«Στο ραντάρ» της Ε.Ε. έχει μπει για τα καλά η Δυτική Μακεδονία. Πολλές αναφορές έγιναν στην περιοχή και στην εκδήλωση που έγινε το βράδυ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία της Ευρωομάδας της Αριστεράς και με την παρουσία ευρωβουλευτών και αξιωματούχων της Κομισιόν.
Οι Περιφέρειες θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένο πλάνο, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν, ξεκαθάρισε ο διευθυντής της DG Regio, Eric Von Breska, ενώ έγινε σαφές ότι η μετάβαση απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο.
«Όλοι οι ειδικοί από την Κομισιόν, τους επιστήμονες, τις Περιφέρειες και τις ΜΚΟ επισήμαναν ότι μια γρήγορη μετάβαση χωρίς σχέδιο θα είναι άδικη και θα προκαλέσει ερήμωση. Κατά τη γνώμη μου η εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη ότι η μετάβαση θα γίνει ως το 2023, χωρίς να έχει ανακοινωθεί κανένα σχέδιο, προκαλεί ανησυχία για τεράστιους κοινωνικούς κινδύνους. Είναι αδύνατον τόσο σύντομα να επιτευχθεί κάτι τέτοιο χωρίς σχέδιο και ισχυρή χρηματοδότηση» ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβούλιου Δ. Παπαδημούλης.
«Σκοπεύουμε να πάρουμε και άλλες πρωτοβουλίες, ώστε η μετάβαση αυτή να είναι δίκαιη, οργανωμένη και να μην γίνει πηγή όξυνσης ανισοτήτων. Να ενεργοποιηθεί η τοπική κοινωνία για να απαιτήσει σχέδιο και χρήματα και όχι βιαστικές ενέργειες πυροτεχνήματα» είπε ο κ. Παπαδημούλης.
Παρών στην εκδήλωση και ο πρώην υφυπουργός Σωκράτης Φάμελλος που τόνισε ότι «η μετάβαση πρέπει να είναι δίκαιη, αλλά καθώς δεν έχουμε δει ακόμα τις προτάσεις, αναπτύσσουμε αυτό το διάλογο». Ο κ. Φάμελλος στάθηκε στο ότι δεν υπάρχει σχέδιο για την ενεργειακή επάρκεια, αλλά και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και επισήμανε ότι η διαδικασία συνδέεται με εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων και μεταφορά της ηλεκτροπαραγωγής στο φυσικό αέριο. «Χάσαμε ήδη τους πρώτους 8 μήνες η ουσία άσκησης πολιτικής δεν είναι φανερή κι αυτό τροφοδοτεί ανησυχία γιατί γίνεται σαφές ότι δεν υπάρχει σχέδιο» ήταν τα λόγια του κ. Φάμελλου.
Στον δημόσιο χαρακτήρα και έλεγχο της νέας κατάστασης στάθηκε ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης που επισήμανε ότι «χρειάζεται χρόνος και ομαλή μετάβαση από τη μια κατάσταση στην άλλη, ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και το μέλλον της περιοχής».
Τέλος, ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης, υπέρμαχος της απολιγνιτοποίησης, ανέφερε ότι η DG REGIO προτίθεται να βοηθήσει όλους όσοι έχουν σχέδιο και πρότεινε να καθίσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι όλοι οι δήμαρχοι της περιοχής, τα σωματεία και οι κάτοικοι και να σχεδιάσουν αυτό που πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει. «Δεν μπορεί ένα υπουργείο να αποφασίσει αυτό που θα γίνει στη Δυτική Μακεδονία. Να ζητήσει η Περιφέρεια ή το δίκτυο ενεργειακών δήμων να μπουν στην πρόσκληση για να ξέρουμε τον τρόπο που θα καταρτίσουμε το πλάνο για την μετάβαση» είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε στην πρόσκληση που ανοίγει το ερχόμενο μήνα για τεχνική βοήθεια και υποστήριξη των πλάνων για τη δίκαιη μετάβαση, τονίζοντας κι αυτός με τη σειρά του ότι τα χρήματα του μηχανισμού μετάβασης «δεν θα είναι διαθέσιμα αν δεν υπάρχει τοπικό πλάνο».
Σωκράτης Μουτίδης
Μοιραστείτε την είδηση