Πλήθος ιστορικών στοιχείων που αφορούν στη σημασία της περιοχής του Βελβεντού συμπεριέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην ομιλία του στο Πνευματικό Κέντρο Βελβεντού, κατά την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη του ομώνυμου Δήμου την Κυριακή 12 Ιανουαρίου.
«Είναι πολλαπλώς ύψιστη η τιμή, την ώρα που ξεκινάει αυτός ο τόπος τη νέα του πορεία. Πρόκειται για έναν ιστορικό τόπο. Η τιμή μετατρέπεται σε χρέος να υπερασπίζομαι τα ιδανικά του. Αυτός ο τόπος εδικαιούτο αυτή την αποκατάσταση. Στο Δήμο Βελβεντού δεν έκανε κανείς χάρη. Αποδόθηκε δικαιοσύνη και διορθώθηκε το λάθος σ’ ένα τόπο που αξίζει τη διοικητική του αυτοτέλεια από την ιστορία, από τη γεωγραφική του θέση, την ομορφιά και την προοπτική του» είπε ο κ. Παυλόπουλος.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην ιστορία του Βελβεντού από το Μακεδονικό Βασίλειο, του οποίου υπήρξε ενεργό μέρος, κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία, όπου μέσα στους αιώνες και κάτω από αντίξοες συνθήκες κατάφερε να δημιουργεί, έως το τελευταίο επίτευγμα να επανασυσταθεί ως Δήμος μετά την «Καλλικρατική παρένθεση».
Μέσα από την αναφορά σε σημαντικές προσωπικότητες του Βελβεντού, όπως ο αρχιτέκτονας Σταμάτης Κλεάνθης που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην αρχιτεκτονική της Αθήνας, αλλά και ο Χαρίσιος Μαυρομάτης, σημαντικός παιδαγωγός, ο κ. Παυλόπουλος έδειξε τη βαθιά γνώση ιστορίας που κατέχει.
Στάθηκε ιδιαίτερα στην ελληνική συνείδηση που παρέμεινε άσβεστη και απολύτως ακμαία στο πέρασμα των αιώνων.
Ο κ. Παυλόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δύναμη της ψυχής και της δημιουργίας που αποτελεί κινητήριο δύναμη για τους κατοίκους του Βελβεντού, αλλά και για τους Έλληνες. «Ό,τι μεγάλο και σημαντικό το πετύχαμε ενωμένοι» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε την ανάγκη να υπάρχει αρραγής ενότητα των Ελλήνων για να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικότητα τις προκλήσεις και τους κινδύνους, ιδίως δε να υπερασπιστούν τα εθνικά θέματα και τα εθνικά δίκαια, κατ’ εξοχήν αυτά που αφορούν τις σχέσεις με την Τουρκία.
Στέλνοντας μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας προς την Τουρκία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε «Η Ελλάδα διαμηνύει, αδιαλείπτως, προς την Τουρκία ότι η αυθαιρεσία της δεν θα περάσει και ότι, με συμπαραστάτες την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Διεθνή Κοινότητα, θα υπερασπισθούμε, στο ακέραιο, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ως προς τα σύνορα, την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ανέφερε τις παραβιάσεις του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου από την Τουρκία ως προς τη συνεχιζόμενη αυθαίρετη επέμβασή της στην Συρία, τη στάση της έναντι των προσφύγων και των μεταναστών, τη στάση της ως προς τον σεβασμό των κατά το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο δικαιωμάτων της Ελλάδας, ιδίως σε ό,τι αφορά τα σύνορά, την επικράτειά μας και την ΑΟΖ, που είναι ταυτόχρονα σύνορα, επικράτεια και ΑΟΖ της Ε.Ε.
«Αυτά μας διδάσκει ο τόπος για το πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις μεγάλες προκλήσεις. Ο μεγαλύτερος τίτλος τιμής που μας ανήκει είναι ότι είμαστε Έλληνες» έκλεισε την ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος.
Η ανακήρυξη και η προσφώνηση από τον Δήμαρχο Βελβεντού Μανώλη Στεργίου
«Γιορτάζουμε την επαναφορά της αυτοδιοίκησης στον τόπο μας, αυτήν που ασκήσαμε ως κοινωνία με ευλάβεια εδώ κι έναν αιώνα. Οι αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και της τοπικής αυτονομίας επανέρχονται λειτουργικά στον τόπο μας μετά την επανεκκίνηση του Δήμου μας. Η δική σας επίσκεψη επισφραγίζει εορταστικά αυτήν την εξέλιξη και τιμά την τοπική μας δημοκρατία”, είπε ο δήμαρχος απευθυνόμενος στην πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο κ. Στεργίου ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά, στη σύγχρονη ιστορία του Βελβεντού, που αυτός ο τόπος δέχεται την επίσκεψη του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα και τόνισε πως «αυτό αποτελεί εξαιρετική τιμή για μας και για τους συνδημότες και συμπολίτες μας κι ανανεώνει το σύνδεσμό μας με το έθνος μας, αφού το πρόσωπό σας συμβολίζει την ενότητα κι ομοψυχία του λαού μας»,
Ο Δήμος Βελβεντού, σύμφωνα το σκεπτικό που ανέγνωσε η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Βάϊα Μαλλού, τίμησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την προσφορά του στην πατρίδα, την λαμπρή ακαδημαϊκή πορεία, τις υπηρεσίες του στην πολιτική, τον πολιτισμό, την επιστήμη και τον άνθρωπο.
Το πρωί της Κυριακής ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στη δοξολογία στον καθεδρικό ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος που πρόσφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το ανώτατο παράσημο του Πολιούχου Αγίου Νικολάου.
Στην τελετή παραβρέθηκαν ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, οι βουλευτές της Ν.Δ. Στάθης Κωνσταντινίδης, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Βίκυ Βρυζίδου, Γιώργος Αμανατίδης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καλλιόπη Βέττα, οι πρώην βουλευτές Μίμης Δημητριάδης και Πάρις Κουκουλόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γρηγόρης Τσιούμαρης, ο δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου κ.α.
Το υπόλοιπο πρόγραμμα περιλάμβανε επισκέψεις στους συνεταιρισμούς ΑΣΕΠΟΠ, όπου μάλιστα ο κ. Παυλόπουλος έγινε επίτιμος πρόεδρος και Δήμητρα, όπου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις, αλλά και στο οινοποιείο Καμκούτη.
Τελευταίος σταθμός ήταν το δημοτικό σχολείου Κουβουκλίου, στο Βαθύλακκο, όπου συναντήθηκε με τους μικρούς μαθητές και φωτογραφήθηκε μαζί τους.
Σωκράτης Μουτίδης
Φωτογραφίες Δημήτρης Στραβού