Με συλλαλητήριο, στο οποίο το ζητούμενο είναι η μαζικότητα, απαντά η αυτοδιοίκηση και τα σωματεία εργαζομένων στη ΔΕΗ και η ΓΕΝΟΠ στο επερχόμενο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, αλλά και στο νομοσχέδιο που έρχεται από βδομάδα στη Βουλή και προβλέπει σημαντικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις εντός της επιχείρησης.
Το συλλαλητήριο θα γίνει τη Δευτέρα στις 5 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαϊδας και για το θέμα συνέντευξη τύπου έδωσαν την Παρασκευή οι διοργανωτές στο Δημαρχείο της Εορδαίας, τονίζοντας όλοι ανεξαιρέτως ότι η «ώρα μηδέν» φθάνει για την περιοχή.
Παράλληλα, ΓΕΝΟΠ και σωματεία συμμετέχουν την ερχόμενη εβδομάδα σε 48ωρη απεργία που θα γίνει με την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ΔΕΗ στη Βουλή, εκφράζοντας την αντίδρασή τους στα όσα προβλέπονται για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων.
Τι δήλωσαν οι διοργανωτές στη συνέντευξη τύπου που έδωσαν το μεσημέρι της Παρασκευής στο Δημαρχείο Εορδαίας
Π. Πλακεντάς, Δήμαρχος Εορδαίας: Αντιμετωπίζουμε έναν Αρμαγεδδώνα
«Μετά από 60 χρόνια που αυτή η περιοχή δίνει τη ζωή της για να κρατηθεί η ελληνική οικονομία όρθια, φτάνουμε με μια ξαφνική απόφαση να αντιμετωπίζουμε έναν Αρμαγεδδώνα που έρχεται να πέσει πάνω στην περιοχή και να την κάνει κρανίου τόπο.
Δεν έχουμε φτάσει στην μεταλιγνιτική περίοδο ακόμη. Περιμένουμε την κυβέρνηση να μας πει το σχέδιό της. Μιλούν για ένα μπίζνες πλαν που επεξεργάζεται μια διυπουργική επιτροπή.
Νομίζω ότι η ανακοίνωση για το 2028 δεν αιφνιδίασε μόνο την τοπική κοινωνία, αλλά και τους υπουργούς.
Καλώ τους πολίτες και τους φορείς να βρίσκονται τη Δευτέρα στην κεντρική πλατεία. Γιατί αν δεν δείξουμε τώρα τι λέει η τοπική κοινωνία, δεν θα το κάνουμε ποτέ. Όταν βάλλονται τα δικαιώματα μιας τόσο μεγάλης μερίδας εργαζομένων είναι σα να βάλλεται η ίδια η κοινωνία».
Βασίλης Γιαννάκης, Δήμαρχος Φλώρινας: Βρισκόμαστε στο προσκήνιο αρνητικών εξελίξεων
«Η περιοχή μας βρίσκεται στο προσκήνιο των αρνητικών εξελίξεων. Αντί να απολαμβάνει την εύνοια της πολιτείας καθώς δίνει την ενέργεια, μέσα απο αποφάσεις βρισκόμαστε διαρκώς σε άμυνα. Η ανακοίνωση Μητσοτάκη μας προκάλεσε μεγάλη ανησυχία.
Αυτή η παύση θα υπονομεύσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας. Όποιος σχεδιασμός γίνει, θα πρέπει να έχει στο επίκεντρο τη Δυτική Μακεδονία και μέσα απο διαβούλευση να προχωρήσουμε σε νομοθεσία.
Με ομόνοια σύμπνοια και μαχητικότητα να δώσουμε το παρόν στο συλλαλητήριο.
Τα χρονικά όρια εξαντλούνται και στην προσπάθεια αυτή καλούμαστε όλοι να έχουμε κεντρικό ρόλο.
Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων, ενώνοντας τη φωνή μας με τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας.
Δεν είναι δυαντόν να λαμβάνονται αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς. Διεκδικούμε την παράταση της λειτουργίας ως το 2038 και εξασφαλίζοντας τις Τηλεθερμάνσεις μας.
Απαιτείται να κινηθούμε στη μεγαλιγνιτική περίοδο με συντονισμό, ώστε η νέα εποχή να γίνει πιο δίκαια και αναφέρομαι στο φυσικό αέριο, στους οδικούς άξονες, σε νέες μορφές καλλιέργειας, αλλά και στο ρόλο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας».
Λ. Μαλούτας, Δήμαρχος Κοζάνης: Η περιοχή χρειάζεται μια ζωντανή ΔΕΗ
«Η συγκυρία που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι διπλή. Απο τη μια οι εξαγγελίες για σταμάτημα των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028 και από την άλλη βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ που έρχεται μετά από άλλα μέτρα να δώσει ένα ακόμη χτύπημα και να πλήξει τα εργασιακά δικαιώματα.
Είναι μια ευκαιρία που δίνει την ευκαιρία σε εργαζομένους, πολίτες και αυτοδιοίκηση να συμπορευτούμε όπως κάναμε και στο παρελθόν.
Η περιοχή χρειάζεται μια ζωντανή ΔΕΗ. Η ΔΕΗ έχει να κάνει πολλά ακόμα και πριν κλείσει, θα πρέπει να κλείσουν εκκρεμότητες όπως οι μετεγκαταστάσεις, οι αναπλάσεις, οι Τηλεθερμάνσεις. Για να γίνουν όλα αυτά η ΔΕΗ θα πρέπει να είναι ζωντανή και ενεργή.
Είναι απολύτως βέβαιο οτι αν παραμείνει έτσι ο σχεδιασμός, η περιοχή θα αντιμετωπίσει ένα πλήγμα που δεν θα έχει σχέση ούτε με δίκαιη ούτε με ομαλή μετάβαση.
Η μαζική παρουσία μας στο συλλαλητήριο είναι επιβεβλημένη. Η περιοχή διεκδικεί το μέλλον της».
Λευτέρης Αδάμ, αναπληρωτής γραμματέας της ΓΕΝΟΠ: Να μην γίνει Μαντούδι η περιοχή
«Καλούμε όλους να συμμετέχουν. Οι τοπικές κοινωνίες είναι αυτές που στηρίζουν τις διαδικασίες. Τα πολιτικά κόμματα έχουν λίγο πολύ την ίδια άποψη. Είμαστε μόνοι ως συνδικάτα και ως τοπικές κοινωνίες.
Όπως ακυρώσαμε τη μικρή ΔΕΗ, την αποεπένδυση, έτσι και σήμερα θα πρέπει να διαμορφώσουμε το νέο πλαίσιο για τη λειτουργία των λιγντικών μονάδων τα επόμενα χρόνια.
Θα πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο θα δώσουμε το μήνυμα, ώστε αυτό που θα βγει να είναι ότι η τοπικη κοινωνία δεν θα γίνει Μαντούδι».
Αναστάσιος Τσιλφίδης, Πρόεδρος εργατικού κέντρου Εορδαίας: Έκκληση να συμμετέχουν όλοι
«Ως Εργατικό Κέντρο θέλω να καλέσω όλους να συμμετέχουν στην απεργία και μια έκκληση και στον ιδιωτικό τομέα να συμμετέχει στο συλλαλητήριο μαζί με όλη την κοινωνία».
Νίκος Σαρρής, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Κοζάνης: Πρόκειται για έναν ξαφνικό θάνατο
«Πρόκειται για έναν ξαφνικό θάνατο με επιπτώσεις για όλους. Έχουμε αναδείξει το πρόβλημα αυτό πολύ ψηλά στην ατζέντα και έχουμε δώσει σε όλους να καταλάβουν ότι αν η περιοχή δεν αντιμετωπιστεί ως έχουσα επείγουσα κατάσταση, δεν θα έχει καμία προοπτική».
Για την αναγκαιότητα της συμμετοχής στο συλλαλητήριο τοποθετήθηκαν οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ, μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Επιχείρησης κ.α.
Σωκράτης Μουτίδης