Κόντρες για το φυσικό αέριο στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας- Μέχρι το 2022 πρέπει να έχουν κατασκευαστεί τα δίκτυα

5 Min Read

Μαραθώνια ήταν η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας για το θέμα της έλευσης του φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία, παρουσία του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΔΑ Μάριου Τσάκα και του Διευθύνοντα Συμβούλου του ΔΕΣΦΑ  Φερνάντο Καλλιγά. Η συζήτηση σε μεγάλο βαθμό αναλώθηκε σε μια κόντρα ανάμεσα στη σημερινή και στην πρώην περιφερειακή αρχή για το πότε ξεκίνησαν οι διαδικασίες και αν υπήρχε καλή προετοιμασία. Αυτό που πραγματικά όμως έχει πλέον σημασία είναι πως, μετά και την ένταξη στο δεκαετές πρόγραμμα  του ΔΕΣΦΑ της κατσκευής του σταθμού στον Περδίκκα,  το φυσικό αερίο εκτιμάται πως θα έρθει στη Δυτική Μακεδονία το 2023.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης στην τοποθέτηση του ανέφερε πως είναι ” επιτακτική ανάγκη η έλευση του φυσικού αερίου” και έθεσε ως στοχο στο τέλος το 2022 να υπάρχει ανεπτυγμένο δίκτυο καθώς σε άλλη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης καθώς δεν θα είναι επιλέξιμη δαπάνη στο νέο ΕΣΠΑ.  “Θα είναι μεγάλη ήττα αν δεν ολοκληρωθούν οι υποδομές μέσα στο 2023” υπογράμμισε.

Ο  Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ Μάριος Τσάκας  με τη σειρά του ανέφερε αρχικά  πως “η ανάπτυξη δικτύου στη Δυτική Μακεδονία αποτελεί  απόλυτη προτεραιότητα για το ΔΕΔΑ και την κυβέρνηση” .

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν σημείωσε πως το το 2017 εντάχθηκε με 12,5εκ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων η κατασκευή αγωγών αερίου  για Καστοριά, Άργος Ορεστικό, Μανιάκους και  Γρεβενά. Τόνισε όμως πως η έξοδος στην Ποριά (απαραίτητη για να δοθεί αέριο στο τοπικό δίκτυο), δεν ήταν στο πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ και άρα δεν θα μπορούσε να προχωρήσει.

Ανέφερε επίσης πως αρχικά συμφωνήθηκε ανάμεσα σε Περιφέρεια και ΔΕΔΑ η ένταξη στο ΕΣΠΑ, η κατάθεση Τεχνικού  Δελτίου,  δημοπράτηση το 2019 και κατασκευή το 2020,  με την προυπόθεση όμως  να υπάρχει έξοδος από το ΔΕΣΦΑ.

“Οι προσκλήσεις δεν εκδόθηκαν για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ” τόνισε προσθέτοντας πως και ο ΤΑΠ είχε δεσμευτεί προφορικά για μια έξοδο στον Περδίκκα αλλά δεν ήταν στο πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ.

“Οι καταιγιστικές εξελίξεις στη ΔΕΗ οδήγησαν σε πολλές συναντήσεις και είχαμε σημαντικές εξελίξεις” ανέφερε ο κ. Τσάκας και έτσι τον Αύγουστο ο ΔΕΣΦΑ συμπεριέλαβε την Ποριά στο τεχνικό του πρόγραμμα. “Ξεκινάμε το 2021 για την κατασκευή αγωγού μέσης πίεσης και το 2022 χαμηλής πίεσης μέσα στον αστικό ιστό των πόλων” σημείωσε συμπληρώνοντας πως “αναγνωρίζουμε τις ιδιαίτερες συνθήκες για αυτό και θα κάνουμε αγωγούς πριν την έξοδο του αερίου”.

Ο κ. Τσάκας ανέφερε πως απαραίτητη προυπόθεση είναι ένταξη του έργο στο ΠΕΠ της Περιφέρειας και μέχρι το Σεπτέμβριο του 2023 να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ  Φερνάντο Καλλιγάς αναφέρθηκε στην απόφαση του ΔΕΣΦΑ να συμπεριλάβει στο δεκαετές του πρόγραμμα την   κατασκευή μετρητικού σταθμού στην περιοχή Περδίκκα Εορδαίας μέσω του οποίου θα καταστεί εφικτή η παροχή φυσικού αερίου από τον αγωγό Τap στις πόλεις Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα και Αμύνταιο, προκειμένου να λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις τηλεθέρμανσης μετά το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Η Γεωργία Ζεμπιλιάδου, κατηγόρησε την πριφερειακή αρχή Καρυπίδη για “την πανηγυρική εξαγγελία το 2017, χωρίς να υπάρχει στο πρόγραμμα της ΔΕΣΦΑ, η οποία διαψεύστηκε πανηγυρικά καθώς οχτώ μήνες ήταν εκτός του οδικού χάρτη ανάπτυξης”.

“Χωρίς ένταξη από τη  ΔΕΣΦΑ δεν μπορεί να υπάρχει δίκτυο από τη ΔΕΔΑ” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα απευθυνόμενη στον Περιφερειάρχη τόνισε πως οι τελευταίες θετικές εξελίξεις δεν θα είναι επιτυχία της Περιφέρειας αλλά “απόφαση ανάγκης λόγω απολιγνιτοποίησης”.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Παναγιώτης Κώττας της παράταξης Καρυπίδη έκανε λόγο για ένα “τεράστιο επικοινωνιακό παιχνίδι γύρω από το φυσικό αέριο” και τόνισε πως η περιφερειακή αρχή Καρυπίδη και η τότε κυβέρνηση είχε προβλέψει την έξοδο στον Περδίκκα. “Το 2014 ακούστηκε από τον Καρυπίδη για πρώτη φορά η λέξη φυσικό αέριο στη Δυτική Μακεδονία και το 2018 ξεκίνησε να λαμβάνει σάρκα και οστά”.

“Γίνεται προσπάθεια απαξίωσης του έργου μας” υπογράμμισε και τόνισε πως “η νέα περιφερειακή αρχή αντί να λάβει το νήμα από εκεί που το αφήσαμε , το μπέδρδεψε και γίναμε μαλλιά κουβάρια”.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΛΑΣ

 

Μοιραστείτε την είδηση