μακεδονία, παραδείγματος χάρη, έχουμε τα καλύτερα κρασιά, αλλά όχι μόνο κρασιά. Στο δευτερογενή τομέα, ο πρωθυπουργός και εμείς έχουμε δεσμευτεί να γίνουν μεγάλες επενδύσεις στη βιομηχανία για να εκμεταλλευτούμε το εξαιρετικά ικανό και εκπαιδευμένο προσωπικό της ΔΕΗ. Στον τομέα της ενέργειας, όπου σίγουρα οι εκτάσεις που έχει η ΔΕΗ σε αυτές τις περιοχές θα χρησιμοποιηθούν για μεγάλα έργα ΑΠΕ (τα οποία μπορεί να έχουν και κατασκευαστικό αντικείμενο) και έχουμε τέλος και τις υπηρεσίες. Για παράδειγμα, στην Κοζάνη κάνουμε συζητήσεις με το πανεπιστήμιο, το οποίο θα αναπτυχθεί περισσότερο, αλλά και για άλλα θέματα πάνω στην εκπαίδευση.
Μοιραστείτε την είδηση