Η αντίληψη για τη νεότητα είναι σχετική. Πότε θεωρείται κάποιος νέος, πότε πρέπει να στηριχθεί ως νέος και πότε μπορεί να χρησιμοποιεί την ταυτότητα της νεότητας, είναι όλα θέματα στα οποία χωράει αρκετή συζήτηση και διαφέρουν από κοινωνία σε κοινωνία.
Στην Ελλάδα, νέος είσαι ακόμα και στα 45 για την οικογένειά σου. Για τη δε πολιτική νέοι είναι οι πενηντάρηδες και οι εξηντάρηδες.
Τόσο οι νέοι, όπως εξάλλου και οι γυναίκες, αντιμετωπίζονται ως εξωτικά φρούτα, τα οποία όταν καταφέρνουν να ευδοκιμήσουν και να ξεχωρίσουν στο χώρο τους, προκαλούν την έκπληξη.
Είναι προφανές, λοιπόν, ότι για να μπορέσουμε να δούμε τους νέους στην πρωτοπορία, θα πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία για να αποδείξουν ότι μπορούν.
Πως, λοιπόν, να καταφέρουμε να χωρέσουμε στα δικά μας κουτιά, τόσο προχωρημένες λογικές και εικόνες, χωρίς να έχουμε δράσει πρώτα στο επίπεδο της εκπαίδευσης;
Όσο η ενίσχυση της συμμετοχής των νέων σε κάθε επίπεδο δημόσιας παρουσίας μένει σ’ ένα τόσο επιφανειακό επίπεδο και περιορίζεται στη λογική κάποιων οριζόντιων μέτρων θετικής διάκρισης, τόσο θα συνεχίζουμε να θαυμάζουμε ως εξωτικά φρούτα όσους κόντρα σ’ αυτές τις συνθήκες τα καταφέρνουν.
Ιωάννα
Μοιραστείτε την είδηση